Wij willen een buurthuis

Hoe geweldig heb je het, als jongere, als je op national teevee en bij niemand minder dan Jeroen Pauw, mag komen klagen over het levensbedreigend tekort aan van overheidswege georganiseerde en gefinancierde hangfaciliteiten?

Je enige echte probleem in het leven is verveling. Dan heb je het goed. De verzorgingsstaat is af!

Hollands glorie vol in beeld; weldoorvoed, hippe zonnebril op de neus, leuk klokje en dito armband om de pols, geinig petje op de bol.

Je mag naar school, je wordt van de wieg tot het graf verzorgd en je waant je de baas op straat. Je hebt een mooie camera, een selfiestick en een YouTube-kanaal.

Je vindt het volstrekt normaal op een fiets te gaan zitten die niet van jou is, maar van een willekeurige bezoeker van de plaatselijke supermarkt. Je vindt het volstrekt abnormaal wanneer de eigenaar van die fiets daar niet akkoord mee is.

Je vindt het volstrekt normaal buurtbewoners en politiemensen lastig te vallen (hele rwina, man!) en je buurt gillend en krijsend te terroriseren.

Je vindt het ook volstrekt normaal een cameraploeg lastig te vallen en “jouw buurt” uit te jagen. Je waant je een “soldaat”. Je woont in Zaandam en waant je in de “hood”.

Dat mensen daar dan wat vinden, daar begrijp je nochtans he-le-maal niets van. Je wilde aandacht, die krijg je dan ook en dan zet je het op een piepen.

Je zult boven de favoriete hangplek van zo’n meute gillende keukenmeiden wonen. Het is natuurlijk helemaal geen wonder dat deze jongelui weggestuurd worden van waar ze ook neerstrijken.

Tot mijn verbazing is er niet een, maar zijn er zelfs twee buurthuizen voorhanden in Zaandam: buurthuis De Uithoek en buurtcentrum De Poelenburcht.

In elk geval een van de heren zit op het HBO (hopelijk kregen ze daar ook dat “hangde” mee en doen ze er nog wat aan) en drijft een eigen onderneminkje, dixit het mannetjesmens in kwestie. Nochtans strekt de ondernemerszin zich niet uit tot enig initiatief zelf iets te organiseren.

Liefjes, toch. Arme zieltjes. Mijn hart bloedt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s