Exit weigerambtenaren

“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.” 

Vandaag verdwijnt er weer een stukje geïnstitutionaliseerde rechtsongelijkheid en discriminatie. Het is een aardverschuiving, maar hij gaat nochtans maar stilletjes voorbij. Vanaf vandaag mogen Nederlandse gemeenten geen lieden meer in dienst nemen die als trouwambtenaar geen huwelijken willen voltrekken tussen paren van gelijk geslacht.

Gemeenten mogen zittende weigerambtenaren een andere baan aanbieden en zelfs ontslaan, maar zijn daar helaas niet toe verplicht. Daarmee zal de zogeheten ‘weigerambtenaar’ een uitstervend fenomeen worden, met dank aan D66-Kamerleden Pia Dijkstra en Gerard Schouw en hun initiatiefwetsvoorstel.

Dat is een goede zaak, die dertien jaar lang bevochten moest worden. Het is ongelofelijk en fnuikend dat uitgerekend ambtenaren, die toch vertegenwoordigers van onze overheid zijn, zo lang het in onze Grondwet verankerde recht op gelijke behandeling aan hun gewetensbezwaarde laars hebben kunnen en mogen lappen. Soit, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Discriminatie is niet oké en vandaag voegen we nog maar eens een daad bij het woord. Dat nieuws maakt deze mooie, zonnige dag nog mooier en zonniger, nietwaar!

4 gedachtes over “Exit weigerambtenaren

  1. En op welke gronden mocht een ambtenaar ook alweer weigeren? En in welke gevallen ook alweer?

    Want al met al was en is er maar 1 “geldige” reden om een bepaald type paren te weigeren…

    Probeer dat eens met een ambtenaar die vanuit principes geen gemengde kleuren huwelijken wil…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s