Genderspecifieke zorg

Hoe herkent u een hartinfarct? Denkt u dan meteen aan druk of pijn op de borst, waarbij de pijn uitstraalt naar de (linker-) arm? Pijn in de hals- of maagstreek? Ja hè? Want dat heeft u jarenlang geleerd. U bent dus prima in staat een hartinfarct te herkennen. Bij blanke mannen, that is.

Elke dag overlijden gemiddeld 57 vrouwen aan hart- en vaatziekten in Nederland en daarmee zijn hart- en vaatziekten de voornaamste doodsoorzaak onder vrouwen.

Wist u dat vrouwen vaker een achterwand- of een stil infarct krijgen met geheel andere symptomen? Met pijn op de rug, zo ter hoogte van de schouderbladen? Dát weten de meesten van u niet. Dat is meteen de reden waarom hartaandoeningen bij vrouwen te vaak niet of te laat herkend worden en dat sucks.

Wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten is namelijk tot nu toe voornamelijk gedaan bij blanke mannen. In te veel medisch wetenschappelijk onderzoek naar mensenkwalen is het blanke mannetjesmens het geijkte model. De symptomen van een hartinfarct bij de gemiddelde blanke man heten daarom ‘klassiek’ en die bij vrouwen ‘atypisch’. Dat is kolder.


Risk factors also differ by gender, with high blood pressure more strongly associated with heart attacks in women than in men. For young women with diabetes, the risk for heart disease is four to five times higher than it would be for a similar young man.  

Race, too, is an issue. Compared to white women, black women have a higher incidence of heart attacks in all age categories and young black women have greater odds of dying before they leave the hospital. Black and Hispanic women are also more likely to have heart-related risk factors such as diabetes, obesity and high blood pressure at the time of their heart attack.  

Reuters Health

Niet alleen bij hart- en vaatziekten komt de vrouwelijke patiënt er maar bekaaid vanaf. Vrouwen hebben tweemaal meer kan op een depressie. Vrouwen hebben 60% meer kans op bijwerkingen van medicijnen dan mannen. Alweer omdat de gemiddelde proefpersoon in medisch onderzoek man is.

Dat die verschillen er zijn weten we, maar dat werd tot nog toe genegeerd. Vrouwen worden dus medisch behandeld op een manier die ontwikkeld is voor en past bij mannen. Dat verdient remedie. Er moet meer onderzoek gedaan worden naar de oorzaken, symptomen, diagnostiek, preventie en behandeling van ziekten en aandoeningen bij vrouwen en mensen van kleur.

Ik las vandaag dan ook met razend enthousiasme en gezonde opluchting over het voornemen van minister Edith Schippers om 12 miljoen euro extra uit te geven aan genderspecifieke zorg. Begin dit jaar zegde zij ook al 3,5 miljoen euro toe voor onderzoek naar depressies en depressiviteit onder jonge vrouwen en tieners.

In totaal investeert minister Schippers komende periode dus 15,5 miljoen euro in vrouw-specifiek onderzoek. Dat is een schijntje vergeleken met wat er inmiddels aan miljoenen euronen is verspijkerd aan onderzoek naar de gemiddelde blanke mannelijke patiënt, maar het is een goed begin.

Roze Khmer, kom er maar in!  🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s