Verbind voor het Kind

a65c0-wvkvMorgen, op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, begint de Week tegen Kindermishandeling en dit jaar heeft deze week ´Verbind voor het Kind´ als thema meegekregen. Traditiegetrouw wil ik u om aandacht voor deze Week vragen.

Nederland kent zo’n 70.000 zogeheten ‘multiprobleemgezinnen’, die langdurig kampen met sociaaleconomische en psychosociale  problemen en huiselijk geweld. In ons prachtige, welvarende landje groeien ruim 118.000 kinderen op in onveilige gezinssituaties, waarbij ze getuige zijn van huiselijk geweld en zelf slachtoffer zijn van mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbruik.

Dat betekent dat één op de vier Nederlanders lijdt, of heeft geleden, onder een of meerdere vormen van kindermishandeling. Gemiddeld is een kind per klas er slachtoffer van. Kinderen zijn gemiddeld drie tot vijf jaar lang slachtoffer van huiselijk geweld. Meerdere malen per jaar komt een kind zelfs te overlijden aan de gevolgen van mishandeling.

Die cijfers willen maar niet dalen, en dat is fnuikend.

Kindermishandeling schaadt de slachtoffertjes ervan hun leven lang. Mishandelde kinderen lopen een groter risico op psychiatrische stoornissen, depressies, angststoornissen, drugsgebruik en seksueel risicogedrag. Daarnaast is kindermishandeling een leed dat van generatie op generatie kan worden doorgegeven; mishandelde kinderen lopen een verhoogd risico laten op hun beurt hun eigen kinderen te mishandelen. Daarmee is kindermishandeling een van de schadelijkste misdaden die er zijn.

 

Vragen? Getuige of slachtoffer? Wel een vermoeden, maar vol twijfel?

Bel Veilig Thuis op 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).

#verbindvoorhetkind

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s