Agent gewond zonder #ophef, de hypocrisie van opinie- en nieuwsmakend Nederland

Eergisternacht werd een agent in hand en rug gestoken door een 17-jarige jongeman. Dat gebeurde in Leerdam, waar de laatste tijd nogal veel brandstichtingen gepleegd worden, en de agent was samen met zijn collega’s in burger aan het werk. De nacht van zaterdag op zondag lijkt me inderdaad een opportuun moment om onherkenbaar in zo’n buurt de boel in de gaten te houden.

Kort na middernacht was het bingo: Een groepje ‘baldadige jongeren’ trok door de wijk en trok daarmee de aandacht van de agenten in burger. De agenten besloten de groep te volgen, maar werden daarbij door de ‘baldadige jongelui’ opgemerkt. Sterker nog, ze werden herkend als zijnde van de politie en de groep keerde zich tegen de dienders. 
Een van die jongelui trok een mes en bedreigde er een agent mee. De agent trok zich, voor zijn eigen veiligheid, terug. Dat wakkerde de agressie in de groep addergebroed echter alleen maar aan en ze zetten de achtervolging in. Een andere agent schoot zijn collega te hulp en moest dat met messteken in hand en rug bekopen.
Dan pas trekken de agenten hun vuurwapens en de jongen geeft zich over. 
Op de route van de ‘baldadige jeugd’ trof men naderhand een trits vernielde auto’s aan en er wordt onderzocht of zij die schades hebben gemaakt. De jonge messentrekker zit vast vanwege zijn poging doodslag op de agent in kwestie. 
Persoonlijk zat ik al in mijn WTF-modus op het moment dat ik las dat jongelui al vernielend en met een mes op zak buurten onveilig maken. Een jongen van 17 jaar die ook nog eens (meermaals!) insteekt op een politieman op het moment dat ‘ie vindt dat hij te veel in de gaten gehouden wordt doet me volledig afhaken. 
Waarom heet dat nog ‘baldadige jeugd’, wat moeten we met zo iemand nog aan en wat moet dat worden, later?

To #ophef or not to #ophef

Enfin, ik wachtte netjes een dag op de #ophef naar aanleiding van het eerste persbericht van de politie. Voor de zekerheid hield ik mijn adem nog maar niet in en inderdaad, ik had kunnen wachten tot ik een ons woog. Op krantenkoppen in chocoladeletters. Op schreeuwerige opiniestukjes en boude stellingnamen. Op demonstraties. Op boze tweets, misschien wel met de vragen of er al excuses waren aangeboden en of er al slachtofferhulp geregeld was. Tofik Dibi bleef echter stil. Meneer Appa repte er niet over. Niets.
De heren Gario en Breedveld blijken me op Twitter geblokt te hebben, maar ik durf te wedden dat er ook in hun tijdlijn weinig #ophef te vinden is. 
Voor de zekerheid deed ik nog een rondje langs de andere oproerkraaiers. Ik heb even over de schutting gegluurd bij Joop.nl, waar men op 3 juli jongstleden nog enthousiast op de kast klom toen er rond drie uur ’s nachts een 14-jarige jongen en een 26-jarige man door agenten met getrokken wapens werden aangehouden, omdat ze een man onder bedreiging met een vuurwapen beroofd zouden hebben. De video die van die aanhouding in Rotterdam gemaakt werd leverde een hysterisch stukje volksmennerij op. Maar nu? Noppes. 
Ook Abulkasim Al-Jaberi nam ik nog even onder de loep. Dat is de ‘journalist’ die ongegeneerd meeliftte op de gebeurtenis in Rotterdam en aan de hand daarvan een beeld schetste van jongeren die geteisterd worden door een racistisch politieapparaat en oreerde dat “die video net zo goed uit Palestina kunnen komen, waar Palestijnse kinderen dagelijks in de loop van een vuurwapen moeten kijken”. Ook van zijn pen: Nada. 
Ook de politie is het opgevallen dat zowel de media als de samenleving nu uitermate tam reageren. De artikeltjes hierover verschijnen bepaald niet in overdaad en als er al over geschreven wordt dan blijven de schrijvers ervan netjes zakelijk en op de vlakte. 
Deden ze dat nou maar vaker. 
Mevrouw Martine Vis, plaatsvervangend politiechef van de eenheid Rotterdam, confronteerde twitterend Nederland gevoeglijk met foto’s van de verwondingen van haar medewerker. 
De foto’s vind ik afgrijselijk om te zien, maar ze schudden de boel wel eindelijk wakker. Die bloederige plaatjes prijken inmiddels wel op heel wat voorpagina’s. 
Het zijn de stille getuigen van de hypocrisie van opinie- en nieuwsmakend Nederland. 

2 gedachtes over “Agent gewond zonder #ophef, de hypocrisie van opinie- en nieuwsmakend Nederland

  1. over een aantal jaren is het hier ook een soort palestina. En krijgt Al jaberi gelijk. Al ligt dat dan wel aan de import. Voorheen hadden we dit soort problemen niet. Ja dat is vast een racistische opmerking van me. Maar waar.. het is de import. En dan zal Al-J (” wij maken van nederland een ruine” , zei hij in een speech op de DAm) vooraanstaan de politie dat te verwijten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s