Typisch Nederlands?

Typisch Nederlands. De VARA zette acht heel verschillende Hagenaars bij elkaar in een huis en liet de camera’s draaien. Kunnen die mensen met hun verschillende achtergronden samenleven? Dat zou wel eens een alleraardigst sociaal experiment kunnen zijn.

De compilatie van beelden waar Jeroen Pauw, de presentator van dit al, ons aan het begin van het programma mee confronteert belooft niet veel goeds. Denk aan Geert Wilders met zijn “minder Marokkanen” en een opgeschoten jongmens dat “Allah is de baas van Nederland!” roept.

Karin van Oudenhoven-van der Zee, hoogleraar sociale psychologie, en Jan  Rath, hoogleraar sociologie begeleiden het experiment. Zij nemen eerst een kleine mensenmenigte de Typisch Nederlands-test af, die over de gehele linie dramatische resultaten oplevert, en selecteren daarna acht gelukkigen die mee mogen doen.

Die selectie, die heb ik met wantrouwen bekeken. Er zitten mannen in en vrouwen, mensen met verschillende huidskleuren en leeftijden, maar aan de religieuze diversiteit schort het nodige. Die lijkt zich toch vooral te beperken tot moslim en niet-moslim. Aangezien de selectie zou moeten lijken op de Nederlandse samenleving in het klein voel ik nattigheid.

Proeftuin

Een herberg in Delfgauw is de proeftuin waarin Jeroen Pauw het illustere achttal loslaat. De eerste die daar arriveert is de Antilliaanse Ama (63), direct op de voet gevolgd door de blanke Dennis (38). Fatima (18), Marokkaanse en moslima, en Dominique (30), van Surinaamse Creoolse komaf, volgen al snel. Dennis zit dan al verlegen om een sigaret en vraagt netjes of er bezwaar is dat hij er eentje opsteekt. Dat is er en hij gaat netjes buiten roken.

Nicole (63), blank en blond, is de zesde deelnemer en zij wordt op de voet gevolgde door de meest opvallende verschijning in dit programma: Hassan (24). Hassan, op slippertjes, in witte djellaba en met een wit mutsje op, is een opvallende verschijning.  De Turkse ondernemer Salih (52) is de volgende. Ook de binnenkomst van de deelnemers blijkt georkestreerd. Dat verraadt de jonge Tim (21), blank en homoseksueel die als laatste zijn entree moet maken en dat valt hem zwaar.

Het gezelschap krijgt boodschappengeld en krijgt vervolgens de gelegenheid om de kamers te verdelen. Dennis heeft al een leuke kamer uitgezocht, maar Hassan wil om vier uur ’s nachts hardop bidden en Salih wil ook graag een kamer op het oosten voor het gebed en dus maakt Dennis plaats.

So far so good.

Dan moeten ook de taken nog verdeeld en er moet een boodschappenlijstje gemaakt worden. Brood, beleg, ham, beenham, spek voor bij een gebakken eitje. Tim oppert kipfilet, want dat vindt iedereen oké toch? Kijk, dat is sympathiek.

Typisch Hassan

Rode wijn, witte wijn… Hassan haakt in. Hoort hij daar iets over wijn? Daar is hij het niet mee eens. Hij heeft ook liever niet dat Dennis zijn biertje op tafel zet, want hij heeft drank liever niet in zijn buurt. Dennis is het daar op zijn beurt weer niet mee eens. Ama doet een poging de boel te sussen, want wie niet drinken wil doet dat gewoon niet. Hassan sputtert nog iets over samenleven en het komt erop neer dat de drinkers apart kunnen gaan zitten. Dennis draait dat meteen om, want dat kan Hassan op zijn beurt ook wel doen.

Wanneer Hassan de gelegenheid krijgt om zijn verhaal even alleen voor de camera te doen vertelt hij dat hij de reacties schrikbarend vond. Je bent met zeven andere mensen bij elkaar en daar moet je dan rekening mee houden. Ik vind hem een verwaten jongmens.

Wanneer Dominique, ook in een poging te bemiddelen, vertelt dat ze moslims kent die wijn drinken reageert Hassan stekelig: Daar kan hij kort in zijn, je bent moslim of je bent het niet. Oeps. Het slag gelovige dat andere gelovigen wel even vertelt of ze het wel goed doen. Tel uit je winst.

De mannen gaan boodschappen doen. Hassan weigert zelfs maar de prijs van een fles wijn te scannen. Het ligt er schattig dik bovenop allemaal.

Wanneer het hele gezelschap uiteindelijk lekker buiten zit, er wordt getoost, zondert Hassan zich af. Hij gaat naar de islamitische slager en naar de moskee. Hij haalt ritueel geslacht vlees voor het hele gezelschap en dat zint me op zich niet, maar zoals u weet heb ik dan ook een erg uitgesproken mening over die rituele slacht. De rest wacht hongerig op zijn terugkomst en om half acht wordt er van ellende besloten iets anders dan de kipfilet klaar te gaan maken.

Wanneer Hassan uiteindelijk terugkomt, zich van geen kwaad bewust, kan hij zo aanschuiven. Dan vallen we meteen in het volgende euvel als er gevraagd wordt of er nog mensen zijn die willen bidden voor het eten? In plaats van de mensen die wel willen bidden gewoon hun gang te laten gaan vestigt Hassan opnieuw de aandacht op zichzelf. “Vind je het erg als ik daar niet aan meedoe?” Ama schippert weer: “We doen allemaal ons gebed, stilletjes. Dat is beter, dan kan iedereen… “

Ik heb serieus mijn buik vol van Hassan.

