Consequenties

Zelfkennis siert de mens. Ik ben een vervelende hardliner waar het mijn principes betreft. Het zijn er niet overdreven veel, maar ik hecht eraan. Ze zijn, gelijk de Codex Hammurabi, in steen gegrift. Weet u meteen waar dat gezegde haar oorsprong heeft.

Twintig jaar geleden leerde ik de tering naar de nering te zetten. Wekenlang op water met een scheutje siroop en brood met smeerkaas als ik geen geld had. Dat is niet leuk, maar je gaat er niet dood aan en het leert je zegeningen tellen. Ik kan me er vandaag de dag dan ook niet druk om maken dat ik niet elk jaar op vakantie kan en dat er bij mij geen auto voor de deur staat. Wel tel ik, letterlijk, mijn zegeningen. Elke ochtend voor ik mijn bed uitstap, want daar word je een gelukkiger mens van.

De vrijheid en de welvaart die ik hier geniet. De mensen van wie ik houd. Mijn beestenspul. Mijn eigen huis en het bestaan, dat ik voor mijzelf en ook nog eens volkomen eigenhandig heb opgebouwd. Een volle koelkast en dito boekenkast. Mijn werk, waar ik voldoening uit haal. Het leven is mooi. Mijn leven is mooi.

Die principes dus. Een van die paar in steen gegrifte principes is dat ik nooit meer geld uitleen dan ik me zou kunnen veroorloven om weg te geven. Dat voorkomt zowel problemen als al te grote teleurstellingen en dat heb ik door scha en schande geleerd.

Jammer hé, dat ze dat bij de enorme sommen gelds die aan het financieel zieltogende Griekenland werden geleend niet in acht genomen hebben. De Griekse premier Tsipras weigert nu alle medewerking aan harde ingrepen in zijn land als Europa Griekenland haar schulden niet kwijtscheldt. Het gaat om een slordige 240 miljard euro.

Belastingbetalersgeld, dat die belastingbetalers hoogst waarschijnlijk nooit meer terug zullen zien. Daar kunnen u en ik samen naar fluiten, wedden? Slechts 11% van die ‘noodhulp’ bereikte de Griekse publieke sector, overigens. De rest werd gebruikt om uitstaande schulden bij banken te voldoen. Meneer Tsipras betoont zich daarmee natuurlijk weinig erkentelijk, maar hij zal ook bedacht hebben dat Europa dat geld toch niet zal komen halen en het van kale kippen slecht plukken is.

Mensen stellen je soms teleur, brace for it.

Verder hecht ik aan de pre-christelijke Gulden Regel, die dicteert een ander te behandelen zoals je door hem behandeld zou willen worden, en aan het “An ye harm none, do what ye will” uit de Wiccan Rede. Geenszins uit religieuze overwegingen, overigens. Leefregels zoals de Rede en de Gulden Regel zijn gestoeld op empathie en het besef dat elk van je handelingen gevolgen en consequenties heeft.

Zo liet de Litouwse dj Ten Wall liet zich afgelopen week ontzettend homofoob uit op zijn Facebookpagina, volgens meneer Ten Wall zijn homoseksuelen van een ‘ander ras’, waar men in vervlogen tijden wel ‘raad mee wist’, en is homoseksualiteit te vergelijken met ‘kindermisbruik zoals dat in de katholieke kerk gepleegd werd’.

De gelauwerde biochemicus Tim Hunt maakte eenzelfde soort kardinale faux pas en liet zich van zijn meest vrouwonvriendelijke kant zien. “Je wordt verliefd op ze, ze worden verliefd op jou en als je kritiek op ze levert, gaan ze huilen” (hij zei het echt en hardop ook nog) en de man pleitte daarbij zelfgenoegzaam voor seksegescheiden laboratoria.

De dj zag het ene na het andere aftreden afgezegd worden en hij was op veel festivals niet welkom meer en de biochemicus moest zijn honorair hoogleraarschap aan het University College London inleveren.

“If you choose the behavior, you choose the consequences”  zou Dr. Phil met aandoenlijk knauwend Texaans accent zeggen.

En dat is een truth like a cow.

Een gedachte over “Consequenties

  1. Met die laatste items ben ik het eens, maar over Griekenland denk ik dat je de plank toch mis slaat. Er is een goede reden dat de huidige regering niet zo happig is op terugbetalen, de mensen zijn uitgewrongen zonder dat er slagen zijn gemaakt in het bestrijden van corruptie en belastingontduiking, door de vorige regering die dit proces heeft ingezet. Meer bezuinigen zonder meer inkomsten maakt het enkel erger, niet beter.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s