Aanslag op Charlie Hebdo, Parijs

Het eerste wat ik vandaag op televisie zag: Twee gemaskerde mannen die het vuur openen op een Franse agent. De agent wordt geraakt en stort ter aarde. De twee mannen rennen op hem af, afwerend heft hij een hand, dan schiet een van de belagers hem in het hoofd. Mijn maag draaide om.

Wat daarna volgt is al even onbeschrijflijk. Wild geweervuur, geschreeuw, geren. ‘Allahu Akbar’ hoorde ik roepen. Dit alles in en bij het hoofdkantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, dat beroemd en berucht is vanwege haar nietsontziende cartoons. In het kantoor hebben de twee het vuur geopend op de medewerkers van Charlie Hebdo.

De aanslag moet nog opgeëist worden, maar de hoek waaruit deze onwelriekende wind waait laat zich raden.Volgens ooggetuigen zouden de daders medewerkers bij naam genoemd hebben en ‘wij zullen de profeet wreken’ hebben geroepen. Dan kan het niet anders of het zou moeten gaan om oud zeer over cartoons van de profeet Mohammed, die Charlie Hebdo pleegt te publiceren. Op zich niet bijzonder, want Charlie Hebdo ontziet niets en niemand. Dat is nu juist het mooie aan Charlie Hebdo.

Hoofdredacteur Stéphane Charbonnier (Charb) is een van de dodelijke slachtoffers van vandaag. In 2012 zei hij tijdens een interview:

‘Wij maken een blad waarin we de actualiteit becommentariëren. Als de moslimwereld in brand staat vanwege één of andere schijtfilm, is dat nieuws dat we niet kunnen negeren. We doen dit werk al meer dan twintig jaar, we kunnen onszelf niet verloochenen. Onze lezers zouden dat ook niet pikken.’

De aanslag op Charlie Hebdo is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Een aanslag als deze bevestigt het enorme belang van dat vrije woord. De mensen van Charlie Hebdo begrepen dat en sommigen hebben er vandaag met hun leven voor betaald.

Twee agenten, negen journalisten en een omstander lieten het leven – voor zo ver we nu weten. Vier mensen vechten nog voor hun leven. De wereld houdt haar adem weer in. Angst regeert weer even. Dat is ook de bedoeling van terreur. Angst is alleen een slechte raadgever.

Laat u dan ook niet verleiden door de oorlogstaal van een meneer Wilders. Daarmee speelt u terroristen als deze alleen maar in de kaart. Het is precies wat zij met acties als deze beogen; u vrees aan te jagen en daarmee een splijtzwam in onze samenlevingen te zijn, in een poging die samenlevingen te schaden en te ontwrichten.

#JeSuisCharlie

3 gedachtes over “Aanslag op Charlie Hebdo, Parijs

 1. De vrijheid die we ooit kenden wordt allang ingeperkt. Is het niet door zolderkamer terroristen die graag een andermans leven bedreigen in naam van de vrijheid, stalken, leugens publiceren en jammerend naar hun mammie gaan als ze wettelijk worden aangepakt.

  De staat kijkt mee als we online zijn en luistert ook mee als je aan het telefoneren bent.

  Religieus rechts in Amerika die alles doet om vrijheden van vrouwen, kinderen en homo's in te perken. Noord-Korea waar mensen in angst leven voor de staat. De zinloze oorlog in het midden-oosten die alleen maar slachtoffers kent.

  En de PVV die samen met neo-nazi's spant als het ze uitkomt en waar de volgelingen van Geert de linksmensch dood wil en oproept tot de revolutie en Nederland graag 'schoon'wil. De zwarte ironie is dat Charlie Hebdo een als een links zijnde blad bekend stond.

  Het moet over zijn met de zolder kamer terroristen die niets anders dan een haat voor de democratie ten toon spreiden en de echte terroristen die dood en verderf zaaien in naam van God, Allah of een komkommer.

  Like

 2. Liever de potlood dan een kalasjnikov als wapen.
  Ik ben ook niet van plan mijn Turkse buren voor het schavot te brengen voor iets waar ze niets aan kunnen doen.
  Mijn ene Turkse buurvrouw is een goed mens, de andere buurvrouwen komen weinig buiten.
  Hun mannen tja..werken niet, houden iedereen in de gaten.
  De meeste Turken hier zijn uit dezelfde regio en ook vaak familieverwant.
  Het is, en blijft een gesloten gemeenschap.
  In de straal van 25 km heb ik wel geprobeerd de misdaad op de kaart te brengen.
  Van de onnatuurlijke doden en dader zijn er wel veel uit de Moslimkring.
  Illegalen, uitgeprocedeerden,
  Ook onderling, of vooral onderling gaat het hard onder de Moslims.
  Ik heb ook zeker mijn twijfels over de grote import van Moslimmannen.
  Een democratisch land zou vooral zijn eigen burgers moeten horen.
  Opstelten Teeven etc kennen de cbs cijfers beter dan wij.
  Ook neem ik aan dat ze op de hoogte zijn van wijken in Europa met grotere problemen daarin.
  Wat de Moskee betreft,, vele Jihadstrijders zijn er niet weg te slaan voor vertrek blijkt.
  Ja..dat snap ik niet..
  De Moslimbroeders blijven helden met strafbladen, hun zussen zijn bij het minste of geringste al verstoten of erger..worden vermoord door hun eigen familie of gemeenschap bij westers gedrag..
  Onderling..gaat het hard tussen Moslimgroepen.
  Daar vallen bij mijn weten vrij veel slachtoffers en zitten dedaders
  Ongeveer de helft
  Tenminste binnen de straal van 25 km van mijn huis.
  Ook interessant..
  http://pasteurella.blogspot.nl/
  Niet compleet, maar wel goede naslagwerk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s