#ParisAttacks

In Parijs liggen koude mensenlichamen in mortuaria, te wachten op geliefden of op een naam. In ziekenhuizen wordt nog voor levens gevochten. Plaatsen delict worden bewaakt, onderzocht of misschien al vrijgegeven. Plassen en spetters bloed worden door forensisch rechercheurs bemonsterd en daarna door professionals weggewassen. 

Kogelgaten in ruiten en gevels. Verlaten straten. Brandende kaarsjes en neergevlijde bloemen. Het zijn de stille getuigen van terreur. 

Terroristen in hartje Parijs. Jonge mensen die, voor zo ver we nu weten, goed gecoördineerd en voorbereid andere jonge mensen met kalasjnikovs bejaagden in een theater. Jonge mensen met volautomatische wapens en bomvesten bij een voetbalstadion, bij cafés en restaurants, tussen argeloos passerend publiek. 
Een afgerukte vinger, gevonden bij theater Bataclan, leidde tot een naam: Omar Ismail Mostefai. Een 29-jarige Fransman, geboren in een van de voorsteden van Parijs. Een kleine crimineel, getuige zijn strafblad, die in 2010 radicaliseerde. Hij vertrok naar Syrië, waar hij een paar maanden verbleven moet hebben. Hij doet me denken aan die andere terrorist, die in Parijs zijn slag sloeg; Chérif Kouachi, die door zijn advocaat vooral als ‘loser’ herinnerd werd. 
Een bij het lichaam van een van de terroristen gevonden Syrisch paspoort bracht ons een tweede naam; die van de 25-jarige Ahmad Almuhammad. Dat paspoort staat geregistreerd bij de Servische autoriteiten en kan gelinkt worden aan een man die in oktober via Griekenland Europa in reisde. Of het gevonden paspoort echt of vervalst is, dat is nog de vraag. Het legitimatienummer op het document zou niet passen bij de foto die erop prijkt.
Van een Egyptisch paspoort, ook gevonden, lijkt de eigenaar geen dader maar slachtoffer te zijn. 
De aanslagen van 13 november zijn een herhaling van zetten. Niet alleen van eerdere aanslagen in Parijs, of die Londen en Madrid – maar ook van die in Beiroet bijvoorbeeld. Ook in straten van Beiroet stonden poeltjes bloed in de oneffenheden in het trottoir. De slachtoffers van de zelfmoordaanslagen daar hadden dezelfde geschrokken, lege gelaatsuitdrukking op hun gezichten staan als die in Parijs. Naderhand liepen ook daar onderzoekers rond, in dezelfde witte pakken en blauwe schoenhoezen. Het is hetzelfde geweld als waarvoor zovelen al vluchtten. 
Vanochtend werd een tweede auto van de daders gevonden. In elk geval zou dan zeker één terrorist ontsnapt zijn, aldus de Franse onderzoekers. Natuurlijk jaagt me dat vrees aan. Natuurlijk ben ik bang dat zo iets ook eens ‘bij ons’ gebeurt. Natuurlijk maken die bloedbaden me boos. Ze maken me bezorgd om onze maatschappij, met al haar vrijheden, onze democratie, onze rechtstaat. Natuurlijk maak ik me ook zorgen: bezuinigingen op de inlichtingendiensten, de krijgsmacht, de politie en de diverse hulpdiensten zijn in het licht van alle ontwikkelingen niet alleen stupide, maar ook gevaarlijk. 
De boodschap van die terroristen is duidelijk: ‘Er is een diepgewortelde, nietsontziende haat. Een haat voor het Westen, voor andersdenkenden en andersgelovigen en zelfs voor gelijkgelovigen. Van de shia moslims in Beiroet tot de vrijgevochten Westerlingen, niemand is veilig voor ons. Leer die haat vrezen, leer ons vrezen en vooral; leer elkaar vrezen. Leef met angst voor onze haat in het hart. Leer elkaar wantrouwen en verlies daarmee elke sociale cohesie in je samenleving.’
Daaraan toegeven alleen al is de terroristen laten winnen. 

2 gedachtes over “#ParisAttacks

  1. Mooi geschreven Disputax. Ik weiger me dan ook in een hoekje te drukken en ik weiger toe te geven aan Angst. Zoals jij terecht zegt is DAT de terroristen laten winnen. Uiteraard maakt het me ongerust en weet ook ik niet waar dit naar toegaat maar ondanks dat blijf ik MIJN leven leiden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s