Cry ‘Havoc!’, and let slip the dogs of war (of hoe rellen geboren worden)

Er is iets wonderlijks aan de hand. Bekende en onbekende Nederlanders die de dood van Mitch Henriquez, de rellen in Den Haag en het hele racismevraagstuk voor hun eigen agenda’s gebruiken en met de slechtste bedoelingen. Doelbewust gooien ze nog even wat meer olie op het vuur. Vol verwondering kijk ik dat aan.

Rapper Appa bijvoorbeeld, die plaatste gisterochtend een stemmig tweetje waarin hij suggereert dat de politie van Den Haag een bus vol moslims, op weg naar het gebed, gestopt heeft om hen allemaal even preventief te fouilleren. Met een foto erbij, van die vrome moslims die gezellig samen met de bus naar de moskee zouden reizen. Een dame met een hoofddoek staat tegen die bus aangeplakt en wordt inderdaad gefouilleerd.

Wat een machtsvertoon! Die smeerlappen!

Een uitgelezen gezelschap buitelde direct over elkaar heen om schande te spreken van het hele gebeuren, no questions asked want #ophef moet je vooral niet kapot checken natuurlijk. Meneer Breedveld bijvoorbeeld, van het beroemde en beruchte FrontaalNaakt, nam het bericht van meneer Appa klakkeloos over en roerde op zijn beurt de oorlogstrom. Met zulke lieden is de strijd tegen racisme pas echt geholpen. Ja toch? Niet dan?

Wie dacht enige nuance in de discussie te brengen werd streng terecht gewezen. Moet je ook niet willen, enige nuance, want de rust dreigt net terug te keren in de Schilderswijk.

Ik herkende die bus echter. Ik moest heel even denken waarvan, maar een foto van diezelfde bus staat bij een artikel van het Algemeen Dagblad. Dat artikel kopt “ME’ers omcirkelen groep Schilderswijk; 200 arrestaties” en ja hoor, daar staat een foto van die bus.

Ik mag dan wat belegen raken, maar met dat geheugen is nog niets mis. Dezelfde stickers, datzelfde beige truitje, dezelfde arrestanten. Verdomd. Dat daargelaten, vond u ook niet al dat die mensen op de foto van meneer Appa er een beetje eigenaardig bij zitten? Verhip, net alsof hun handen achter hun rug geboeid zijn.

Er blijkt niets waar van het opgeklopte verhaal van meneer Appa.

Rotterdam

Maar het kan nóg fraaier hoor. De nieuwskrant van de website Marokko.nl kwam gisteravond met een ontluisterend artikel: “Marokkaans-Nederlandse jongen (14) onder schot gehouden door politie”. Mooi ingezonden filmpje erbij. Met wat moeite, het is erg donker, zien we Rotterdamse motoragenten een aanhouding verrichten. Het filmpje is gemaakt door een vrouw, die de aanhouding zo te zien vanuit de deuropening filmt en daar luidkeels commentaar bij geeft. Die afgrijselijke agenten houden zo te horen haar elfjarige broertje aan en hij moet op zijn knieën gaan zitten. Ze schreeuwt de agenten toe: “Ja maar hij is elf! Dit is geen Nederlandse wet om een elfjarige jongen op zijn knieën te laten! Jullie maken misbruik van jullie macht!”

Enfin, kijk zelf maar even op uw gemakje:

Zuslief beschrijft hoe doodsbang haar broertje is geweest. Ocherme, de jongen was bang dat hem hetzelfde zou gebeuren als ‘die man in Den Haag’. Mitch Henriquez, dus. Mooi, zijn beide zaken meteen aan elkaar verbonden en kan er in Rotterdam meegelift worden op de rellen in Den Haag.

En ja hoor, dat werkt. Meteen al die bekende en onbekende Nederlanderse tweeps de virtuele barricaden op. Tofik Dibi en Quinsy Gario voerden de eerste linie moraalridders aan. Hoog te paard. Waren er al excuses aangeboden en was er al slachtofferhulp voor de arme jongen geregeld?

Ook bij Joop.nl sprongen ze alvast op de kast: “Politie in Rotterdam houdt kind onder schot, dwingt hem op zijn knieën, zus is nog steeds in shock, kind heeft hartproblemen!”. Krapuul was er ook als de kippen bij om schande te spreken van dat enorme politiegeweld-zonder-enige-aanleiding. Stop zinloos politiegeweld!  Hoe durven die agenten zeg.

Maar even later blijkt de situatie toch net wat anders in elkaar te zitten.

