Catherine Gody Wolf

Vandaag is de verjaardag van Catherine Gody Wolf. Deze intelligente, betrokken en levenslustige vrouw werd op 25 mei 1947 geboren in Washington D.C.

Catherine Gody Wolf is psycholoog en uitvindster, ze heeft zes patenten op haar naam staan. Daarnaast schreef ze meer dan honderd researchartikelen over (toegepaste) kunstmatige intelligentie en de interactie tussen mensen en computers. Ze studeerde aan de Tufts University en Brown University en volgde postuniversitair onderwijs aan MIT. Ze werkte daarna negentien jaar lang als onderzoekspsycholoog voor IBM, bij het Thomas J. Watson Research Center in New York, en maakte naam met haar werkzaamheden aldaar. Ze raakte geïntrigeerd door de manier waarop mensen tijdens hun werk met computers en software omgaan en spraaksystemen. Ze ontwierp systemen die gesproken en handgeschreven taal om kunnen zetten naar het digitale.

Ze ontmoette haar grote liefde en latere echtgenoot Joel Wolf in 1967 en zij kregen samen twee dochters, Laura and Erika. Het gezin Wolf was bepaald ‘outdoorsy’. Ze wandelden in de bergen, zochten de zee op en zeilden. Moeder Wolf liep graag hard.

Tot ze in 1996, tijdens een les in moderne dans, merkte dat ze een van haar voeten niet naar behoren kon buigen.

Amyotrofische laterale sclerose (ALS)

Een jaar later bleek ze aan de progressieve spierziekte amyotrofische laterale sclerose (ALS) te lijden. De aandoening vrat zich langzaam maar zeker een weg door haar lichaam en gaandeweg verloor ze steeds meer controle over haar spieren. Haar spraakvermogen ging achteruit. Ze raakte aan een rolstoel gebonden. In 2001 zag ze zich genoodzaakt een tracheotomie te ondergaan, de ziekte had haar keel en neus bereikt, en sindsdien ademt ze door een tube. Nochtans ze werkte door bij IBM tot in 2004, toen ze met langdurig ziekteverlof ging. Ook daarna bleef ze werkzaam, onder andere voor het New York State Department of Health. Ze besloot haar laatste jaren doel en richting te geven door zich te storten op de strijd tegen ALS.

Catherine Gody Wolf deed onderzoek naar de ALS Functional Rating Scale, waarmee men de functionele beperkingen van ALS-patiënten in kaart brengt. Ze wist deze te verbeteren en heeft met haar werk inzicht gebracht in de functioneringsmogelijkheden van patiënten bij wie ALS reeds vergevorderd is.

Inmiddels is de ziekte bij Cathy Wolf zo ver gevorderd dat zij alleen de spieren van haar ogen en wenkbrauwen nog gebruiken kan. Ze schrijft gedichten en artikelen, is actief op FaceBook, e-mailt en geeft af en toe nog een interview. Dat alles met een computerprogramma, dat ze met de bewegingen van haar wenkbrauwen bestuurt.

Met een of twee woorden per minuut houdt deze bijzondere vrouw contact met de wereld en is zij een van de grootste pleitbezorgers voor ALS-patiënten en hun belangen. Daarnaast maakt ze zich hard voor mensenrechten, voor de openstelling van het huwelijk voor mensen van gelijk geslacht, het recht op abortus, voor gelijkheid, een einde aan de oorlogen in Irak en Afghanistan, voor dierenrechten en voor het afschaffen van de doodstraf.

Ze werkt samen met diverse andere wetenschappers aan een manier om via EEG een computer te kunnen besturen.   

Words 

Very,

Slow,

Ly,

Moving my head to the rhythm of beeps

Thankful for each tiny movement

Concentrating letter by letter

Squeezing each word out with gargantuan intensity

Like an ancient chiseling words in Aramaic

I will be heard!


Catherine Gody Wolf


Catherine Gody Wolf is een van mijn Grote Vrouwen.

Happy Birthday Mrs. Wolf!

Een gedachte over “Catherine Gody Wolf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s