"Schiet hem kapot, schiet hem kapot!"

Op 28 maart 2014 pleegden twee mannen een overval op juwelier Goldies in Deurne. Goldies wordt gedreven door een echtpaar, Willy en Marina Sanders. Een van de twee mannen stapte omstreeks 18:36 de juwelierszaak binnen en werd in eerste instantie te woord gestaan door mevrouw. Zij riep echter haar man erbij om de ‘klant’ te woord te staan en zelf ging zij naar een achter de winkel gelegen ruimte.

Ze had haar hielen nauwelijks gelicht of de tweede man stapte de juwelierswinkel binnen en hij was gewapend met een pistool. De eerste man bleek een busje pepperspray bij zich te hebben en het eerste dat hij deed, toen zijn kompaan binnenkwam, was daarmee in het gezicht van de juwelier spuiten. Er ontstond direct een vechtpartij tussen een van de twee overvallers en de juwelier. Tijdens die worsteling wist de juwelier zijn belager diens pistool afhandig te maken. De tweede overvaller probeerde onderwijl de ruimte in te komen, waar de juweliersvrouw zich verschanst had.

In de achtergelegen ruimte heeft de vrouw de vechtpartij dan echter al gehoord, zij hoort een van de overvaller roepen “Schiet hem kapot, schiet hem kapot!” en zij ziet op camerabeelden haar man met pepperspray bespoten worden. In blinde paniek pakte ze een vuurwapen, dat daar lag. Het was namelijk niet voor het eerst dat Goldies werd overvallen en dus had haar echtgenoot zich bewapend. Het echtpaar had dat vuurwapen illegaal in bezit en was niet in het bezit van een wapenvergunning.

Enfin, de vrouw wist vier maal te schieten, dwars door de deur heen en door de deuropening. Dat deed ze niet onverdienstelijk: Een overvaller raakt zij meerdere keren en de ander eenmaal. Ook haar eigen man raakte ze, in een van zijn handen.

Beide overvallers verloren het leven en gelukkig kon het juweliersechtpaar ook deze overval navertellen. Daarbij moet u weten dat gemiddeld een juwelier per jaar dat níet kan.

Abdel H.

Een van de doodgeschoten overvallers heette bij leven Abdel H. Na zijn verscheiden, dat hij uiteindelijk toch geheel en al aan zichzelf te wijten had, gebeurde er iets wonderlijks. Niet alleen werd hij herdacht in de Al Fourkaan-moskee in zijn woonplaats Eindhoven, maar in de pers verscheen ook nog eens een heel in memoriam, waarin een beeld geschetst werd van een “vriendelijke jongen in geldnood”, naïef en beïnvloedbaar, moeilijke jeugd gehad en gek op voetbal.

In weerwil van de gegevens dat die vriendelijke jongen een goede bekende was van de plaatselijke Hermandad en al eens eerder een gewapende overval verpleegde werd er een demonstratie gehouden voor Abdel H. en zijn kompaan. “Marina is een moordenaar” scandeerden de tientallen demonstranten en “Wat moet er gebeuren? Straffen, straffen straffen … “

Ik maakte me daar destijds al een beetje boos over. Dat geneuzel over ordinaire overvallers die van die goeie jongens waren, daar moet ik niet zo veel van hebben. Goeie jongens plegen geen overvallen. Dat zo’n engnek bij leven toch wel liev voor zijn moeder was doet daar echt niets aan af.

Daarbij, wie een overval pleegt of inbreekt in een woning neemt willens en wetens een aantal risico’s. Dat het beoogde slachtoffer zich niet lijdzaam laat overvallen of beroven bijvoorbeeld. Dat het beoogde slachtoffer heel wel hardhandig zou kunnen zijn in zijn verzet, ook zo iets. Betrapping door een agent behoort ook tot de mogelijkheden en jawel, die zou best eens op je kunnen schieten. Of zijn diensthond de opdracht te geven je bij je kladden te pakken als je dan toch niet luisteren wilde. Dat is echt risico van het vak, hoor. Mijn sympathie heb je sowieso niet.

Ik heb ook veel liever dat een slachtoffer het na kan vertellen dan een dader, als ik toch moet kiezen. Ieder mensenleven telt, maar dat van agressors als deze net een beetje minder zwaar dan dat van een onschuldig slachtoffer.

Rechtsvervolging juwelier

De juwelier zelf werd vervolgd en veroordeeld voor verboden wapenbezit. Hij kreeg honderd uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden voor het aanschaffen van dat vuurwapen. Terecht, hoe hard ook. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik ’s mans angst niet begrijp, maar illegaal wapentuig in huis halen is ook niet goed.

Het Openbaar Ministerie concludeerde daarnaast dat mevrouw Sanders het vuur opende uit noodweer om haar echtgenoot te verdedigen en besloot haar daarom niet te vervolgen.

De zus van een van de overvallers en de moeder van de andere dachten daar echter heel anders over en zij namen advocaat Ficq in de arm, om een zogeheten artikel-12-procedure aan te spannen. Behalve de traumatiserende ervaring van de overval leefde mevrouw Sanders dus maandenlang met de onzekerheid van het juridische zwaard van Damocles der vervolging boven het hoofd. Dat zou ik toch secundaire victimisatie willen noemen.

Goed. Het gerechtshof in Den Bosch boog zich dus over de zaak en ook het hof komt tot de conclusie dat mevrouw Sanders met succes een beroep op noodweer kan doen en strafvervolging in dit geval niet aangewezen is. Er was sprake was van een ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding, waartegen verdediging geboden was. Die ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding bestond eruit dat beide heerschappen “gewapend met onder meer een vuurwapen de winkel betraden met het onmiskenbare doel deze gewelddadig te overvallen en dat zij direct de confrontatie zijn aangegaan, waarbij zij buitensporig geweld toepasten, te weten onder meer het spuiten van pepperspray, het dreigen met het vuurwapen en – naar de verklaring van beklaagde – het uitroepen van de woorden: “Schiet ‘m kapot, schiet ‘m kapot”.”

De beide vonnissen leest u hier: 1 en 2.

Mevrouw Sanders wordt dus definitief niet vervolgd. Gelukkig maar, want dat zou toch al te dwaas geweest zijn. Hopelijk kunnen zij en haar man de hele zaak nu achter zich laten en verder met hun leven. Ik wens hen in elk geval sterkte.

Dat wens ik de nabestaanden van Abdel H. en diens kompaan ook. Het is vreselijk een zoon of broer te verliezen, ook al was het hun eigen rotschuld. Dat maakt het verlies er ongetwijfeld niet minder op.

Laat dat arme juweliersechtpaar verder met rust. Niemand vraagt erom op zo’n brute manier te worden overvallen, noodweer was hun goed recht. 

2 gedachtes over “"Schiet hem kapot, schiet hem kapot!"

 1. Een overval plegen op jonge leeftijd…
  Dat geeft al aan dat er iets fundamenteels is mis gegaan.
  Persoonlijk zou ik me kapot schamen als er iemand in mijn familie dat soort dingen zou doen.
  Deze mannen namen het risico, maar hadden er niet op gerekend dat de tegenpartij ook gewapend was en in verzet kwam.
  Hadden de overvallers deze mensen gedood dan waren er geen protesten vanuit die hoek.
  Ook zou je kunnen zeggen dat deze jongens discrimineerden.
  *discriminatiekaart trekt*
  Blanke ouderen zijn vaker doelwit.
  Dat er een heldenstatus zit aan zulke overvallers is onbegrijpelijk in mijn ogen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s