Wanneer Tim zich, om mij volstrekt onduidelijke reden, zich dan ook nog eens geroepen voelt om Hassan apart te spreken te vragen om aan hem te bekennen dat hij homoseksueel is en Hassan dan ook nog eens om zijn mening daarover te vragen, is voor mij de maat wel vol. Hassan, op zijn rechtlijnigst, braakt uiteraard de nodige obligate vooroordelen uit; Homoseksualiteit is tegennatuurlijk, schadelijk, ziekmakend en, vooral, niet aangeboren maar een slechte keuze.

Dat zint me ook al niet, maar zoals u weet heb ik ook daar een uitgesproken mening over.

Hassan drukt zijn snor bij de afwas en is opvallend afwezig als er ’s avonds door de rest van het gezelschap nog wordt nagekeuveld. Goddank dat Fatima nog wat zinnige zaken zegt.

Ik heb weinig typisch Nederlands gezien. Was “Typisch Hassan” niet een betere titel geweest?

6 gedachtes over “Typisch Nederlands?

 1. Hassan is een karikatuur van Hassan?
  Maar inderdaad, een man in een jurk valt op.
  Het wijkt af, om welke reden dan ook.
  Zijn visie is ook direct nogal dwingend.
  Ik weet niet of hij de dames ook een hand gaf, of ze ook aankeek,
  De boodschappenlijst, dus.
  Maar goed, een speklap is wel wel waar ons varkensland goed in is.
  (Er zijn meer varkens in Nederland dan mensen)
  Hassan had wel flink veel vlees ingekocht.
  Niet bij de scharrelslager een ham gehaald.
  Religie is geen aandoening.
  Ik wil best wel rekening houden met allergie of aandoeningen.

  Maar mannen in jurken vallen op.
  Persoonlijk vind ik mannen in jurken niet mijn ding.
  http://www.lindanieuws.nl/nieuws/lucky-tv-conchita-wurst-brult-na-winst-eurovisie-songfestival/
  De Schotse kilt laat meer de benen zien..
  Dat heeft dan wel weer wat.
  *braveheart op gaat zoeken*

  https://erwinkompanje.files.wordpress.com/2010/10/schermafbeelding-2010-10-28-om-4-21-11-pm.png

  Like

 2. Typisch Hassan,en niets Nederlands te ondekken..het draait allemaal om Hassan…
  Hjj bepaalt,hij manipuleert de hele groep.
  Maar eerlijk is eerlijk,ik heb het strakke masker van Hassan af zien vallen toen hij de foto's zag
  toen hij geconfronteert werd met enkele foto's van Tim in zijn plakboek….een ontspannen Hassan…

  Like

 3. Homoseksualiteit is tegennatuurlijk tenzij je denkt dat het een evolutionaire oplossing is voor overpopulatie. Dat lijkt mij persoonlijk onzin; helemaal als je in overweging neemt dat voortplanting het belangrijkste doel in het leven is voor elk leven op aarde.

  Homosexualiteit is ook zeker niet aangeboren en kan makkelijk worden bewezen door middel van Internet omdat niemand zijn seksueele geaardheid verstopt als hij denkt privacy te hebben; het heeft vrijwel zeker een directe link met feministische samenlevingen en met manier van opvoeden.

  Ik heb overigens helemaal geen probleem met homoseksualiteit en vanzelfsprekend accepteer ik het ook zonder probleem; maar jezelf wijs maken dat je zo geboren wordt is echt belachelijk. Het is ook zeer onwaarschijnlijk dat het niet tegennatuurlijk is omdat er betere evolutionaire oplossingen zijn om overpopulatie te voorkomen.

  Hassan is een hypocriet door te stellen dat homoseksualiteit een keuze is maar ondertussen zijn intolerantie en geloof niet in dezelfde categorie plaatst.

  TL;DR – Accepteer mensen gewoon maar ga jezelf niet verdedigen met belachelijke standpunten. Bedankt.

  Like

 4. U voert een enorme hoeveelheid baarlijke nonsens aan. Homoseksualiteit is geen tegennatuurlijk gegeven, laat staan een ultimum remedium tegen overpopulatie, maar een vast onderdeel van de natuur. De mens is daarbij geen uitzondering. Bij zo'n vijfhonderd verschillende diersoorten heeft men homoseksueel gedrag waargenomen én dat gedocumenteerd. Een meneer Bruce Bagemihl schreef er een heus boek over. Paarden, wasberen, leeuwen, koeien, koala's, bonobo's, chimpansees – die doen allemaal aan homoseksualiteit. En dan beperk ik me tot de zoogdieren, maar ook onder vogels, vissen, amfibieën, reptielen en insecten is dat te zien.

  Er zijn inmiddels al zo veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het aangeboren zijn van homoseksualiteit. Uw opmerking over het internet en uw houtje-touwtje links naar een zogenaamde feministische samenleving en manieren van opvoeden maken maar een ding duidelijk, en dat is dat er aan u geen groot wetenschapper verloren is gegaan.

  Misschien dat u de minder duistere afdelingen van het Internet eens vaker zou moeten bezoeken. Uw laatste raad is een bijzonder waardevolle, neem hem alstublieft ook zelf ter harte.

  Like

 5. Het was niet “TL”, en ik heb het wel gelezen… je hebt me laten huilen voor de mensheid. Erg jammer, zo'n reactie, zeker daar deze eindigt met commentaar op “verdedigen met belachelijke standpunten”. Oef, de ironie-meter stond ver in het rood.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s