Naheffing

Ik ben alles behalve een rekenwonder, maar die naheffing van Brussel zit me niet lekker. Of we nog even ruim zeshonderd miljoen euronen willen gireren, maar waarom we dat zouden moeten doen blijft een beetje duister. De naheffing blijkt mede gebaseerd op nieuwe berekeningen van het nationaal inkomen van alle lidstaten. Elke lidstaat maakt die berekening zelf en voor Nederland doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat. Op zonderlinge wijze lijkt onze economie op papier opeens groter en als bij toverslag zijn we rijker dan we dachten. Ging dat nou met mijn huishoudboekje maar net zo makkelijk!

Het CBS is anders, beter of slechter gaan rekenen. Men houdt het alvast op beter, maar met de huidige staat van het onderwijs houd ik persoonlijk liever die derde optie wagenwijd open. Die ellende van almaar gebrekkiger onderwijs druppelt vanzelf door naar de werkende massa, dat is een kwestie van tijd nietwaar. Veel journalisten van nu kunnen niet erg goed spellen en het zou zo maar kunnen dat ook de kwaliteit van de beroepsmatig rekenkundigen niet meer is wat het moet zijn.

Die herberekening betreft de periode tussen 2002 en nu, maar de pijn zou het vooral in de laatste vier jaar zitten.

Helemaal achterdochtig werd ik toen minister Dijsselbloem Brussel om inzage vroeg in de cijfers van andere landen en Brussel hem afscheepte: Men “kan” de onderliggende cijfers niet voorleggen simpelweg omdat ze die niet hebben. Pardon?

De respectievelijke lidstaten hoeven alleen de uitkomst van hun berekening van hun nationaal inkomen aan Brussel voor te leggen. Brussel is een dure Europese hobby, zo blijkt maar weer. En kennelijk kun je als lidstaat die hobby zo duur maken als je zelf wilt, want de cijfertjes die aan je sommetjes ten grondslag liggen hoef je niet openbaar te maken aan Rentmeester Brussel.

Het is als met de inkomstenbelasting. Die ik overigens zonder al te veel morren betaal hoor, want zaken als infrastructuur, onderwijs, zorg, recht, veiligheid en al wat dies meer zij gaan mij zeer aan het hart en die kosten nu eenmaal geld. ‘Tuurlijk, ik vind dat ik wel erg veel belasting betaal, maar dat vinden we allemaal. Zonder heilige koe voor de deur en met een vakantiereisje per decennium red ik mij echter best.

Over heilige koeien gesproken, heeft u die briljante plannen gelezen die onze overheid heeft met mensen, die met hun eigen auto naar hun werk reizen en hun bolide parkeren op een door hun werkgever betaalde parkeerplaats? Die mogen daar straks ook nog eens belasting voor gaan betalen, want dat wordt binnenkort aangemerkt als deel van hun loon.

Nederlandse automobilisten zijn met hun tien miljoen auto’s elk jaar al goed voor 21 miljard euro. Die hoesten zij op in de vorm van allerlei belastingen en bekeuringen. Een automobilist betaalt al twee keer zoveel aan belastingen dan dat hij de overheid kost, maar hé, die zeshonderd miljoen euro moet straks ergens van betaald worden. Jawel, want betalen gaan we natuurlijk toch.

Soit. Wel vind ik dat voor sommige zaken het belasting betalen optioneel zou moeten zijn, als ze al van belastinggelden betaald zouden moeten worden. Onderwijs anders dan het openbaar onderwijs bijvoorbeeld. Laatst struinde ik door een museum met moderne kunst en dat lijkt me ook een voorbeeld bij uitstek van weggegooid belastinggeld. Als dat het resultaat is van beleid waarbij de moderne kunstenaar zijn eigen broek niet op hoeft te kunnen houden maar gesubsidieerd wordt, dan geef mijn portie maar aan Fikkie. Hetgeen me meteen op een ander belastinggedrocht brengt: De hondenbelasting in Rotterdam, waar ik al eens een poepblog over schreef.

De Belastingdienst mag tot vijf jaar terug belasting vorderen. Dat is best lang, maar niet onredelijk.

Moet u zich voorstellen dat die Belastingdienst, net als Brussel, twintig jaar na dato nog even bij u op de lijn komt omdat ze nu iets bedacht heeft waar ze destijds ook belasting over had kunnen heffen. U krijgt vervolgens alleen een blauwe envelop, waarin een acceptgiro zit met het onverwacht enorm grote bedrag dat u even overmaken moet. Hoe de Belastingdienst aan dat bedrag kwam kan ze u niet vertellen, want de onderliggende cijfers heeft ze niet.

Wel maakt ze een groot gebaar en u “mag” gespreid betalen.

Jottem!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s