Take Down Julien Blanc

Ik had nog nooit van de Amerikaanse ‘vrouwenversierexpert’ Julien Blanc gehoord totdat ik voorbij De Wereld Draait Door zapte en Thierry Baudet iets hoorde zeggen over “de hysterie van onze tijd” en “verkrachting waar het niet over gaat” en “mannen die niet meer weten hoe ze moeten flirten”. Achterdochtig geworden door die vreemde combinatie van frasen liet ik mijn zapvinger stilvallen op de afstandbediening.

Julien Blanc werd Australië uitgezet en mag Groot-Brittannië niet in omdat hij ‘vrouwonvriendelijke’ versiercursussen geeft. Zo’n 120.000 Britten ondertekenden een petitie om hem en zijn seminars uit Groot-Brittannië te weren. Met mijn ‘second screen’ op schoot ging ik op onderzoek uit.

Pimp your game and #ChokingGirlsAroundTheWorld

Vrouwonvriendelijk, zo leerde een kleine zoekslag me, is een eufemisme. De man heeft een site, www.pimpingmygame.com, waar ik als rechtgeaarde feminist al de kriebels van krijg. Dan zijn er nog de vele video’s, foto’s en tweets van meneer Blanc. Julien Blanc heeft inmiddels de meeste filmpjes, foto’s en tweets verwijderd of afgeschermd, maar hij vergat daarbij de Eerste Gouden Regel van het Internet: Wat je erop zet, dat krijg je er nooit meer af.

Foto’s en video’s tonen hem nog altijd op zijn ‘best’, terwijl hij zijn hand om de nek van vrouwen legt bijvoorbeeld. Meneer Blanc verzon er hoogstpersoonlijk een leuke hashtag voor: “#ChokingGirlsAroundTheWorld”.

Andere beelden laten hem zien terwijl hij Japanse vrouwen bij het hoofd grijpt en hun hoofd naar zijn kruis duwt. Julien Blanc leert zijn publiek dat vrouwen wel zwichten zodra mannen hun fysieke overmacht tegen hen inzetten. Manipulatie, intimidatie and boom, you’re a chick magnet.

Wheel of Duluth

In een tweet deelde hij het zogenaamde Wheel of Duluth, dat een schematische weergave is van de praktijken van huiselijk geweldplegers. Hij schreef er een pakkende tekst bij:  “May as well be a checklist… #HowToMakeHerStay”. 

Tijdens een interview met CNN werd Julien Blanc met dat alles geconfronteerd. Hij betuigde hij netjes spijt, al droop de ongemeendheid er vanaf, en de meest verontrustende beelden deed hij af als a horrible attempt at humor.

Hm, die 120.000 Britten hebben dus wel een punt. Dit is inderdaad niet het soort leermeester dat ik jonge, onzekere mannen onder zijn hoede zou laten nemen.

Terug naar De Wereld Draait Door 

Matthijs van Nieuwkerk vatte een ietwat utopische stand van zaken samen: De moderne man is opgevoed met het idee dat hij vrouwen moet respecteren, lief voor hen moet zijn en nooit iets tegen hun zin in moet doen.

Utopisch zei ik inderdaad, want echt waar is dat niet. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is namelijk nog altijd een enorm probleem. In 2011 (De Graaf, Kruijer, Van Acker, & Meijer, 2012) bleek dat 21% van de jongens en 41% van de meisjes wel eens een seksuele handeling tegen hun wil heeft meegemaakt en dat varieerde van zoenen tot anale seks.

Thierry Baudet nam in de uitzending meteen de rol van autoriteit op het versiercoachesgebied, want hij heeft zich in de wereld van de professionele vrouwenversierders en gigolo’s verdiept en hij heeft daar een boek over geschreven. “Julien Blanc heeft volkomen gelijk” zo vindt en schreef meneer Baudet dan ook.

