Godsdienstwaanzin

Aan gekken geen gebrek. Of, zoals mijn oma zaliger al placht te zeggen: Er lopen er meer buiten dan er binnen zitten. Oma kon het weten, die maakte twee wereldoorlogen mee én ze heeft daarna jarenlang in het centrum van Rotterdam gewoond. Heerlijk op een terras, in het zonnetje gezeten, liet ze de parade van rare mensen aan zich voorbij gaan. Mensen kijken was haar hobby.

Het ligt waarschijnlijk aan mij, de media en het weer of het water – maar ik denk een aanmerkelijke stijging in de aantallen religieuze gekken te bespeuren. Ik wil u even lastigvallen met de oogst van een paar dagen.

Meest opvallend zijn natuurlijk de fanatici van de Islamitische Staat. Die lopen natuurlijk ook erg in de kijker, zo met hun gruwelijke onthoofdingsfilmpjes en de moord op Samira Saleh Al-Naimi.

Dichter bij huis is er onze eigen jeugd, waarvan een aantal zich geroepen voelt voor de jihad af te reizen naar Syrië, de Paradijsbestormers uit de polder.

Meneer Wilders, met zijn op bijna op religieuze wijze beleden afkeer van de islam, meen ik overigens ook wel in dit rijtje te kunnen plaatsen.

Ook in eigen land: Vandaag gaf mevrouw Lilian Janse van Vlissingse SGP een gek geluid.

VI Gij zult niet doodslaan
“Abortus is moord. Onder alle omstandigheden, behalve als het leven van de moeder in gevaar is. Ik begrijp de gemengde gevoelens wel – want wat nou als je bent verkracht, bijvoorbeeld? Ik geloof dat je dan alleen het kind in liefde kunt opvoeden. Dat kind is ook een deel van jou. Ik vind het, hoe dan ook, onvoorstelbaar dat je tegen God zou zeggen: ik hoef dit leven niet. Dat geldt dus ook voor euthanasie. Je sterft pas als God zegt dat het tijd is. Je mag genezing zoeken – in de Bijbel komen ook dokters voor – en als je ’s winters extra vitamine C neemt, zie ik niet in waarom je een baby niet tegen polio mag inenten, maar je mag niet zomaar zelf beslissen dat je leven wel lang genoeg heeft geduurd.
 

We mogen, volgens de Bijbel, wel besluiten om een einde te maken aan het leven van een moordenaar of een verkrachter. Van mij mag de doodstraf weer worden ingevoerd. Snel en niet extra pijnlijk of zo – het hoeft geen show op de markt te worden zoals in de Arabische wereld gebeurt. Ja, ook zíjn leven is van God gegeven, maar iemand die zulke gruwelijke dingen doet, heeft al zijn rechten verspeeld. Nu is het nog zo dat een zedendelinquent na een paar jaar al weer op straat staat, terwijl, bijvoorbeeld, de ouders van het verkrachte en gewurgde meisje in feite tot levenslang veroordeeld zijn. Dat druist in tegen elk gevoel van rechtvaardigheid. 

Het klinkt misschien hard, maar ik geloof dat ik – zolang ik het vreselijke lot van zijn slachtoffers maar in gedachten houd – zelf de beul zou kunnen zijn.”


Dat blijft een speciaal soort religieuze gekte, op je gods rechtersstoel klimmen. De doodstraf moet kunnen en mevrouw wil zelfs het beulszwaard ook nog zelf ter hand nemen, maar voor een verkrachtingsslachtoffer mag abortus geen optie zijn en voor een terminaal zieke, die alleen nog lijden te wachten staat, is euthanasie verboten. Je mag eigenlijk niet doodslaan maar soms toch wel, want mevrouws god zegt ‘t.

“Een vrouw kan volgens de Bijbel nu eenmaal geen dominee, ouderling of diaken worden. We mogen ook niet aanzitten bij vergaderingen van de kerk.”

Wat is dat toch met religieuzen en de discriminatie van vrouwen? Als vrouwen inmiddels toch al iets bewezen hebben, dan is het wel dat ze in het geheel niet onderdoen voor mannen. Ook niet op het intellectuele vlak.

In dezelfde categorie: In  Rome buigt sinds vandaag een commissie van 250 belegen mannen zich over onderwerpen als het gezin, seksualiteit, abortus, contraceptie, homoseksualiteit en echtscheiding. Zaken waar ze part noch deel aan hebben, als het goed is zijn de heren bisschoppen allemaal netjes celibatair. Namens de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk schuift kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht, aan. Dat is de man die in het verleden aan priesterstudenten gedoceerd moet hebben dat homoseksualiteit een “neurotische ontwikkelingsstoornis” is en homo’s elkaar niet kunnen liefhebben.

Vrouwen zijn natuurlijk niet uitgenodigd bij deze “raadgevende vergadering”, maar soit, wat weten die nou helemaal van gezinnen, seksualiteit en de liefde?

Afgelopen week maakte ook een groep ultra-orthodoxe joden stennis, vlak voor en tijdens een vlucht van New York naar Tel Aviv. Dit herrenvolk, een van Israëls minderheden, wil pertinent niet naast ‘vreemde vrouwen’ zitten. In Israël zijn er daarom “mehadrin” bussen en buslijnen. Vrouwen dienen achterin de bus in te stappen en mannen voorin. Busmaatschappij Egged, die voorziet in openbaar busvervoer, drijft een aantal van die sekse gesegregeerde buslijnen in de Charedische buurten van Jeruzalem. Deze vorm van openbare en geïnstitutionaliseerde discriminatie mag, zelfs van het Israëlisch Hoge Gerechtshof. Tenminste, zo lang de dames zich maar zonder geweld en zonder dwang naar de achterzijde van de bus laten bonjouren.

Eenmaal in het vliegtuig bleven de heren narrig in het gangpad staan. Ze probeerden van stoelen te ruilen en ze boden daarbij hun medepassagiers zelfs geld aan. Toen ze hun zin niet kregen zijn ze alsnog op de hen toegewezen plaatsen gaan zitten. Tot het vliegtuig was opgestegen, that is, toen begon het zeloot gezeur opnieuw.

Moet u zich eens voorstellen dat blanke passagiers zich zo gedragen hadden ten opzichte van gekleurde passagiers. Dat we gekleurde buspassagiers weer achterin de bus zouden laten plaatsnemen met als argument dat het prima is hen te discrimineren omdat god het zegt of omdat ze zich die discriminatie “vrijwillig” aan laten leunen.

Is het niet gewoon hoog tijd dat we religieus fanatisme definitief opnemen in de DSM-5?

2 gedachtes over “Godsdienstwaanzin

 1. Ik onderschrijf bovenstaande, dat zal je niet verbazen. Ik bespeur bij mezelf steeds meer weerstand tegen dit soort religieuze gekte, al met al ben ik er wel een beetje klaar mee. Het is 2014 en wie meent een god, eender welke, te willen gebruiken om andere mensen regeltjes op te leggen, kan van mij een trap in het kruis krijgen. Dat mag van mijn geloof.

  Like

 2. Religie is een kunstvorm van lijdenschap.
  Persoonlijk ben ik voor zelfbeschikking.

  Mocht ik ooit terugkomen op deze aarde wordt ik een insect, bijenkoningin of zo.
  Hopelijk geen melkkoe..
  *begravenisverzekering gaat aanpassen*

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s