In de nacht van donderdag op vrijdag, rond kwart voor drie, kreeg de Politie in Rotterdam een melding van een beroving op de Asserweg. Het slachtoffer zou door twee personen zijn bedreigd met een vuurwapen, waarna het tweetal met buit in een auto wegreed. Alle reden dus voor de politie om de achtervolging in te zetten en in de Jan Porcellistraat troffen ze die auto aan.

Volgens het persbericht, dat al uren voor de #ophef online stond, werd het tweetal, 14 en 26 jaar oud, aangehouden met een speciale benaderingstechniek voor gevaarlijke verdachten, een BTGV. Een watte? Dat zoeken we even op. Het blijkt een veilige manier om mogelijk (vuurwapen-) gevaarlijke verdachten vanaf een kleine afstand onder controle te brengen. Word je inderdaad een voor een uit een auto gepraat door politiemensen met getrokken wapens, moet je op je knietjes gaan zitten met je handjes omhoog en daarna languit op je buik gaan liggen zodat die politiemensen je de handboeien om kunnen doen. De politie van Rotterdam-Oost heeft een mooi filmpje van zo’n BTGV, bij daglicht ook nog, voor de mensen onder u die wel eens willen weten hoe dat eruit ziet.

Beide verdachten werden naar een politiebureau gebracht en gefouilleerd. Een vuurwapen werd niet aangetroffen, de geroofde buit wel.

Het jongmens is inderdaad geen elf, maar veertien jaar. Iets dat zijn bezorgde zuster schielijk even heeft aangepast op haar Facebookaccount. Misschien vergiste ze zich eerlijk, misschien ook is ze echt een beetje bekend met de wetgeving en weet ze dat kinderen onder de twaalf jaar toch niet vervolgd mogen worden. Joost mag het weten. En natuurlijk is het verhaal van de beroving verzonnen en was de melding vals. Begrijp me niet verkeerd, dat kan hoor, maar dat de politie aan de hand van zo’n melding toch het zekere voor het onzekere neemt lijkt me heel verstandig.

Oorlogshitsers

Opvallend is de dat meeste van die oorlogshitsers de nieuwe feiten stelselmatig negeren. Die zijn natuurlijk ook niet opportuun en passen niet in hun agenda’s en wereldbeeld.

In tegendeel. Bij Joop.nl geven ze vandaag, een dag na al die fraaie feiten, gewoon de ruimte aan ‘journalist’ Abulkasim Al-Jaberi. Zijn episteltje kopt alvast lekker: “De politie speelt met vuur.”

Ook meneer Al-Jaberi lift lekker even ongegeneerd mee op de gebeurtenis in Rotterdam en laat natuurlijk fijntjes buiten beschouwing dat het aangehouden jongmens mede betrokken was bij een ordinaire beroving. Dat zou afdoen aan het beeld dat hij liever schetst, dat van jongeren die geteisterd worden door een racistisch politieapparaat. Nee, hij doet er gewoon nog een schepje bovenop: Volgens meneer Al-Jaberi “had die video net zo goed uit Palestina kunnen komen, waar Palestijnse kinderen dagelijks in de loop van een vuurwapen moeten kijken”.

Ik weet niet wat ik erger vind; het vergoelijken van rellen, het schaamteloos overdrijven voor eigen gewin of de manier waarop de situatie van die Palestijnse kinderen daarmee tot op het beledigende af gebagatelliseerd wordt.

Racisme moet, ongeacht waar het gebeurt, aangepakt worden. Wat deze volksmenners doen echter, dat werkt volkomen averechts.

2 gedachtes over “Cry ‘Havoc!’, and let slip the dogs of war (of hoe rellen geboren worden)

 1. Tja..
  Deze relschoppers hadden beter kunnen procederen voor mensen/vrouwenrecht in land rIots.
  De 3 derde generatie..

  Verder.. die oudere broer.. 11 jarig kind met hartkwaal roken in een auto, dat gestolen goederen bevat,
  Afwezige ouders, tijdens heilig 'familiemoment'
  Tja..Politiegeweld.. dat kost wat..
  Heb je ook wat..
  Allah had ze nog niet afgeschreven.
  Maar daar kunnen ze niet mee leven?
  Waarom ??

  Like

 2. Ook is het raar dat zus aan het filmen is ..tijdens de aanhouding.
  Maar goed.. social media is ook vastleggen van elke drol.
  En overal schijt aan hebben..
  Het verschil maken.
  Een wereld van verschil, enzo.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s