Horror am Hauptbahnhof

Oud&Nieuw in Keulen. Op het station van de Duitse domstad heeft zich een enorme groep van zo’n duizend mannen verzameld. Misschien wel tweeduizend, daar verschillen de lezingen over. De mannen, tussen de 15 en 35 jaar oud, zijn volgens de Duitse politie van Arabische en Noord-Afrikaanse afkomst. Veel van hen spreken Frans. Veel van hen zijn dronken.

De feestelijke sfeer slaat al gauw om en op het stationsplein komt het tot een orgie van geweld. Er wordt zwaar vuurwerk afgestoken en in de mensenmenigte gegooid. Feestvierders lopen brandwonden op. Grote groepen mannen omsingelen vrouwen en sluiten hen in, als hyena’s een gazelle. De vrouwen worden beroofd, mishandeld, aangerand en in tenminste een geval komt het zelfs tot verkrachting. Sommige groepen mannen vormen een haag, waar de vrouwen doorheen gedwongen worden. Een vrouw wordt over een afstand van koud 100 meter zo´n 200 keer onzedelijk betast. Een meisje van 17 jaar zal later verklaren: “Ik had vingers in al mijn lichaamsopeningen”.

De politie krijgt meldingen binnen over een vechtpartij waarbij 400 mannen betrokken zouden zijn en stuurt daarom 140 agenten naar het stationsplein. Op dat plein stonden al 70 agenten van de federale politie. De plaatselijke overheid en politie zijn overrompeld door deze, niet eerder geziene, grootschalige geweldplegingen. Niet meer dan een vijftal mannen wordt aangehouden.

“Sie hatten alle kopierte Papiere dabei, Aufenthaltsbescheinigungen für Asylverfahren.”

Dezelfde taferelen speelden zich af in Hamburg, Stuttgart. De berichtgeving erover kwam haperend op gang, nu pas wordt een beetje duidelijk wat zich heeft afgespeeld in die Silvesternacht. In Keulen deden inmiddels 90 vrouwen aangifte, van diefstal, beroving, geweld, aanranding en verkrachting.

Onvoorstelbaar, wat er die nacht gebeurd is. Het zijn taferelen die we van het Tahrirplein in Caïro kennen. Daar werden vrouwen, net als in Keulen, binnen de demonstrerende menigte afgezonderd door groepen mannen en vervolgens ´door honderd handen verkracht´.

Seksueel geweld

Ik schreef het al eerder al in ‘Blik op mijn buurt, waar woont de pedo? Waar de psychopaat?’; seksueel geweld is een wijdverbreid en veelvoorkomend probleem en niet aan kleur of afkomst gebonden. Bijna 40 procent van de vrouwen in Nederland heeft, nog voor hun zestiende levensjaar, een of meer negatieve ervaringen met seksueel misbruik opgedaan. Van alle meisjes zal tussen 5 en 10% in hun jeugd verkracht worden, van de jongens zal dat 1 tot 5% hetzelfde lot ondergaan. Zo’n 80% van die slachtoffers wordt misbruikt door daders uit de dagelijkse omgeving; gezinsleden of bekenden van de familie.

Seksuele intimidatie op straat, die niet zelden escaleert tot seksueel geweld, is ook niet nieuw. Het is een vorm van straatterreur, die hoort bij de straatdictatuur van het mannetjesmens. Nieuw was het in Egypte ook niet, maar wat er tijdens de demonstraties op dat Tahrirplein gebeurde was ook daar een vreselijk novum.

De Duitse politie jaagt op de daders. Dat is wel ironisch, nietwaar, zo van vrouwenjacht naar mannenjacht. Hopelijk weet ze al die mannen ook in de kraag te vatten en krijgt elk van hen de straf die hij verdient. Het signaal moet duidelijk zijn: De openbare ruimte is van ons allemaal en iedereen heeft het recht daar ongestoord en in vrijheid gebruik van te maken. Of iemand nu vrouw, transgender, homo of wat dan ook is. Seksueel geweld, van intimidatie tot aanranding en verkrachting, hoort binnen geen enkele beschaving thuis.

Natuurlijk, niemand zit op plegers van zulke delicten te wachten en het is een meer dan terechte grond om een asielaanvraag te weigeren. Maar weet u? Ongeacht of de daders in deze gevallen nu wel of niet asielzoekers zijn wil ik gewoon even NIETS horen van de ‘bezorgde tokkies’. U weet wel, die van het daar moet een piemel in!’

Seksueel geweld hoort elke dag op de agenda te staan en niet alleen als de daders mogelijk allochtoon of asielzoeker zijn.

Een gedachte over “Horror am Hauptbahnhof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s