Over de terreur van kleine geesten

Bent u wel eens met vreselijk veel tegenzin ontwaakt uit een prachtige droom, lucide waarschijnlijk, die zo echt leek dat u het heel zeker wist: Een andere, fantastische realiteit werd u zojuist door de neus geboord. Een waar alles mogelijk is, een waar u misschien uw beste ideeën opdoet. In het ergste geval draaide u zich om en was die droom daarmee onmiddellijk vervlogen. Bleef u achter met het gevoel iets fabuleus meegemaakt of bedacht te hebben, maar had u geen idee wat dat ook al weer was.

Door stil te blijven liggen, vooral niet omdraaien, kunt u nog een paar heerlijke momenten lang genieten van die droom, hem onthouden zelfs. Uiteindelijk moet u er natuurlijk toch aan geloven en de werkelijkheid van alledag onder ogen komen.

We dromen te weinig. Van grote dromen en heuse idealen. Daarom hebben we zo’n gebrek aan gezonde ambities. Daarom praten we over meer over kostenplaatjes dan over kwaliteit van leven als het om ouderenzorg gaat, bijvoorbeeld.

Erger misschien, we vervelen ons lang niet genoeg meer. Wie zich verveelt kan zijn gedachten de vrije loop laten en van verveling komt zo inzicht, verdieping en creativiteit.

Of dacht u dat een Sir Isaac Newton op zijn geweldige zwaartekrachttheorie gekomen was als hij een potje Candy Crush had zitten spelen op het moment dat die befaamde appelboom die ene appel vallen liet? Nee, de goede man zat te peinzen.

Peinzen, dat is het rijpingsproces dat voorafgaat aan “Eureka!” Wie de tijd neemt om op zijn gemak peinzend opgedane kennis te herkauwen komt tot nieuwe inzichten. Net als Newton. Kleine geesten en kleine gedachten worden er groter van en dat is, met de huidige overkill aan benepen kleingeestigen en gebrek aan grote denkers, bittere noodzaak.

Kleine geesten, vol benepenheid, angst en eigenbelang en niet zelden aartsconservatief. Ze bepalen op dit moment de publieke opinie, de politiek en niet zelden de realiteit van alledag. Ze hangen andere mensen het juk van hun kleingeestigheid om. Alles in dit ondermaanse heeft in hun beleving maar twee smaken; goed of slecht, vriend of vijand, mens of onmens. Iedere moslim is in hun beleving een gevaarlijke terrorist, iedere ongelovige een goddeloze slechterik, iedere homoseksueel een gevaar voor de vermeende “natuurlijke gang van zaken”, iedere priester een pedoseksueel, iedere vrouw een gevaarlijke verleidster.

Het zijn de lieden die brandbommen gooien naar moskeeën, en de mensen die zulk geweld toejuichen. Het zijn de lieden die vrouwen maar één rechtmatige plaats toedichten in het leven en dat is pregnant and barefoot achter het aanrecht. Het zijn de mensen die andere mensen het hoofd afslaan, martelen, gevangennemen, en ontvoeren, die boeken en kruizen verbranden én de mensen die dat oogluikend toestaan.

Zwijgen is toestemmen en dus wil ik niet zwijgen.

Ik neem zonder terughoudendheid afstand van hen allemaal, maar hé, “eigen volk eerst”. Vol plaatsvervangende schaamte distantieer ik mij van mensen zoals hieronder. Zij zijn een smet op het Nederland waar ik van houd en dat spijt me.

4 gedachtes over “Over de terreur van kleine geesten

 1. Helaas, hoor ik decennia lang al: “eigen volk eerst'. Juist met deze mensen die het roepen voeden zich met de telegraaf of horen wat ze horen willen. Volgens hun benepen moraal worden de 'gelukzoekers' in de watten gelegd. Er valt niet tegen aan te discussiëren al kom je met feiten, je wordt meewarig weggezet als 'links'.

  Het is te prijzen dat Angela Merkel van zich liet horen, helaas van Mark Rutte kan je dat niet verwachten. Ik kan nog steeds niet bevatten dat Rutte afgestudeerd is en als vak geschiedenis heeft gekozen. Hij heeft er duidelijk niets van begrepen.

  Like

 2. Ook de uit de as herrezen site “Waar in Holland” voedt de bekkies van de bekrompen mens, bekijk de reacties maar eens onder bepaalde artikelen. Heb over deze site net nog een stukje geschreven.

  @Dorothy, Mark denkt electoraal en aan de vele zetels van een PVV. Over een poosje zijn er weer verkiezingen op Provinciaal niveau.

  groeten teigertje

  Like

 3. Er zijn ramen ingegooid bij de Mariakapel in Limburg, en er is ook een kerk in de as gegaan.
  Ik denk niet dat deze gebeurtenissen, in Nederland of buitenland gebruikt worden om de discussie op te laten waaien.( het is een complot!)
  Scheiding kerk en staat vind ik eigenlijk nog niet voltooid.
  Religie is,en blijft, wel een toegestane vorm van onderdrukking, of discriminatie.
  In 'Religielanden' is het wapenbezit vrij hoog..zo hoog als het vertrouwen in God, of ter bescherming aardse bestaan.
  Je zou denken dat veel bidden geweldloosheid betekend, en men vertrouwd op de schepper.
  Maar nee..
  De bekeringen zijn vrij hoog in de bajes..
  ………… .. .. …….. gajes.

  Like

 4. Ik bedoel…cctv ophangen is niet zo moeilijk.
  Iedereen heeft recht op Religie.
  Het is voor mij ook wel fijn dat ik de kerk waar mijn ouders en voorouders gedoopt, getrouwd en begraven zijn, er nog is.
  Dat wil ik ook graag zo houden, ook al is het geen bijzondere of mooie kerk.
  Daar ligt wel veel familiegeschiedenis.
  Ook op het kerkhof bij de kerk.
  Maar goed..Ik woon weinig begrafenissen meer bij, en ik snap de keuze voor cremeren ook wel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s