Week van het leven = recht op abortus

Als ik het voor het zeggen had, dan werd ieder kind liefdevol gewenst verwekt en daarna welkom en gezond geboren in een veilige en warme omgeving – waar het al even liefdevol grootgebracht werd. Ieder kind zou opgroeien met alle kansen van de wereld, zonder enig onderscheid en het zou zich beschermd en geliefd weten.

In alle andere gevallen viel het zaad op onvruchtbare bodem of in het reservoir van een condoom en hoefde het nooit tot een morning-afterpil of abortus te komen.

De realiteit is anders. In de werkelijke wereld kreunt en steunt onze planeet onder menselijke overbevolking. Bijna 385 miljoen kinderen leven wereldwijd in armoede. In Nederland (het op zeven na rijkste land van de wereld!) groeit 1 op 9 kinderen in armoede op.

Alleen in Nederland al is er sprake van zo’n 70.000 zogeheten ‘multiprobleemgezinnen’, die langdurig kampen met sociaaleconomische en psychosociale  problemen en huiselijk geweld. In ons prachtige, welvarende landje groeien 119.000 kinderen op in onveilige gezinssituaties, waarbij ze getuige zijn van huiselijk geweld en zelf slachtoffer zijn van mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbruik. Ouderliefde is niet vanzelfsprekend. Helaas, maar wel waar.

In mijn ideale wereld zou iedere potentiële ouder zichzelf dan ook eerst een paar confronterende vragen stellen alvorens de geslachtsdaad bij de kinderwens te voegen: Wil ik dit nou echt, is dit echt mijn hartenwens of voel ik een sociale drang om vader of moeder te worden? Wat heb ik een kind te bieden? Kan ik het emotioneel en financieel opbrengen een kind liefdevol op te voeden en groot te brengen?

Harteloos secreet

Jazeker, ik had zojuist het lef over financiën te beginnen in relatie tot een kinderwens. Dat mag u gerust heel harteloos van mij vinden, maar de kille realiteit is wel dat een kind je van wieg tot studentenkamer om en nabij een ton kost.

Gelukkig hebben we met ons allen in artikel 27 van het Kinderrechtenverdrag afgesproken dat elk kind recht heeft op een levensstandaard die toereikend is voor zijn lichamelijke, geestelijke, intellectuele, morele en maatschappelijke ontwikkeling. Ouders hebben de eerste verantwoordelijkheid om hiervoor te zorgen, dus daar kun je van tevoren maar beter goed over nagedacht hebben.

Onbedoeld en/of ongewenst?

0a2b4-pil2Ondanks dat we in ons mooie kikkerlandje kunnen beschikken over redelijk goede seksuele voorlichting en probate anticonceptiemiddelen raakt één op de vijf Nederlandse vrouwen op enig moment in haar leven onbedoeld zwanger. Van deze onbedoelde zwangerschappen is 68% ongewenst en wordt daarom beëindigd. Dat is iets meer sinds de anticonceptiepil voor vrouwen vanaf 21 jaar uit het basispakket werd gehaald en het spiraaltje een kostbare aangelegenheid is.

Anticonceptiemiddelen zijn in veel religieuze kringen nog altijd taboe of zelfs verboten. Nederland heeft desondanks het laagste aantal abortussen in Europa en dat komt juist omdat we vrijelijk kunnen beschikken over die voorlichting en anticonceptiemiddelen. Dat is iets dat iedere tegenstander van abortus heel goed in zijn oortjes zou moeten knopen.

Mars voor het leven?

Maar dat is buiten de waard gerekend, hè? Dat bleek vandaag wel weer bij de Mars voor het Leven. Daarbij zijn het opvallend veel uitgesproken religieuze mannen, niet te zeggen fanatici, die over vrouwenbuiken willen beslissen. Natuurlijk waren de voormannen van de SGP en de CU dan ook spreker bij deze manifestatie. Nu heb je natuurlijk wel erg makkelijk praten als je niet zelf fysiek negen maanden lang een (al dan niet ongewenst) kind in je baarmoeder hoeft mee te dragen.

