Verplichte anticonceptie?

Mag een overheid de vruchtbaarheid van mensen, die eigenhandig hebben bewezen niet goed voor een kind te kunnen zorgen, aan banden leggen?

Het is een vraag die op dit moment de Rotterdamse gemeenteraad verdeelt. Wethouder Hugo de Jonge (CDA) wil ijveren voor een wet die het gebruik van voorbehoedsmiddelen kan verplichten. Het gaat daarbij om wat men ‘onmachtige ouders’ noemt, maar uiteindelijk blijkt dat het vooral om ‘onmachtige moeders’ gaat – de ‘onmachtige vaders’ blijven buiten schot. Dat is jammer, want laten we wel zijn; It takes two to tango.

Die wetgeving zal namelijk vooral voor vrouwen gelden, die bijvoorbeeld verslaafd zijn, dakloos zijn, psychische problemen hebben of verstandelijk beperkt zijn, die verplicht een spiraaltje moeten laten inbrengen. “Sommige kinderen hebben het recht om niet geboren te worden” zegt de CDA’er.

Het Maasmeisje

Het deed mij denken aan de 12-jarige Géssica Gomes, die we allemaal kennen als ‘het Maasmeisje’, sinds haar bloedeigen vader haar doodde en haar lichaam in stukken sneed, om vervolgens de delen van haar lichaam in tassen te doen en in de Nieuwe Maas te gooien. De vader had al een geschiedenis van geweldplegingen, tegen zijn kinderen en zijn ex-vrouw. Hij dronk, gebruikte Ritalin, leed aan paranoïde psychoses en meende bezeten te zijn. Volgens een expert functioneerde hij op overwegend zwakbegaafd niveau.

Het Kofferbakmeisje

En dan dat andere onfortuinlijke kind, dat het nieuws zou halen als ‘het Kofferbakmeisje’. Bij leven werd Savanna de Jong, zoals de 3-jarige peuter heette, door haar biologische moeder en haar stiefvader geslagen en uitgehongerd. Er waren eerder al twee van moeder Sonja’s kinderen uit huis geplaatst toen Savanna ter wereld kwam in 2001. Al in de eerste maanden van haar jonge leventje werd ook Savanna uit huis geplaatst, maar Sonja kreeg het kind toch weer terug.

Savanna werd, bij wijze van ‘opvoeding’, in kastjes opgesloten als het stel haar zat was of kreeg een washandje in haar mond gepropt, zoals ook op de dag van haar dood, 20 september 2004. Het kind stierf de verstikkingsdood. Moeder Sonja leed aan een borderline persoonlijkheidsstoornis met antisociale trekken en had op haar beurt een traumatisch verleden.

Verantwoording van ouders

Nu heb ik vaker mijn twijfels wanneer sommige mensen besluiten hun kinderwens in daden om te zetten. Zo dacht een huisgenootje uit mijn studententijd dat haar droomman (en notoir rokkenjager, maar dat terzijde) wel definitief voor haar zou kiezen als ze een kind van hem zou baren. Ze stopte zonder wat te zeggen met de pil. Gelukkig, voor alle betrokken partijen, was hij niet voor één gat te vangen.

Een andere vrouw was ongelukkig en zadelde haar kind, nog voor conceptie, al met een baan op: het zou haar gelukkig moeten maken.

Ooit sprak ik een bevriend stel vermanend toe; beiden waren werkeloos en hadden geen cent om de spreekwoordelijke kont mee te krabben, toch moesten er kinderen komen vanwege de kroon op de relatie. Jawel, meervoud. Ik durfde de vraag te stellen hoe ze dat financieel dachten te kunnen bolwerken? Dat je zelf op sinaasappelkisten zit en van de voedselbank eet is een ding, maar een kind moet gevoed, opgevoed, gekleed, naar school en dat kost allemaal geld.

Kinderen hebben Kinderrechten, moet u weten en daar zijn ouders in beginsel verantwoordelijk voor. Ik vond daarom dat al die ongeboren vruchten recht hadden op een heroverweging, zij vonden het een goed moment de vriendschap op te zeggen.

Kinderrechten 

Kinderen hebben bijvoorbeeld recht op op een levensstandaard die voldoende is voor hun lichamelijke, geestelijke, intellectuele, zedelijke en maatschappelijke ontwikkeling. Ze hebben recht op onderwijs, recreatie, ontwikkeling, lichamelijke integriteit, een veilig thuis. En het recht op ouders die de verantwoordelijkheid nemen voor de opvoeding van hun kinderen en daarbij de belangen van die kinderen voorop stellen.

De gevolgen van een drugs- of drankverslaving tijdens de zwangerschap zijn gruwelijk. Baby’s van drugsverslaafde moeders komen verslaafd ter wereld en worstelen binnen de eerste 24 uur van hun leven al met ontwenningsverschijnselen. Bij baby’s van moeders die gedurende hun zwangerschap vijf of meer glazen alcohol drinken zien we groeiachterstanden, misvormingen en/of een aangetast zenuwstelsel. Dat is evengoed kindermishandeling als het ongenadig pak slaag dat meisje Savanna van haar moeder kreeg.

Bezint eer ge begint

Projecten zoals in Tilburg, en nu in Rotterdam, om ‘kwetsbare ouders’ ervan te overtuiging vrijwillig anticonceptie te gebruiken juich ik dan ook van harte toe.  Alles staat of valt met goede, eerlijke voorlichting en een gedegen begeleiding.

Deze problematiek geldt echter in het geheel niet alleen de relatief weinig verslaafde, dakloze, verstandelijke beperkte of met psychische problemen behepte vrouwen van wethouder De Jonge.

Ook gewone, wilsbekwame mannen en vrouwen lukt het regelmatig niet om fatsoenlijk voor een kind te zorgen. Jaarlijks worden alleen in Nederland 119.000 kinderen mishandeld. Fysiek, emotioneel en seksueel geweld, emotionele en fysieke verwaarlozing, het getuige zijn van huiselijk geweld en de gevolgen van vechtscheidingen zijn allemaal vormen van kindermishandeling, en gemiddeld is een kind per schoolklas er slachtoffer van. Kinderen zijn gemiddeld drie tot vijf jaar lang slachtoffer van huiselijk geweld. Gemiddeld sterft er elke week een kind aan de gevolgen van mishandeling.

Mensenrechten

Ook grote mensen hebben rechten. Mensenrechten. Op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon en de onaantastbaarheid van zijn menselijk lichaam. Het recht te huwen en een gezin te stichten. Een wilsbekwame vrouw vastbinden op een bed, haar met dwang een spiraaltje of een onderhuids anticonceptiestaafje inbrengen – het is eenvoudigweg in strijd met het Internationale Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De hamvraag is nu of de Mensenrechten van een vrouw als Sonja het niet moeten afleggen tegen de Kinderrechten van een kind als Savanna.

2 gedachtes over “Verplichte anticonceptie?

  1. Pingback: Week van het leven = recht op abortus | Disputax

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s