Patsers profileren

De mens is in beginsel een agressieve diersoort. We zijn de meest agressieve van alle primaten, maar tegelijkertijd zijn we ook de meest empathische. Dat laatste is overigens uitgezonderd de 1% psychopaten onder ons. Ons empathisch vermogen is de basis voor ons moreel kompas.
Er is lang gedacht dat agressie eerst en vooral een hormonale kwestie was, waarbij het mannelijk geslachtshormoon testosteron de boosdoener moest zijn. Met die agressie werden dan gewelddadig en antisociaal gedrag in een adem ook genoemd.  Meer recente studies wijzen op een ingewikkelder verband dan louter een causaal verband tussen testosteron en menselijke agressie. Zo zou testosteron ervoor kunnen zorgen dat een man meer hecht aan sociale status, machismo en de baas op de apenrots willen zijn en agressie eerder het middel is om die doelen te bereiken en zich te doen gelden.
Mannen hebben gemiddeld een grotere prikkelzucht en zijn daarom niet alleen vaker dader, maar ook vaker slachtoffer. Het zien van agressie roept op zijn beurt zelfs agressief gedrag op. Mannen zijn in Nederland oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken. In 2012 zaten er bijvoorbeeld 11415 mannen in de gevangenis, tegenover 695 vrouwen. Dat jaar werden in totaal 243530 mensen verdacht van een misdrijf, waarvan 197120 mannen en 45490 vrouwen. Van de 70330  verdachten (2012) van geweldsmisdrijven (in ruime zin) waren er 60250 man.
Aan die hand van die gegevens, maar vooral door scha en schande leert elke jonge vrouw al vroeg profileren. Ze leert onderscheid maken tussen vrouwelijke en mannelijke passanten en voor de laatsten (vooral wanneer deze in groepsverband worden aangetroffen) leert ze omlopen. Van de doorsnee vrouwelijke passant heeft zij beduidend minder te vrezen, zeker wanneer het gaat om onheuse bejegeningen en seksuele intimidatie op straat, maar ook als het gaat om handtastelijkheden, betwist eigenaarschap van portemonnee of mobiele telefoon en zelfs erger.

Ik kan me zo voorstellen dat dit voor een man ontzettend vervelend is om te lezen. Dat maakt de feiten niet minder waar. Zit criminaliteit daarmee in de genen? Natuurlijk niet. Wie criminaliteit wil voorkomen en tegengaan heeft er echter wel wat aan. 

Patsers

Natuurlijk kan een twintigjarige jongeling hard gespaard hebben voor zijn ontzettend dure bolide, of misschien kreeg hij wel een flinke erfenis, maar de kans is groot dat genoemde bolide niet met eerlijk verdiende eurootjes werd gekocht. Het bleek uitermate lonend te zijn opzichtige patsers eens te vragen hoe zij aan hun geld kwamen. In 2005 startte de politie in Amsterdam daarom een proefproject dat de ‘methode Cabrio’ werd genoemd. Onder de noemer ‘patseraanpak’ ging de methode landelijk. De juridische basis voor deze aanpak ligt ‘m in artikel 420 bis van het Wetboek van Strafrecht, ook wel het ‘witwasartikel’. 
Toen ik nog in het Centrum van Rotterdam woonde haalde ik ze er zo uit; jonge mannen die duidelijk geen dagbesteding zoals school of werk hadden en in bezit waren van extreem dure prullaria zoals scooters, motoren, auto’s, enorme gouden kettingen en de laatste nieuwe mobiele telefoons. 
Controles leveren veel op: flinke hoeveelheden verdovende middelen, messen, ploertendoders, boksbeugels, vuurwapens en op enig moment zelfs een kogelwerend vest. Met regelmaat duikt er een gestolen auto op of een bestuurder zonder rijbewijs. 
Dat is mooi, want misdaad mag niet lonen. Daar waren we het al over eens en het is ook de grondslag onder de Wet Bibob, om maar eens wat te noemen. 
Tegenwoordig worden die controles gezamenlijk uitgevoerd en sluiten de Douane, de Belastingdienst en de gemeente erbij aan. De Belastingdienst weet tijdens die controles behoorlijke bedragen achterstallig belastinggeld te innen. Er worden voor fortuinen aan openstaande boetes geïnd. 
Wij blij, zij blij, iedereen blij. Nou ja, behalve de patsers in kwestie. Zou je zeggen. 

Als het mis gaat

Er gaat natuurlijk wat mis wanneer zo’n methode onzuiver wordt ingezet. Wanneer het niet langer gaat om de onverklaarbaar dure bolide of de donker getinte ramen, maar om de kleur van de snoet van de bestuurder. Dat is evident. 
Daarnaast moeten we, zo denk ik, het kind ook niet met het badwater weggooien. Vragen we de politie adequaat te reageren op (een vermoeden van) eergerelateerd geweld, dan vragen we haar in beginsel dus etnisch te profileren. Dan vinden we dat onderdeel van de verantwoordelijkheid van de politie. Terecht, me dunkt, maar ingewikkeld is het zo wel. 

Een gedachte over “Patsers profileren

  1. Dus discriminatie op grond van sekse mag wel en op grond van huidskleur niet, begrijp ik uit dit stuk… ook als je weet dat je met statisch profileren (o.a. op etniciteit) criminaliteit bestrijdt. Ergo: mannen mag je wel discrimineren en over een kam scheren, maar gekleurden niet.

    Het is een fraaie moraal moet ik zeggen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s