Goed, het leven is heilig, aldus deze lieden. Wonderlijk genoeg zijn zij doorgaans echter juist voorstanders van de doodstraf. Nog wonderlijker is het gegeven dat juist zij mordicus tegen levensreddende vaccinaties zijn. SGP voorman Kees van der Staaij vindt een vaccinatieplicht  bijvoorbeeld “een inbreuk in de persoonlijke levenssfeer”. Weet u nog die enorme mazelenuitbraak in ’s Neerlands biblebelt, in 2013, waar uit religieuze overweging kinderen niet worden gevaccineerd? Een dode tiener en 180 patiëntjes in ziekenhuizen, maar gelukkig was meneer Van der Staaijs persoonlijke levenssfeer onaangeroerd. Dat is alleszins hypocriet.

Emotionele chantage

MVHL20178.jpgIn de strijd tegen het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en het recht op abortus is kennelijk alles geoorloofd; zelfs het exploiteren van schuldgevoelens en ordinaire bangmakerij.

Neem nu dat bord met die foto van een kindje met het Downsyndroom, met de tekst “Ben ik nog wel welkom?”

Dat is emotionele chantage, niet te zeggen emotionele terreur. Face it. Niemand droomt van een kind met een aandoening, ook niet van een kind met het Downsyndroom. Iedereen droomt van een wolk van een baby met tien perfecte teentjes en tien perfecte vingertjes. Gewoon omdat iedereen zijn of haar kind een gezond leven droomt en niet een met beperkingen.

Daarom krijgt iedere zwangere de gelegenheid en de keuze voor een screening (de NIPT-test) op het downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom. Net als de anticonceptiepil hoort die test gewoon in de basisverzekering thuis.

Op de site Week van het Leven staat te lezen dat 21 dagen nadat een zaadcel een eicel heeft bevrucht het hartje van een nieuw kindje al zou beginnen te kloppen. In werkelijkheid wordt in dit stadium een primitieve voorloper van het hart aangelegd, die bestaat uit een tube cellen. In de week daarna, het embryo is dan 4 mm groot, beginnen de hartcellen te kloppen. De neurale buis moet zich dan echter nog sluiten, dat begint op dag 25, dat is de embryonale structuur die zich tot het ruggenmerg en de hersenen zal ontwikkelen.

Pleit voor zelfbeschikking

Er is geen vrouw die een abortus laat plegen omdat ze dat zo’n fijne of makkelijke keuze vindt. Het is een vreselijk dilemma, moeilijk genoeg zonder dat de zeloten van deez’ aardkloot je meteen voor kindermoordenaar verslijten. Iedere vrouw heeft het recht haar leven in te richten zoals zij dat wil. Het moederschap is voor de een de vervulling van haar liefste wens, voor de ander een nachtmerrie. Dat gaat geen ander mens wat aan.

Daarom pleit ik hier opnieuw voor goede, toegankelijke seksuele voorlichting, voor het vrijelijk  en gratis kunnen beschikken over anticonceptiemiddelen en een overtijdsbehandeling, het recht op zorg rond anticonceptie en zwangerschap. De abortuspil zou eenvoudig via de huisarts beschikbaar moeten zijn en het gebruik ervan hoort niet in het Wetboek van Strafrecht thuis.

Daarom zette ik hier mijn handtekening: klikkerdeklik. U ook? Alvast dank!

“Samen zetten we dit onderwerp op de agenda. Met 40.000 handtekeningen kunnen we de abortuspil gemakkelijk beschikbaar maken. Dan moet de Tweede Kamer beslissen of zij de abortuspil uit het strafrecht wil halen. Onderteken dit burgerinitiatief en bevrijd de abortuspil!”

Een gedachte over “Week van het leven = recht op abortus

  1. Een snelle rekensom leert me dat in Nederland per dag 95 abortussen worden uitgevoerd. Dat lijkt ontzettend veel. Maar dat niet alleen. Sta eens stil bij de enorme impact die de dagelijkse gang naar abortusklinieken op het wereldgebeuren heeft of kan hebben. Stel je eens de heilige maagd Maria voor destijds in het jaar -0 de vrucht van haar schoot aborterend, of dat de eerbiedwaardige Klara Pölzl in het jaar des Heren 1888 besloot de vrucht van Alois zijn noeste arbeid maar eens een keertje over te slaan. Het kan bijna niet anders of iedere dag wordt er wel ergens in het land een talentvol voetballertje voor altijd buitenspel gezet. Is dat de reden dat het Nederlandse voetbal zo kwakkelt?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s