Pipa Piet

Zeg, lief Nederland, waar zijn wij nou toch helemaal mee bezig? We hebben onszelf zo in de zwartepietendiscussie verloren dat er aankomende zaterdag, wanneer Sint Nicolaas wordt binnengehaald in Gouda, ernstig gevreesd wordt dat we met elkaar op de vuist zullen gaan. In zo’n mate zelfs dat besloten is gewapende undercoveragenten in te zetten. WTF?

Kom op zeg. Er worden 50.000 mensen verwacht, waaronder een enorm groot deel kinderen. U weet wel, die miniatuurmensjes waarvoor het sinterklaasfeest uiteindelijk voor bedoeld is.

Zullen we meteen maar even met elkaar afspreken dat we onze geschillen niet uitvechten waar de kinderen bij zijn?

Lieve voorstanders van een onveranderde Zwarte Piet, 

Nu ik u toch even spreek, moet mij wat van het hart. Het mag gerust een toontje lager.

De rechter was er al uit: Zwarte Piet is een racistisch onderdeel van onze sinterklaastraditie. Ook al bedoelt u hem niet racistisch, hij wordt wel als kwetsend ervaren. Hij mag voor veel Nederlanders een sprookjesfiguur uit de kindertijd zijn, maar toch was de rechtbank van oordeel dat de stereotype figuur Zwarte Piet leidt tot een negatieve stereotypering van zwarte mensen – en wel in zo’n mate dat hij een inbreuk vormt op hun privéleven. Dat moeten we als samenleving gewoon niet willen.

Het sinterklaasfeest is waardevol, in pedagogische, cultuurhistorische, sociale en creatieve zin en ik begrijp dat u er zo aan verknocht bent. Ben ik ook. Het heeft de tand des tijds weerstaan omdat het met de tijd mee wist te veranderen zonder in de basis werkelijk te veranderen. Het overleefde de Reformatie en de overgang van religieus naar volks feest. De Sint werd, naar (pedagogische) behoefte, strenger en later juist weer milder. Hetzelfde geldt zijn metgezel.

De tijden veranderen ook nu weer en het image van Zwarte Piet behoeft verandering. Hij kwetst en dat verdient remedie. Hij moet, zoals hij en Sint Nicolaas dus al eeuwen doen, met de tijd mee. Dat is niet erg, een verandering in het voorkomen van Zwarte Piet verandert niets aan de essentie van het feest.

Sinterklaas gaat om heerlijke heikneuterige gezelligheid, familie, vrienden, surprises en plagerige gedichtjes. Sinterklaas gaat om kinderen die de magie van het feest beleven, vol verwachting kloppen de kinderhartjes, om kinderen die sinterklaasliedjes zingen en hun schoentjes zetten. Kinderen zijn kleurenblind, lieverds. Nu wij volwassenen nog.

Lieve tegenstanders van een onveranderde Zwarte Piet,

Nu ik u toch even spreek, moet mij wat van het hart. Het mag gerust een toontje lager.

Kunt u om te beginnen ophouden met doen alsof de Slavernij iets van gisteren was? Het werkt heel duidelijk contraproductief en de generatie Nederlanders waar u nu tegen spreekt heeft geen slaven gemaakt, gehouden, verscheept of verhandeld. Uitgezonderd degenen dan die zich met de moderne slavernij bezighouden; de mensenhandelaars en -smokkelaars, de loverboys en de lieden die andere mensen dwingen tot arbeid en prostitutie.

Het verwijt dat het sinterklaasfeest in het algemeen en Zwarte Piet in het bijzonder met kolonialisme en slavernij van doen zou hebben is onzinnig en niet alleen omdat Zwarte Piet niet louter en alleen gebaseerd is op een zwarte slaaf. Die notie staat ook onredelijk ver af van hoe er aan het sinterklaasfeest invulling gegeven wordt.

Dat laat onverlet dat er niet voorbij gegaan mag worden aan hoe Zwarte Piet u zich kennelijk voelen doet. De rechter gaf u niet voor niets gelijk. U heeft een punt. U confronteert onze maatschappij met dat tere punt en dat is niet alleen uw goed recht, die samenleving mag dat ook niet ongehoord voorbij laten gaan.

Polderpiet

Als we in Nederland iets goed konden was het zoeken naar het compromis. Polderen. Piet kan heus minder zwart. Hij hoeft niet alle kleuren van de regenboog te hebben, maar hij hoeft ook niet effen zwart of bruin te zijn. Een snoet vol roetvegen en we zijn er: Polderpiet.

Wij blij, zij blij, allemaal blij.

Kunnen we daarna weer liev samen spelen, stelletje kleuters dat we zijn.

