Daar moet een piemel in

Boze petmansen in campingsmoking met capuchon. Vuurwerkfakkels. Opgeheven gestrekte armen, gebalde vuisten en opgestoken middelvingers. Ordinaire spreekkoren. Boegeroep en fluitconcerten. Even denk ik naar een uitgelezen collectie hooligans te kijken.

Het zijn nochtans geen bezoekers van een risicowedstrijd voetbal, maar van een inspraakavond in Steenbergen, een Brabantse gemeente met zo’n 23.000 inwoners.

De gemeenteraad van Steenbergen had haar inwoners uitgenodigd om te komen vertellen wat zij van de eventuele opvang van asielzoekers zouden vinden. Beschaafd, vind ik dat. Netjes even peilen wat je burgers daarvan vinden en hen betrekken in het democratisch proces. De raad zelf zal, aldus burgemeester Vos, pas eind november een standpunt innemen in deze kwestie. Vanuit het publiek kwam hem dat alvast op de belofte van een ‘vossenjacht’ te staan.

Er kan inmiddels ook geen discussie op de opvang van vluchtelingen meer plaatsvinden of er wordt een beerput aan onderbuikellende opengetrokken. Dat was bij de raadsvergadering in Steenbergen dus niet anders. Van heinde en verre kwamen ook buitenstaanders zich met de discussie in Steenbergen bemoeien. Een van de bezoekers aan die inspraakavond biechtte desgevraagd op uit de buurt van Rotterdam te komen. Hij kwam naar Steenbergen ‘om zijn maatjes te steunen’, ‘omdat je toch je eigen volk moet helpen’.

De schreeuwlelijken onder de bezoekers zijn ‘bezorgd’ om vrouwen en kinderen verkrachtende asielzoekers, maar als één enkele vrouw opstaat en een beschaafd tegengeluid laat horen dan ‘moet daar een piemel in’.

Hoe durft zo’n mens ook, zo maar een beetje gebruik maken van haar recht haar mening vrij te uiten? En dan godbetert ook nog een beetje welbespraakt genuanceerd gaan lopen doen! De plaatselijke (en niet zo plaatselijke) tokkies kwamen gevoeglijk in opstand.

Ik weiger overigens consequent mensen als deze aan te duiden als ‘bezorgde burgers’, want daarmee zou ik de werkelijk bezorgde burger tekort doen. Tokkies will tok. Het ergste is misschien nog wel dat iedereen in die zaal, politici, sprekers en medebezoekers er angstvallig het zwijgen toe deed. Als zoutzakken zaten ze erbij en keken ze er naar.

Dasja Abresch, de vrouw in kwestie, liet zich de mond niet snoeren. Een paar dagen voor die inspraakavond kreeg ze nog een steen door een van de ruiten van haar woning. Nu zegt het al wat over iemand wanneer hij met stenen begint te smijten als hij een hem onwelgevallige mening hoort, maar zo’n steen een woning in keilen waar kinderen wonen is een nieuw dieptepunt. Haar kinderen van acht en twaalf zullen zich daardoor ongetwijfeld wezenloos geschrokken zijn. Voor hen kwam het gevaar helemaal niet uit den vreemde, maar gewoon uit eigen gemeenschap.

Dat zou tot nadenken moeten stemmen.

2 gedachtes over “Daar moet een piemel in

  1. Ja die vrouw die zich voor de BMW wierp met de woorden: 'Vette BMW', mag zich verheugen op steun van de verontruste burger. De vrouw die opkomt voor asielzoekers moet haar kinderen onderbrengen en de oproep om verkracht te worden langs zich heen laten gaan. Voor dit soort volk is maar 1 oplossing; de knoet erover en hard, bij de eerst volgende loze kreet nogmaals de knoet. Totdat ze het hebben geleerd om hun mond open te doen als ze wat zinnigs te zeggen hebben. Ik kan geen medelijden met die lui hebben.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s