Dat boek van meneer Baudet ken ik wel. Laat me u verblijden met een passage uit Voorwaardelijke liefde:

Vraag het ook maar eens aan een verkrachter. Even los van al het tegengestribbel en uiterlijk verzet: vrouwen reageren ontzettend op zulke nietsontziende mannelijkheid. In veel gevallen komen ze ook gewoon klaar, door neuken alleen, zonder dat gefriemel aan de clito of dat eindeloze strelen en zoenen – het vernederende handwerk waaraan je wordt onderworpen als je in een relatie zit. In de wereld van emancipatie en mensenrechten is het vaginaal orgasme een uitzondering – in de criminaliteit een vanzelfsprekendheid. 

Mannen die aan andere mannen vertellen wat vrouwen volgens hen zouden willen en daarbij aanranders en verkrachters als autoriteit aanhalen. Oei, daar heb ik moeite mee.

Mannen die andere mannen leren dat een vrouw ‘ja’ bedoelt wanneer ze ‘nee’ zegt, daar heb ik meer dan moeite mee. Mannen die daarbij ook nog eens dwang, manipulatie en fysiek overwicht propageren als middels om vrouwen te “overmannen” verdienen het snoeihard van zowel hun platform als hun voetstuk gelazerd te worden.

Wrede jonge vrouwen

Moest ik zelfverklaard expert Thierry Baudet geloven, dan is dit alles ook nog de schuld van vrouwen zelf. Met name wrede jonge vrouwen, die o zo oneerlijk ook nog eens eerder seksueel rijp zijn dan aardige jonge jongens, maken mannen o zo onzeker.

Een mevrouw Pauline Bijster riep vrouwen prompt op toe te geven dat “we” wreed zijn.

Heb je het nooit op een rotmanier uitgemaakt met een jongen die heel verliefd op je was? Heb je niet jongens op hun plek gezet terwijl ze dat misschien niet verdienden? Viel je niet ook vaak bij nader inzien op nét iets anders dan wat je had? Probeerde je niet ook die onbereikbare types te ‘krijgen’, degene die niet terug-sms’ten, en wees je niet ook de bereikbaren af? Werd je niet ook verliefd op je zelfverzonnen idee van de liefde? Vond je ze niet ook saai, als je ze eenmaal ‘had’?

Ik heb veel liever dat mevrouw Bijster voor zichzelf spreekt, want mijn antwoord op elk van haar vragen luidt ‘nee’. Als jonge vrouw hing ik van onzekerheden en complexen aan elkaar en was ik in het geheel niet bezig met mannen op hun plek zetten. Ik was veel te druk met goed, lief, aardig, slim en mooi genoeg zijn en mijn eigen plekje te veroveren in deze wereld.

De eerste man die ongevraagd aan me zat was de vader van een jeugdvriendinnetje. Zijn vrouw reed, zijn oudste dochter zat voorin op de passagiersstoel en hij zat op de achterbank, tussen mij en zijn jongste dochter in. Ik zat dus klem tussen hem en het portier en hij begon over mijn knie en dij te wrijven. Ik schrok me wezenloos en wist me geen raad. Dus ik bevroor. Later durfde ik er niemand wat over te vertellen, uit schaamte en angst. Ik was net vijftien en bang dat mensen mij aan zouden kijken op het gegeven dat ik niets gedaan had tegen zijn avances.

Daar heb ik van geleerd. Ik tolereer tot in het extreme niet dat mijn grenzen worden overschreden. De Julien Blancs van deze wereld heb ik intens leren minachten om wat ze met je doen.

En dat, lieve onzekere mannen, is de enige waardevolle les die uit deze affaire te leren valt.

2 gedachtes over “Take Down Julien Blanc

 1. Als een man zijn lust niet kan beheersen, ligt het aan de vrouw.
  Mannen die vertellen wat vrouwen willen, in de seks, in de mode..is niet nieuw.

  Daarom durven de mannen niet meer over straat, bedekken hun lichaam, om maar geen lust op te wekken, terwijl de vrouwen zich uitleven op de gigolo's en zich sufvingeren bij de porno..
  Altijd maar weer de seksbeluste vrouwen..
  *Lange regenjas aantrekt en bij de sportclub mannen lastig vallen gaat*

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s