Ebenezer Bouma

Met een nachtdienst achter de kiezen fietste ik gisterochtend nog even door mijn wijk. De kattenkinders dreigden door hun inmiddels versleten radiatorhangmat te storten en ik besloot nog even een nieuwe te gaan scoren. Hé, voor de beestjes is het ook Kerst, niet waar?

Bij slager stonden de mensen dan ook tot buiten de winkel in de rij. Bij de bekendste traiteur van Rotterdam waren om negen uur ’s ochtends de eerste honderd klanten al geteld. Haas, kalkoen en hert zijn er de bestsellers. Ook bij een andere culinaire grootheid in Rotterdam, zeevishandel Schmidt, ‘hadden consumenten het zwaar’, aldus de mensen van TV Rijnmond die daar een kijkje namen.

Dat mét beelden van een meneer die levende kreeften, de scharen met elastieken bij elkaar gebonden, in een plastic zakje doet. Dat zult u misschien misplaatst vinden, maar ik vind de ironie daarvan wel lollig.

Met dat typische gevoel van onwerkelijkheid dat slaapgebrek met zich meebrengt fietste ik voorbij de volgepakte winkel van de kaasboer. Bij de dierenwinkel was ik de enige klant, wat een zegen, en binnen vijf minuten zat ik op de fiets terug naar huis, hagelnieuwe hangmat over het stuur gedrapeerd. Langs de banketbakker, waarvan ik weet dat hij ook de nacht heeft doorgehaald. Langs volgepakte winkels, waar de lange wachttijden voor de toonbank de klanten doen zuchten, en langs mensen die met rood aangelopen konen zware boodschappentassen met zich mee zeulen. Die laatste kerstinkopen hebben toch ieder jaar weer wel iets weg van de feeding frenzy van een school haaien.

Gisteren haalden we een nieuw nationaal pinrecord: 528 transacties per seconde. De dag voor kerstmis alleen al pinden we bijna 15 miljoen keer. De gehele week voor kerst waren we goed voor een slordige 2,15 miljard euro aan kerstinkopen.

Kerst is voor de meesten van ons dan ook een feest van heerlijke overdaad. Gezellig met familie of vrienden schranzen en cadeautjes onder de kerstboom. Knus samen uitbuiken, terwijl we voor de honderdste keer Home Alone kijken. Sommigen van ons zullen werken, onder andere bij de politie, de Brandweer en in de zorg. Weer anderen wacht een eenzame, ontheemde of armoedige kerst.

Het personeel van zwembad De Peppel in Ede trok zich dat laatste aan en kwam met een buitengewoon kerstig idee: Een gratis zwemmiddag op eerste kerstdag, voor vluchtelingen uit de plaatselijke noodopvang. Het zwembad is officieel gesloten vandaag, maar de organisatie gaf haar mensen toestemming het bad open te stellen. Het personeel wilde, in eigen tijd, gewoon mensen die het wat minder getroffen hebben een leuke kerst bezorgen. Zo rollen ze, daar bij dat zwembad. Klanten van de voedselbank kregen bijvoorbeeld ook al vrijkaartjes om tijdens de kerstvakantie lekker te komen zwemmen.

Dat alles was echter tegen het zere been van de Lunterse Y.F. Bouma, die direct een briefje-op-poten aan burgemeester Cees van der Knaap componeerde en dat instuurde naar De Edese Post.

Meneer of mevrouw Bouma heeft voor vier kinderen (eigen leg) zwemlessen moeten betalen, alles bij elkaar toch ruim drieduizend keiharde euronen, want de kids mochten niet in dat zwembad De Peppel te water gelaten worden zonder dat zij in het bezit waren van een zwemdiploma. Zijn ze nou helemaal betoeterd, die badmeesters en -juffen.

‘Humbug’, zou Charles Dickens de Lunterse Scrooge hebben laten zeggen, want ‘als ze zo graag zwemmen dan zwemmen ze maar fijn terug naar hun eigen land en zo kunnen ze meteen het vluchtelingenprobleem verminderen’. Toch, Ebenezer Bouma?

De burgervader van Ede moet voorts niet verbaasd zijn wanneer dat gratis zwemfeestje voor die vluchtelingen leidt tot ongeregeldheden zoals die in Geldermalsen plaatsvonden. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft prompt een streep gezet door het uitje.

Ik mag toch hopen dat Bouma afgelopen nacht nog bezocht werd door de drie geesten van kerstmis en vanochtend, badend in het angstzweet, die nachtmerrie van met een eigen gesmeden stalen ketting om het lijf gewikkeld verzuipen in een chloorbad maar ternauwernood van zich af kon schudden.

Dat hij of zij vanavond gezellig met die vier kinderen doorbrengt en, volgevreten en wel, bij het schijnsel van de kerstlampjes nog even die gemiddelde 34 cent overmaakt naar Serious Request om een knagend geweten te sussen.

Ik wens u allen een heerlijke kerst toe.

4 gedachtes over “Ebenezer Bouma

 1. Soms dan schaam ik mij een beetje voor de zuurpruimerige medemens.
  Mijn oma zei het al: klagers geen nood en tel je zegeningen.

  Ik wens je hele fijne dagen lieve Disputax en dat je nog veel mooie stukjes gaat publiceren dit jaar.

  Like

 2. Mooi verwoord disputax. Ik hoop dat alle Ebenezers een gezaligde kerst hebben genoten.
  Voor jou wens ik inspiratie (geen gebrek denk ik zo) mooie blogs en een jaar van ontdekken van je innerlijke waarde toe…..op naar de magische leeftijdsgrens….��

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s