#JusticeForMitch

Met afgrijzen volg ik het nieuws over de dood van meneer Mitch Henriquez. Wat ontzettend verschrikkelijk is het dat daar gebeurd is. De beelden zijn schokkend. Ik bewonder de familie Henriquez, die opriep tot kalmte en zo waardig om rust vroeg om hun enorme verdriet te kunnen verwerken.

Terecht dat deze zaak onderzocht wordt door de Rijksrecherche. Terecht dat, nu vaststaat dat de man door zuurstoftekort om het leven kwam, de betrokken agenten als verdachte zijn aangemerkt en op non-actief zijn gesteld. Een man stierf en dus moet de onderste steen boven.

Ik maak me geen illusies. Politiewerk is ook maar gewoon mensenwerk en waar mensen zijn, daar worden fouten gemaakt en zitten er altijd weer ook rotte appels in de spreekwoordelijke mand. Voor de slechte lezer: Daarmee zeg ik zeker niet dat we daar in dit geval mee van doen hebben. Dat zou een meer dan voorbarige conclusie zijn, want u en ik weten immers niet genoeg van de werkelijke toedracht om tot zulke conclusies te komen.

Agenten die misbruik maken van hun bevoegdheden, buitenproportioneel geweld gebruiken of anderszins de fout ingaan maken misbruik van het vertrouwen en het mandaat dat de samenleving hen gegeven heeft en dat mag nooit zonder verregaande consequenties blijven.

Zo simpel is dat.

Volkswoede

Geheel naar goed gebruik op Internet zongen vanaf het eerste moment de eerste oordelen, aannames en driftbuien rond. Voordat we goed en wel wisten wat er precies gebeurd was laaide de volkswoede op. Nog geen idee waarom die agenten meenden de man aan te moeten houden, of de man inderdaad iets zei over een vuurwapen, waarom hij zich verzette, waarom zijn als een lappenpop verstilde lichaam in die politiebus werd gelegd of wat de oorzaak van ’s mans dood was, maar een dolle meute trok alvast vernielend en plunderend door Den Haag.

Uit ‘medeleven’ met meneer Henriquez werden niet alleen politieagenten, maar ook brandweerlieden bekogeld. Een bouwkeet moest in vlammen op. Al te zeer betrokken relschoppers plunderden winkels, want zo veel verdriet en verontwaardiging verdient kennelijk een paar gratis nieuwe patta’s. Niet dat die winkeliers of de eigenaar van die bouwkeet wat te verwijten valt, maar #ophef zit de ratio nu eenmaal in de weg.

Al gauw ook werd de dood van meneer Henriquez onbeschaamd ingezet voor eigen agenda’s en moest zijn dood wel het gevolg zijn van een racistische moord door een totaal verziekt politiekorps. Mensen die heel principieel het etnisch profileren afkeuren beledigen en bedreigen agenten die in het geheel niets met de aanhouding van meneer Henriquez te maken hadden. Lieden die normaal de mond vol hebben over nuance, waar het om bijvoorbeeld bevolkingsgroepen gaat, beantwoorden nu ieder genuanceerd geluid met vooringenomen hoon.

O, ironie.

En dat , nota bene, terwijl familie van Mitch Henriquez zelf al aangaf geen racistisch motief te zien.

#JusticeForMitch

Wie werkelijk #JusticeForMitch wil zal ook die onderste steen boven willen hebben. Die zal een gedegen onderzoek naar de feiten en omstandigheden voorstaan. Die schreeuwt niet alvast met de meute mee over ‘moord’, want moord kan hier geen plaats gehad hebben. Zonder de opzet te doden en zonder dat die dood van tevoren is uitgedacht is er namelijk in wettelijke zin geen sprake van ‘moord’. Doodslag? Misschien. Dood door schuld? Wellicht. Maar daar gaat in dit land nog altijd de rechter over en niet een al dan niet bekende Nederlander met een twitteraccountje.

Ook dat, lief Nederland, is ‘justice’.

Dus is er een onderzoek opgetuigd door de Rijksrecherche en werd er obductie verricht op het ontzielde lichaam van de arme meneer Mitch Henriquez. Er worden filmpjes verzameld van de aanhouding, getuigen gehoord. Van een doofpot heeft mij nog niets kunnen blijken, de eerste berichten dat meneer in de politiebus onwel zou zijn geworden zijn inmiddels ontkracht en ons Openbaar Ministerie brengt dat netjes naar buiten. Filmpjes van het optreden van de politieagenten zijn voor iedereen zo te bekijken op het wereldwijde web. Volgens mij blijkt daar toch echt een zelfreinigend vermogen uit van de betrokken overheidsdiensten, net zoals bijvoorbeeld bij het gedane onderzoek naar etnisch profileren bij de sterke arm der wet.

Om zelfs iedere schijn van een doofpot of partijdigheid te voorkomen zou ik graag zien dat een onafhankelijk partij meedoet met dat onderzoek. De Nationale Ombudsman, bijvoorbeeld, of een commissie zoals de commissie-Hoekstra. Die eerste zou daar vandaag nog zelfs eigenhandig het initiatief toe kunnen nemen.

Wie twijfelt kan die Nationale Ombudsman om zijn bemoeienis vragen en dat kan hier: klikkerdeklik.

Be part of a solution, not a problem.

Een gedachte over “#JusticeForMitch

  1. Ik heb anders toch de indruk, dat deze moord slechts opgezweept werd door de media, omdat men dan weer de racisme kaart kon uitspelen.

    Er worden erg veel onschuldige Nederlanders vermoord door de politie, soms staat er een kleine vermelding in een krant, meestal zijn het autochtonen. Zwervers die ik spreek, ze werden vaak in elkaar geslagen door politie, kennen zwervers die vermoord werden door de politie, maar daar schrijven de media niet over.

    Bedankt voor je artikel.
    Maar wel wil ik nog even kwijt, dat als de Radio of TV iets verteld, meestal is het propaganda. Kranten ook. Deze media hebben niet informatie verstrekking tot doel, maar juist de censuur er op en het manipuleren van de bevolking. Er bestaat geen rechts of links als politiek belang, want het is het hoofd van de vogel dat de richting bepaald en niet de vleugels. Maar de kranten schrijven slechts over de vleugels, nooit over het hoofd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s