De vier managers van de Apocalyps

Als er ooit al een apocalyps plaats zal hebben, dan geloof ik niet dat de mensheid die meemaken zal. Moeder Natuur of (en de kans daarop is beduidend groter) de mens zelf zal de mensheid lang voor het einde van deze wereld doen ten ondergaan. De aarde zal daarna nog miljarden jaren, opgelucht zuchtend, haar ellipsen rond de zon draaien.

Niks geen vier Ruiters, nee, wij zullen ongetwijfeld buigen en barsten door toedoen van de vier Managers van de Menselijke Apocalyps.

Kom en zie! En ik zag, en ziet, een witte Lexus, en die daarin zat, zijn naam is Onbenul.

Goed leiderschap is zeldzaam. Een whopping 68% van de Nederlandse managers weet geen goede of zelfs maar neutrale werksfeer neer te zetten. “Slecht leiderschap verpest de sfeer, leidt tot hoog personeelsverloop en frequent verzuim en beïnvloedt daarmee het bedrijfsresultaat.” 

En een andere bolide ging uit, die Ferrari-rood was; en dien, die daarin zat, zijn naam is Ego.

Ego, u kent het type vast wel, is de manager die te lang vasthoudt aan zijn zelfbedachte maar zieltogende paradepaardjes. Hij reorganiseert om het reorganiseren en om zijn stempel op het bedrijf te drukken, het is zijn manier van een territoriaal plasje doen.

De Nationale Politie is daar wel een mooi voorbeeld van. Politici, de managers van de B.V. Nederland, glibberen welhaast van hun pluchen zetels bij het idee hun stempel op zo’n organisatie te kunnen drukken. Hebben we eerder gezien; van een landelijke politie naar de onderverdeling in regio’s en nu weer landelijk. Kost wat hoor en dan hebbie nog niks. Er is minder blauw op straat, agenten krijgen te weinig rust én training en werken te lange nachtdiensten. En, niet onbelangrijk, er worden zelfs zo’n 50.000 zaken minder opgelost.

Kom en zie! En ik zag, en ziet, een Mercedes inferno black, en die daarin zat, had een weegschaal in zijn hand. Zijn naam is Winstbejag en hij gaat over lijken. 

Deze week werden achtduizend kerngezonde eenden afgemaakt, vergast uit vrees voor de vogelgriep. De dieren waren nog niet besmet, maar voor de zekerheid werden ze toch ‘geruimd’.  We zijn bang voor een nieuwe massale epidemie zoals die in 2003, toen een derde van de totale pluimveestapel werd geruimd. We zijn daar wel van geschrokken hoor, maar zijn de dieren niet kleinschaliger gaan houden. Dat was voor de eendjes en de kippetjes beter geweest, maar niet voor de winst. We kunnen de beestjes ook inenten, dat scheelt dierenleed, maar dan blieven de buitenlandse afnemers de dieren niet meer. Tel uit je winst.

Vandaag bleek uit onderzoek dat het virus in het geheel niet op die boerderij aanwezig was, maar daar hebben die achtduizend eenden niets meer aan hé?

Dit is het slag manager dat werk uitbesteedt aan sweatshops, waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden werken, en pas boodschap heeft aan mensen- en dierenleed zodra de pers er lucht van krijgt. 

Kom en zie! En ik zag, en ziet, een vaal kruiwagentje, en die daarin zat, zijn naam is Oneerlijkheid.

Het mag geen verrassing heten: slechte managers houden elkaar in stand. Kruiwagens, erebaantjes, vriendjespolitiek en het old boys’ network. Oneerlijke managers maken mensen letterlijk ziek. Werkgevers blijken daarnaast massaal hun personeel uit te buiten. FNV ontdekte dat er door middel van schijnconstructies en het ontduiken van cao’s gesjoemeld wordt met salarissen. Werkgevers drukken miljarden achterover, over de ruggen van hun werknemers – aldus FNV.  

Waar is toch die driekoppige waakhond als je hem nodig hebt? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s