#LaatZeNietBarsten

De ontwikkelingen rond de terreur in Frankrijk dicteren het nieuws, natuurlijk, al was het maar omdat we allemaal aan het leven hangen en daarom al gauw angstig zijn, maar ondertussen gaat het leven ook nog door.

Vandaag wil ik dan ook uw aandacht dan ook traditiegetrouw vragen voor de Week tegen Kindermishandeling (voorheen de Week van Kinderen Veilig) en aankomende 20 november: de internationale Dag van de Rechten van het Kind. 
Op 20 november 1989 hebben de Verenigde Naties het Verdrag inzake de Rechten van het Kind aangenomen en dat vieren we dan ook aankomende vrijdag. Nederland ratificeerde dit verdrag in 1995. Getuige het Jaarbericht Kinderrechten 2015 (PDF) laten ook wij hier in Nederland het nog al te geregeld afweten waar het kinderrechten betreft. Dat is zorgelijk. Alle kinderen staan in feite onder ons aller zorg en zijn onze verantwoordelijkheid. Ook die van ver hun heil kwamen zoeken. Toch konden vorig jaar 110 kinderen uit de asielopvang verdwijnen, zonder dat bekend is waarheen.

“In de vier grote steden is bijvoorbeeld in de helft van de gezinnen waar sprake is van kindermishandeling, anderhalf jaar na de eerste melding nog steeds sprake van excessief gezinsgeweld. Het aantal meldingen van online seksueel misbruik is vorig jaar zelfs toegenomen met 77 procent, tot 1.331. Nederland moet nog veel verbeteren.”Aloys van Rest, directeur van Defence for Children

Jaarlijks worden alleen in Nederland 119.000 kinderen mishandeld. Fysiek, emotioneel en seksueel geweld, emotionele en fysieke verwaarlozing, het getuige zijn van huiselijk geweld en de gevolgen van vechtscheidingen zijn allemaal vormen van kindermishandeling, en gemiddeld is een kind per klas er slachtoffer van. Kinderen zijn gemiddeld drie tot vijf jaar lang slachtoffer van huiselijk geweld. Gemiddeld sterft er elke week een kind aan de gevolgen van mishandeling. 
Dat is geweld dat ‘van ons’ is. Aan die aantallen kwam geen terrorist te pas. 
De meldingsbereidheid is structureel laag (zelfs bij scholen!), omdat we bang zijn het mis te hebben en ons niet met andermans zaken willen of durven te bemoeien. Daar zijn slagen in te maken, niet alleen door de campagne #LaatZeNietBarsten, maar ook door huidige wetgeving aan te passen. Zo zullen artsen, leraren en hulpverleners straks verplicht zijn vermoedens van kindermishandeling te registreren, zodat slachtoffertjes niet zo lang meer onder radar hoeven blijven. 

Bel Veilig Thuis op 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar). 

Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met geweld thuis. Wil je advies en hulp voor iemand anders? Bel hen en je kunt jouw vragen stellen of je hart luchten. Je krijgt een hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar jouw verhaal luistert. Deze hulpverlener zet alles voor je op een rij, beantwoordt jouw vragen en geeft je advies. Ook kijkt de hulpverlener samen met jou welke professionele hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s