Fijne Feestdagen!

Aan het einde van zo’n jaar ben ik toch geneigd terug te kijken. In het geval van 2016 word ik van die terugblik alles behalve vrolijk, dus die hou ik graag kort. Ik werd veertig op Schrikkeldag en ik ben dus rijp voor mijn midlifecrisis. Op het persoonlijk vlak zijn daar een onverdiende degradatie wegens een reorganisatie en twee processen tegen mijn werkgever, waar ongekend veel van mijn tijd en energie in zijn gaan zitten. Voorts een avondje op de afdeling Spoedeisende Hulp en een verrassend lollig logeerpartijtje in het Maasstad Ziekenhuis. Dan weet u, lieve lezer, meteen waarom ik u zo schandalig verwaarloosd heb.

Het Persoonlijk Lichtpuntje van 2016 is een kitten, Ozymandias (gewoon ‘Ozzy’ op doordeweekse dagen hoor). Nu wil ik niet direct overkomen als een zwijmelend gek kattenvrouwtje, maar u mag mij op mijn woord geloven dat u met zo’n katje geen televisie meer nodig heeft. Ozzy is ieder moment van de dag in het ‘nu’ en gaat helemaal op in alles wat hij doet: spelen, slapen, spelen, eten, spelen, slapen, eten, spelen. In alles schuilt onbegrensd plezier; van wapperende gordijnen tot een stuiterend balletje aluminiumfolie. Geef hem een plak rosbief en hij raakt volledig in gelukzalige vervoering.

Daar kan ik nog veel van leren, want terwijl ik mijn avondmaaltijd zonder proeven in mijn bakkes schuif ratelt mijn inferieure mensenbrein door over hoorzittingen, bezwaarbrieven, rekeningen en mijn gekwetste ego. Het zijn natuurlijk kleinigheden in the grand scheme of things, maar ze bepaalden mijn jaar.

Oorlogen en gewapende conflicten in onder andere Syrië, Myanmar, Jemen, Turkije, Somalië en Israël zetten de internationale toon. Aanslagen zoals die in Brussel, Lahore, Istanbul, Ankara, Nice, München, Berlijn bepalen de mate van onze gemoedsrust. Dat belooft wat, voor volgend jaar en het doet je de hoop in de mensheid verliezen.

En dan is daar opeens Tijn. Een ongeneeslijk ziek jongetje van zes jaar oud, met een levensverwachting van nog geen jaar. Samen met zijn pappa en mamma besluit hij geld in te gaan zamelen voor Serious Request. Honderd euro wil hij ophalen door mensen uit te dagen hun nagels te lakken en geld te doneren.

Lodewijk Asscher, Geert Wilders en Jesse Klaver lakten dus hun nagels. Mark Rutte liet de zijne ook doen. Heel Bekend én Onbekend Nederland deed mee, in zo’n mate zelfs dat het de nagellakverkoop deed stijgen. Politiemensen liepen met kleurig gelakte nagels rond en zelfs de Rotterdamse politiebaas Frank Paauw deed mee. Uiteindelijk haalde Tijn met zijn actie ruim 2,5 miljoen euro op voor het Rode Kruis!

Dat is ongekend Kerstig in oer-Hollandse goedgeefse zin. Heerlijk. Ik wens u een liefdevolle, warme Kerst. Geniet van de feestdagen, eet uw buikje vol en rond, gourmet dat het een lieve lust is. Er zijn er zat die dat niet kunnen of die alleen de Kerstdagen uitzitten, dus vergeet uw zegeningen niet te tellen. Dan moet het met 2017 best goed komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s