Huilen om #FeyVit

Voetbal is een maatschappelijk probleem. Welles, en dat beestje mag best eens bij de naam genoemd worden. Nu de politie actie voert voor een betere CAO blijkt dat op pijnlijke wijze.

Zonder aanwezigheid van de kit kan er simpelweg niet gevoetbald worden. 

Dat zagen we vaker hoor. In 2010 bijvoorbeeld, toen de bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord van pure voetbalellende in tweeën geknipt moest worden. Het veiligheidsrisico was te groot en de enorme politiemacht, die op de been gebracht zou moeten worden om de heren hooligans ervan te kunnen weerhouden Rotterdam nog eens tot rokende puinhopen te reduceren, was gewoon niet meer op te brengen.

Al de veiligheidsmaatregelen en de benodigde politiemacht zou door de belastingbetaler gefinancierd moeten worden, de voetbalwereld weigert immers daar ook maar een euro aan mee te betalen, en dat leverde veel maatschappelijke onvrede op. Die belastingbetaler is al jarenlang tegen heug en meug de voornaamste voetbalsponsor en zowel de KNVB als de clubs en hun aanhangers hebben daar al die tijd schaamteloos van geprofiteerd.

Bij wijze van dank daarvoor scandeerde men onwelgevalligheden tijdens onfrisse spreekkoren, relde op het strand van Hoek van Holland, pleegde men vernielingen (onder meer in het prachtige Rome), organiseerde veldslagen (tot in Nancy aan toe) en sloeg men elkaar ongegeneerd de koppen in. Dat is maar een summiere bloemlezing uit de rijke geschiedenis van hooliganisme en voetbalvandalisme, maar duidelijk moge zijn dat voetbalsupporters inmiddels wel hebben bewezen dat we ze niet zonder supervisie liev kunnen laten buitenspelen. Bij de ene wedstrijd is het erger dan bij de andere, daarom inventariseert ‘de driehoek’ de risico’s van elke wedstrijd en wordt aan de hand van die inventarisatie een hoeveelheid politiemensen besteld.

De heren hooligans, of supporters zo u wilt, kunnen dat alleen zichzelf verwijten. Niet dat ze daar veel van lijken te snappen, hoor. Zo organiseerden ze in 2010 een protestmars, maar niet tegen de wanordelijkheden uit eigen gelederen die deze onverkwikkelijke beslissing noodzakelijk maakten, maar tegen de beslissing an sich. Om het totale onvermogen causale verbanden te leggen nog maar eens te onderstrepen gooide men stenen naar de opgetrommelde Mobiele Eenheid.

Ik hoor u brommen, dat ik voetballiefhebbers en voetbalvandalen zo maar op een grote hoop gooi. Misschien is het unfair hele supportersclubs te straffen voor wat een (niet bepaald selecte) groep onder hen aanricht, maar daar staat een schrijnend gebrek aan enig zelfreinigend vermogen onder de diverse supportersgroepen tegenover.  Men spreekt zich nauwelijks uit tegen excessen en doet bar weinig de harde kern tot rede te brengen. Vreemd genoeg doen ook de voetbalclubs en zelfs de KNVB weinig tot niets om hun aanhangers betere manieren bij te brengen. Zelfs maar de suggestie dat zij best mee kunnen betalen aan de inzet, die de politie plegen moet om de heren hooligans in toom te houden, is voor deze organisatie reden geweest om verongelijkt te reageren. Ik heb dan ook weinig moeite hen allen over één kam te scheren.

Enfin, vandaag zou Feyenoord tegen Vitesse spelen en dat voetbalfeestje gaat niet door. De politie was namelijk niet van zins de wedstrijd met haar komst te faciliteren en dus moest de wedstrijd uitgesteld worden. Nu spelen ze morgenavond, dus big deal. Zou u zeggen.

Maar dan kent u de “voetbalfans” nog niet. Die voelen zich persoonlijk gepakt.

Sinds de beslissing de wedstrijd een dag uit te stellen bekend werd rommelt het in hun gelederen. Op Twitter werden de hashtags #FeyVit en #Feyenoord direct erg populair en opeens was daar ook #ProjectF. Een zondagmiddagborrel á la het eerdere Project X. ’t Werd allengs ook grimmiger, met #ACAB en #politieagentjespesten. Uit die hoek is dat genoeg om je zorgen te maken.

