#JusticeForFarkhunda

Farkhunda Malikzada

Kunt u zich de 27-jarige Farkhunda Malikzada nog herinneren? Deze jonge Afghaanse vrouw werd valselijk beschuldigd van het verbranden van een koran en werd gevoeglijk door een dolle meute gelyncht. Ze werd van een dak af gegooid, ze werd geslagen, er werd op haar lijf gestampt, ze werd overreden en uiteindelijk gestenigd. Haar ontzielde lichaam werd vervolgens in brand gestoken. Haar lijdensweg duurde 25 minuten en werd met mobiele telefoons gefilmd.

Farkhunda, zelf een vroom moslima, was de confrontatie aangegaan met de geestelijke van de Shah-Du-Shamshaira-moskee in Kabul, Omran, over de kwakzalvers die hij bij dat heiligdom amuletten en toverspreuken liet verkopen. Omran beschuldigde de vrouw er vervolgens valselijk van dat ze een koran zou hebben verbrand en hitste de menigte tegen haar op, aldus getuigen.

De beelden van de brute lynchpartij die daarop volgde gingen al gauw als een lopend vuurtje over het Internet. Haar gruwelijke dood leverde voor Afghanistan ongekende taferelen op, waarbij vrouwenactivisten op de been kwamen en er openlijk gepleit werd voor het inperken van de macht van geestelijken. Vrouwen verfden hun gezichten rood en gingen boos de straat op. Farkhunda Malikzada’s kist werd door vrouwen naar haar laatste rustplaats gedragen.

Vier van de mannen die de jonge Farkhunda vermoordden kregen de doodstraf opgelegd en acht anderen kregen zestien jaar gevangenisstraf. Elf politiemannen, die zonder wat te doen hadden toegekeken, kregen elk een jaar gevangenisstraf opgelegd.

Nu zijn die vonnissen stilletjes en achter gesloten deuren van tafel geveegd. In het geval van die doodsvonnissen kan ik daar niet rouwig om zijn: De doodstraf is een barbaarse straf die in geen enkel land mogelijk zou moeten zijn. Die doodstraffen zijn omgezet in straffen van twintig jaar.

Omran, de geestelijke die Farkhunda Malikzada valselijk beschuldigde en een meute mannen aanzette tot haar gruwelijke dood, werd echter vrijgesproken.

De familie van Farkhunda en activisten kaarten deze wanstaltige beslissing nu aan. Haar broer, Najibullah, vertelde het volgende aan de BBC:

“It’s not a court, it’s just a show… The media should have been there, we should been there, the lawyers should have been there. It’s a real theatre. The whole world laughs at the judicial system of Afghanistan. Do the judges have families, sisters, mothers – or not? Do they have a heart? We will not accept this decision.”

Farkhunda Malikzada was een dappere vrouw om zo de confrontatie aan te gaan met die geestelijke. Ze was hulpvaardig en betrokken bij het lot van arme mensen.

Haar dood gaf mensen moed, moed om de macht van die geestelijken openlijk tegen te streven en om de onderdrukking van vrouwen te bestrijden.

Farkhunda Malikzada is een van mijn Grote Vrouwen.

3 gedachtes over “#JusticeForFarkhunda

 1. Er vallen veel vrouwelijke slachtoffers door zinloos geweld.
  De meesten komen niet eens in het nieuws.
  En bij dit soort openbare executies zie je altijd een kudde op hol geslagen mannen voorop.

  (Intussen staat de schilders wijk in brand.)
  Niet vanwege het incident, maar om ze rellen, te vernielen, en om de agressie te voeden, en ze uiten.

  Like

 2. Er is ruim 10 jaar geleden een dorpsgenote van mij vermoord door vele messteken door een ander dorpsgenoot.
  Dat haalde amper het nieuws.
  Afwijzing was de redenen.. beiden nog minderjarig wellicht?
  maar het zwijgen was groot en het bericht zakelijk.
  In datzelfde tijdsbestek reden er ook 2 waaghalzen zich dood op bij een eenzijdig ongeval vlakbij mijn dorp.
  Dat punt werd een bedevaartsoord..
  Ik snap het niet..
  De derde generatie..
  Eigen bult?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s