L’amour plus fort que la haine

Gekwetste boze gelovigen, ik kan het niet helpen maar daar word ik altijd een beetje onwel van.

Nu heb ik ook nog een een nare griep onder de leden, van het soort dat me zo doet hoesten dat ik steeds verbaasd ben geen hele stukken long in mijn zakdoekjes aan te treffen, dus daar kan dat weeë gevoel in mijn maag natuurlijk ook vandaan komen. Ik verruil geregeld mijn bed voor mijn bank, zodat ik een waterige blik op de televisie kan werpen, en ben dankbaar voor de afstandbediening en mijn tablet – daardoor hoef ik niet onder mijn warme deken vandaan. Ook u treft het, ik mag dan geen stem hebben maar lastigvallen kan ik u zo toch.

Enfin, gekwetste boze gelovigen. Na de aanslag op het hoofdkantoor van Charlie Hebdo liet dit slag ook in ons kikkerlandje weer luid van zich horen. Op een school in Heemskerk, het Kennemer College, hing een docent een poster op van Charlie Hebdo. U vindt hem hiernaast. “L’amour plus fort que la haine”, dat lijkt mij een prachtige boodschap in eender welke school. De directie van die school dacht daar echter heel anders over en ze liet, na klachten van voornamelijk moslimleerlingen, de prent prompt verwijderen want de poster is “aanstootgevend” en “tolerantie kent ook grenzen”.

O, kom op mevrouw de directrice! Ik heb griep, maar wat is uw excuus voor die slappe knieën?

Die directrice legde dat nader uit: “Ze reageerden er erg emotioneel op en hebben de poster als kwetsend ervaren. We hebben het over kinderen van 12 tot en met 15 jaar van beroepsgerichte vmbo-opleidingen die de Franse tekst (l’amour plus fort que la haine – liefde is sterker dan haat) niet begrepen. Zij zien de nuances niet en ervaren de afbeelding, die in een krant stond, als kwetsend voor hun geloof.”

De school had natuurlijk ook juist dat kunnen doen waar ze in beginsel haar bestaansrecht aan ontleent en dat is het hiaat in de kennis en het begripsvermogen van die kinderen dichten.

Dat was ook al niet gebeurd bij de drie moslimjongeren die Eva Jinek op haar beruchte bank uitnodigde. Drie studenten van 21 jaar oud, die ons allemaal pijnlijk confronteerden met de intolerantie die zij ervaren; een uit angst geboren wantrouwen door mensen die hen op één hoop gooien met extremisten zoals de aanslagplegers uit Parijs. Zot natuurlijk. Het venijn zat echter in de staart, toen ook zij betoogden dat er grenzen aan satire zouden zijn en het “niet kan” dat de profeet Mohammed beledigd wordt. Want dat doet pijn. Verongelijkt werden de Joden en de Holocaust er aan de haren bij getrokken want o, wat wordt er met twee maten gemeten.

De arrestatie van Gregorius Nekschot en de vervolging van Geert Wilders zeggen mij iets heel anders, maar tegen het Calimerocomplex is geen kruid gewassen.

Tolerantie kent maar één grens en dat is die waar intolerantie begint. Intolerantie zouden we niet moeten tolereren. Intolerantie, dat is nu precies iets waar buitengewoon veel religies en heilige boeken van bol staan en waar verontrustend veel religieuze mensen erg goed in zijn.

Ze staan bij mij gebroederlijk op een boekenplank; drie bijbels, twee korans, het boek van Mormon en nog zo wat aan heilige geschriften. Een beetje beduimeld, want allemaal uitgebreid gelezen. Ik heb er de mooiste levenslessen in gevonden, maar ook passages waar ik me een hoedje van geschrokken ben. Over geweld, moordpartijen, verkrachting, slavernij, incest, roof, steniging, onderdrukking, gruwelijke straffen en volkomen zotte verboden. Niet zelden kwetsend, beledigend of ronduit gevaarlijk. Waar het om ongelovigen gaat, om afvalligen, vrouwen en homoseksuelen bijvoorbeeld.

Zouden die teksten op hun eigen merites beoordeeld worden, buiten de vrijheid van religie en meningsuiting, dan zou een aanzienlijk aantal ervan zonder meer strafbare feiten opleveren. Natuurlijk hoor ik u wel brommen; dat ik zulke teksten wel in hun context moet zien en dat ik me als leek terughoudend op moet stellen wanneer het gaat om de interpretatie van dergelijke teksten. Ik doe mijn best. Heus.

Maar juist van mensen die met die heilige boeken zwaaien verwacht ik incasseringsvermogen.

3 gedachtes over “L’amour plus fort que la haine

 1. ” Maar juist van mensen die met die heilige boeken zwaaien verwacht ik incasseringsvermogen. “

  Wederom een goed stuk tekst, Disputax. Men eist respect en claimt het absolute gelijk. Daar is nog een lange weg te gaan.

  Like

 2. Ik las ergens “Met alle geweld wil men vrede”
  Om stil van te worden..
  Tja……
  Je laatste zin ook geweldig..
  ……………………………………..!!
  Tja… ja ja……
  Om stil van te worden, maar veel over te zeggen..

  Like

 3. * Bijna vergeten*
  Eh..Beterschap,..
  *Thermoskan zelfgemaakte kippensoep opdient *
  Oh.. vegetarisch toch?
  *Het vlees eruit haalt*
  Lekkere zelfgemaakte groentesoep..om aan te sterken.
  Maar goed…
  Een gewapende vrede..
  De kussende mannen .. geniaal!
  http://berlijn-blog.nl/wp-content/uploads/2008/11/east-site-gallery-kus.jpg
  Geweldig toch.

  Op elke hoek van de straat “gewapende mannen” voor de veiligheid..
  Dat gaat mij veel te ver..
  Zwaaien met heilige boeken, dat is niet dodelijk.
  Maar jezelf op de stoel van “de schepper” neerzetten..
  Dat lijkt me beledigend, waanzin, godslastering.
  Of ontoerekeningsvatbaar..
  Maar goed..
  Mocht je je vervelen..
  http://www.elsevier.nl/Auteurs/Redactie/Afshin-Ellian/
  Of cartoonstijl
  https://www.youtube.com/watch?v=R97e6d0CNPk

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s