Lief voetbalpubliek, hou het gezellig vanmiddag op het Stadhuisplein. Die politieagent die daar braaf alsnog de openbare orde staat te bewaken heeft vanochtend zijn uniform niet speciaal aangetrokken om u persoonlijk te tergen of uit te dagen. Staken is een belangrijk recht van iedere Nederlander, deal with it. U hebt daarnaast deze affaire vooral aan uzelf te danken, vergeet dat niet en al dat gepiep bekomt u dus niet. U maakte zelf de aanwezigheid van de politie tot een noodzaak.

Dat de politieacties uitgerekend uw favoriete spelletje een beetje in de war brengen is niet erg. En dat zeg ik in mijn hoedanigheid van uw voornaamste sponsor; als belastingbetaler. U weet wel, de “zure Calvinist”, die al sinds jaar en dag uw voetbalbroek omhoog houdt.

De Tweede Kamer becijferde in 2012 dat de wedstrijden in het betaald voetbal jaarlijks zo’n driehonderdduizend manuren (zeventig euro per stuk) van de politie vergen. Zonder politie geen voetbal, u zou deze mensen veeleer erkentelijk moeten zijn voor het mogelijk maken van uw voetbalwedstrijdjes.

7 gedachtes over “Huilen om #FeyVit

 1. Waarom er politie nodig is bij voetbal?
  Ik woon dicht bij Duitsland, maar ik kan niet zeggen dat er hier M.E nodig is.
  Na 'het cruciale duel van Nederland Duitsland'
  Of dat er tijdens 'tour de winnaar er rellen uitbreken wanneer 'de winnaar' ff over de grens een overwinnings serenade uitbrengt met toeterende auto's.
  Dat bijna elke auto de nationale kleuren draagt, ook dat is een wederzijdse en gerespecteerde traditie.
  Geen verzekeringexpert nodig als je je auto in nationale kleuren over de grens op een gratis en groot parkeerplek achter laat.
  Voetbal, en in de derde ronde een wraak/vechtactie als afterparty,is eigenlijk groter wanneer 'onze clubs onderling ' een duel hebben.
  De trein, de hekken de M:E te en honden, of te paard,dat mag wat kosten..
  We moeten voetbal gewoon overslaan en gelijk arenagevechten houden.
  De laatste overlevende krijgt zijn ziekenhuiskosten vergoed..
  En dat als real live show..
  *John de mol bellen moet*
  ((reclameblok))
  Voetbal is al bijna heilig verklaard.
  Voetbalgoden zijn er al..

  Like

 2. WSNBM, voetbal en politie gaat samen doordat jullie die rasmongolen uit engeland hebben laten komen naar Feyenoord – Tottenham, DAARDOOR is er hooliganisme ontstaan waardoor deze corrupte maatschappij bijna elke supporter een eigen politieagent geeft. Je kan niets meer als voetbalsupporter.. Ik sta in het stadion om mijn droomploeg, waar ik mijn zuurverdiende centen aan heb uitgegeven te steunen. En aan het einde van de avond wordt ik nog opgepakt vanwege “de ontbrekende” aanhoudingen uit Rome.. Pleurt toch op.. Ben een kwartier vastgehouden, heb kunnen bewijzen dat ik niks gedaan heb. tis en blijft idioot dat de politie zo aandacht wilt gaan vragen.

  Een gedupeerde fan.

  Like

 3. Aha. Het alom bekende externaliseren van schuld en verantwoording. Ook zo'n echt Nederlands volkskwaaltje. Natuurlijk ligt het weer aan alles en iedereen, behalve aan de eigen groep. Wie mag die “jullie” dan wel zijn? 'Hooligan' mag weliswaar een Engels leenwoord zijn, het beestje moest een naam hebben, maar het hooliganisme is niet voorbehouden aan de Engelsen.

  Like

 4. Gisteren in Heerenveen liepen de “hooligans” van Feyenoord gewoon tussen de Heerenveen aanhangers en er waren 0 problemen! Zo zijn er meer dan genoeg voorbeelden dat het prima kan zonder de politie. Sterker nog, in de meeste gevallen is het juist de politie die provocerend werkt, waardoor problemen ontstaan! Ga lekker staken met ze allen een seizoen lang staken, dan hoeven jullie daarna niet meer terug te komen fond wedstrijden. Iedereen blij!

  Like

 5. Buiten de grote wedstrijden om is er weinig reden om zoveel politie op de been te brengen… Maarja.. Feyenoord is feyenoord en alle feyenoordsupporters zijn hooligans.. Alsof wij bij een wedstrijd tegen go ahead eagles alle eagles supporters maar de hersenen in willen slaan.. Bij dit soort wedstrijden gebeurt weinig tot niks en toch staat er een politiemacht groot genoeg om een kleine veldslag de kop in te drukken… Totaal onnodig en zonde van het geld..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s