12 gedachtes over “Pipa Piet

 1. Ik heb de tijd meegemaakt, dat ik als Zwarte Piet geschminkt, mijn eigen kinderen op schoot heb gehad, om ze een tikkeltje vermanend toe te spreken, dat ze niet altijd naar hun vader en moeder wilden luisterden.
  Diep onder de indruk waren ze gehoorzaam, tot ze zeker wisten, dat Sint en Piet hun hielen weer hadden gelicht.
  Blij dat ik die herinnering kan koesteren, want daar zit die nieuwe lichting vaders nou, met hun roetvegen in hun gezicht.

  Like

 2. Overigens was Quinsy er als de kippen bij om te zeggen, niet gehinderd door vooroordelen btw,
  dat voorstanders zwarte piet voor 99% verantwoordelijk zijn voor het geweld na zijn deplorabele artikel in de Joop. Ja, zo komt het allemaal wel goed hoor!

  Like

 3. Het idee dat Piet geen rode lippen moet hebben en niet pik en pik zwart mag zijn, zorgt er juist voor dat Piet minder sprookjesfiguur en meer mens wordt, een “afgezwakte piet” lijkt des te meer op een neger…

  Like

 4. Hoorde net zeggen uit de mond van een Belg in de voorbeschouwing van Brandpunt NPO vanavond:
  Een sprookjesfiguur die voor de rechtbank wordt gedaagd? Waar gaat het naartoe in deze wereld.

  groeten teigertje

  Like

 5. Tradities, en dus ook Piet, veranderen, daar is niets mis mee.

  Maar om Nederlands per direct racisten te noemen omdat er een traditie is van een zwart kinderfiguur en vervolgens verbaasd te zijn dat je daarmee de mensen niet echt mee krijgt getuigd niet bepaald van inlevingsvermogen.

  Like

 6. Tot een bepaalde hoogte ben ik dat met je eens. Zwarte Piet, met zijn effen bruine of zwarte toet, rode lippen en gouden oorbellen laat voor bijzonder veel mensen echter weinig aan de verbeelding over.

  Like

 7. Het is een commercieel feest geworden.
  Heeft niets met belonen van brave kinderen te maken.
  Of helpen van weeskinderen.

  Zelf heb ik nog een foto op schoot bij Sinterklaas.
  (Zomaar op schoot bij een wildvreemde gezet)
  Ik vond het niet leuk, zo te zien.
  Sinterklaas met surprise en gedichten is dan wel weer leuk.
  Het is van oorsprong een katholiek gebeuren.
  Maar eigenlijk valt het wel tegen om deze leugen in stand te houden.
  Niemand wordt zo oud.
  Paarden rijden niet op daken.
  In Spanje wonen geen Afrikanen.( Zwarte pieten)
  De meeste huizen hebben geen grote schoorsteen.
  Een (oude) man (met een jurk) die cadeautjes uitdeelt moet je niet vertrouwen.
  En waarom gaat hij niet in Afrika helpen?
  Daar gaan kinderen dood.
  Maar goed..
  Sinterklaas vieren in deze huidige vorm is achterhaald en opgedrongen.
  Persoonlijk denk ik dat veel ouders liever Sinterklaas weer uitzwaaien naar Spanje voor de uittocht, dan voor de intocht.
  ( De kerstman is een copy van onze sint)
  Maar goed.. ik hou wel van taai taai,chocola en speculaas.
  Ook van gedichten en surprises
  De decembermaand is vooral een commerciële maand.
  De originele Sint hielp dan wel minder bedeelde kinderen.
  http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/36906-geschiedenis-sinterklaas.html
  En deed het ongezien anoniem.( bescheiden)
  Dat is al lang niet meer.
  Het Sinterklaasgebeuren is wel veranderd door de eeuwen heen.
  Wellicht heb ik iets tegen religieuze mannen met jurk..
  Dat beloningssysteem van Sint is niet op basis van goed gedrag van de kinderen.
  Maar vooral erg emotionele chantage met een zwaar commerciële saus
  Heeft geen meerwaarde, dus.
  Het is ook zielig om kinderen dood te gooien met cadeautjes.
  Ik vind Sint wel erg achterhaald.
  De tv Sint zou eigenlijk de kinderen moeten aanzetten op hulp..
  Maken van surprise enzo.
  Participatiesamenleving toch?
  Maar goed..Je kunt de van 1 cadeau ook wel 10 maken, dat dan wel.
  Krijgen ze ook heel veel.

  Moreel gezien is Sinterklaas wel Uitbuiting.
  Ik ben ook blij dat ik geen kleine kinderen heb.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s