Christina Rossetti

Op 5 december 1830 kwam Christina Georgina Rossetti ter wereld, de vrouw die we nu rekenen tot de grote Engelse mystieke dichters en die in een adem genoemd wordt met andere grootheden als John Donne en William Blake. Ze was de jongste telg van het gezin Rossetti. Haar vader was Gabriele Rossetti, een Italiaanse dichter en politiek vluchteling die vanuit Napels naar het Engelse Londen was geëmigreerd, en Frances Polidori. Gabriele Rossetti vond in Londen werk als leraar Italiaans en werd in 1831 professor aan het King’s College London.

Het gezin Rossetti stond werkelijk waar bol van het kunstzinnig talent. De twee zoons waren dichter en kunstschilder Dante Gabriel Rossetti en de schrijver en kunstcriticus William Michael Rossetti en de oudste dochter was schrijfster Maria Francesca Rossetti.

De jonge Christina was een levendig kind met een rijke fantasie, dat door haar ouders thuis onderwezen werd. Daar maakten vader en moeder Rossetti buitengewoon veel werk van; zij brachten haar in aanraking met sprookjes, religieuze werken, de klassieken en de Engelse en Italiaanse literatuur. Huize Rossetti werd daarnaast druk bezocht door Italiaanse kunstenaars, dissidenten en geleerden.

In de jaren na 1840 werd vader Rossetti ernstig ziek, hij leed aan chronische bronchitis, geraakte blind en zakte weg in een diepe depressie. Hij raakte zijn werk als professor kwijt en daardoor kwam het gezin Rossetti financieel in de problemen. Om niet aan de bedelstaf te raken ging Frances Polidori aan het werk als lerares en Maria Francesca werd gouvernante. Op veertienjarige leeftijd kreeg Christina een zenuwinzinking en ze zou de rest van haar leven met regelmaat te lijden hebben van depressies. In die jaren kwamen Frances, Maria Francesca en Christina in aanraking met de Anglicaanse kerk en die religieuze overtuiging zou een grote rol in hun levens blijven spelen.

In 1842 schreef Christina Rossetti haar eerste gedichten en in 1848 publiceerde ze op achttienjarige leeftijd haar “Death’s Chill Between” en “Heart’s Chill Between”. Veel van haar vroege werk is diepreligieus en wat zwaarmoedig en heeft sombere thema’s als de dood en het verlies van een geliefde. In 1850 publiceerde ze, onder het pseudoniem Ellen Alleyne in het literaire blad “The Germ” van het genootschap van de prerafaëlieten, Pre-Raphaelite Brotherhood en daarmee nam haar carrière als dichter een vlucht.

Drie mannen vroegen om haar hand, met twee van hen verloofde ze zich maar ze verbrak beide keren ook de verloving weer. De eerste, schilder James Collinson, bekeerde zich tot het katholicisme en dat was reden voor de jonge Christina hun verloving verbreken. Ook de verloving met haar tweede verloofde verbrak ze om religieuze redenen.

Christina Rossetti had een grote vriendenkring en was sociaal geëngageerd. Ze was gekant tegen de slavernij, tegen wreedheid jegens dieren en maakte zich hard tegen de seksuele uitbuiting van meisjes. Van 1859 tot 1870 werkte ze als vrijwilliger in het St. Mary Magdalene “house of charity” in Highgate, een opvanghuis voor voormalige prostituees.

In 1862 verscheen de bundel Goblin Market and Other Poems. Deze bundel met gedichten werd geloofd en gelauwerd en maakte Christina Georgina Rossetti de meest gevierde dichteres van haar tijd. Men vond in haar een waardig opvolger van de in 1861 overleden Elizabeth Barrett Browning.

Tien jaar na de verschijning van Goblin Market and Other Poems, in 1872, bleek Christina Rossetti te lijden aan de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte. In 1893 werd er borstkanker bij haar ontdekt, waaraan ze werd geopereerd. Met weinig succes, de tumor kwam in 1894 terug en in september dat jaar liet Christina Georgina Rossetti het leven.

Christina Georgina Rossetti is een van mijn Grote Vrouwen.

Goblin Market

Goblin Market is het beroemdste gedicht van Christina Rossetti. Het bestaat uit niet minder dan 567 onregelmatig rijmende versregels en met dit gedicht vertelt Rossetti ons het verhaal van de zussen Laura en Lizzie.

Elke ochtend en elke avond horen Laura en Lizzie kobolden, die fruit verkopen, hun waar aanprijzen. De kobolden bezingen de heerlijkste vruchten en uiteindelijk bezwijkt de jonge Laura aan de verleiding een eet van het koboldenfruit. Daarna hongert Laura naar meer, maar is doof voor de kobolden. Ze hoort hen hun waar niet meer aanprijzen en kwijnt letterlijk weg van verlangen naar wat ze nooit meer zal kunnen krijgen.

Lizzie ziet haar zusje verkommeren en probeert haar te helpen. Wat ze ook doet, niets helpt, en uiteindelijk gaat zij op haar beurt naar de kobolden om koboldenfruit. Ze betaalt hen en houdt haar schort op, zodat het fruit niet ook haar vergiftigen kan, waarop de kobolden in woede ontsteken. Ze proberen Lizzie te dwingen van het fruit te eten en proberen het in haar mond te steken – maar Lizzie weerstaat hen en de verleidelijke vruchten. Met een gezicht dat druipt van het vruchtensap en pulp spoedt ze zich huiswaarts, waar ze Laura vraagt haar te kussen. Laura kust het sap en de pulp van haar mond en wordt zo genezen.

Goblin Market is op velerlei manieren uit te leggen, het zou een allegorie kunnen zijn over verleiding en verlossing, het zou een verbloemd commentaar kunnen zijn op de rolpatronen uit de Victoriaanse tijd en Christina Rossetti zou zich zelfs hebben kunnen laten inspireren door de gevallen vrouwen van St. Mary Magdalene.

Voor mij niets van dat al. Voor mij is Goblin Market altijd een symbool geweest van de onvoorwaardelijke liefde tussen twee zussen, die voor elkaar door het vuur gaan. No matter what.

Want zo’n zus heb ik. *trots*

For there is no friend like a sister
In calm or stormy weather;
To cheer one on the tedious way,
To fetch one if one goes astray,
To lift one if one totters down,
To strengthen whilst one stands.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s