Over hautain journaille

Zei ik dat opinie- en nieuwsmakend Nederland hypocriet is omdat ze het nieuws over een agent, die in hand en rug werd gestoken door 17-jarige druiloor (en alleen omdat genoemde druiloor er niet van gediend was om door de politie in de gaten gehouden te worden), pas oppakte zodra er bloederige plaatjes te publiceren waren?

Ja, dat zei ik en ik wil er nog een schepje bovenop doen. Het journalistieke vak wordt verziekt door lui journaille dat te dom is om voor de duvel te dansen.

Ook niet nieuw, natuurlijk, ik schreef al vaker over het erbarmelijk niveau van de gemiddelde Nederlandse journalist. Ga ik nu gewoon weer doen.

Want neem nu ‘journalist’ Peter Donk, die onder andere schuilgaat achter de twitterhandle @stadenstreek, kennelijk gelieerd aan RTV Holland en de NOS. Deze meneer vindt dat een neergestoken agent geen nieuwswaarde heeft, want er raken wel meer hulpverleners gewond tijdens de uitoefening van hun vak en “het is pas nieuws wanneer de hulpverlener overlijdt”.

Jawel, hij zei het echt en herhaaldelijk ook nog.

Erger nog: Als de politie media-aandacht had gewild dan had ze het niet bij een persbericht moeten laten, maar een artikel op een zilveren blaadje aan moeten reiken middels een persalarm.

Luie journalisten van nu halen het nieuws dus niet, maar blijven op hun hammen zitten wachten tot iemand het nieuws naar hen toe brengt.

Zo, nu weet ik meteen waarom ik me de dag niet meer kan heugen dat ik echte, goede onderzoeksjournalistiek voorbij zag komen en de beroepsjournalist zich niet meer weet te onderscheiden van de amateurs. Daar moet je immers zelf achteraan en je moet er een beetje moeite voor doen. Dat staat allemaal simpelweg niet meer in de functieomschrijving.

Wat is het dan jammer toch, dat het beroep van journalist niet beschermd is.

Zo’n man bepaalt voor u en mij wel even wat ‘nieuws’ is en, ook al is het komkommertijd en schreef het journaille zich de laatste dagen de vingers blauw over een dode emoe, een neergestoken agent haalt de landelijke headlines niet.

Hij was niet dood en dus niet nieuwswaardig. Tot we ons aan dat gapend gat in zijn hand konden vergapen.

Gatver.

Een gedachte over “Over hautain journaille

  1. Mijn indruk is het, dat journalisten betaald worden om slijmerige verhaaltjes te schrijven over politie en politici, maar over de meeste zaken geen feiten mogen vermelden. Pamela Hemelrijk vatte het samen als, liegen is toegestaan maar lekken is verboden. Er zijn veel journalisten geweest die beweerd hebben dat liegen hun beroep is.

    Dat liegen is nu eenmaal nodig, om het gat dat het verzwijgen van de feiten laat vallen op te vullen. Journalisten die dubbel agent zijn, liegen dan ook nog op een manier die andere propaganda ondersteund dan het eigenlijke onderwerp. Journalistiek is de kunst van het liegen, en er is best ook onderzoek nodig om leugens aanneembaar te maken en synchroon te laten lopen met de internationale agenda's.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s