Nog Meer Voor Mannen

“Heej buurvrouw, ik ken je poessie zien!”

O, hemel. Bij dat “buurvrouw” reisde mijn rechter wenkbrauw al richting mijn haargrens. Wat heb ik daar een hekel aan. Die wenkbrauw leidt vaker een eigen leven, een duidelijk eerste signaal van opborrelend misnoegen. Met opgetrokken wenkbrauw en al liep ik de man voorbij. Keek hem aan en negeerde hem verder demonstratief. Hij stootte zijn vrind aan. “Mannehumor. Vinne de meissies niet leuk.”

Het “poessie” in kwestie stond op zijn achterpootjes in de vensterbank, mijn welkomstcomité. Of ik nu thuiskom van een dag werken of van tien minuten boodschappen doen, nog voor ik de sleutel in de deur kan steken staat hij daar. Vind ik leuk.

Ik herkende de spreker wel. Hij woont een eindje verderop in de straat. Weekendpaps en mooiweerrijder. Met mooi weer gaat hij op de motor naar zijn werk. Het ding buldert bijna als een echte Harley-Davidson, tenminste, zodra hij hem aan de praat heeft. Elke ochtend kwart over zeven kan de hele buurt horen hoe hij de machine bijna verzuipt, waarna hij het gas zo ver mogelijk opentrekt opdat ook de mensen in het belendende postcodegebied hem horen brullen.

Ik herkende ook zijn euvel feilloos. Hij heeft, net als opvallend veel mensenmannetjes, wat te compenseren. Zet er een paar bij elkaar en u hoeft niet meer naar het cabaret.

Pas toen ik het tweetal ruimschoots was gepasseerd sloeg bij de spreker kennelijk de irritatie toe. Dat, of hij durfde echt alleen vanaf een afstandje. “Arrogante trut mejje dikke reet!” 

‘Tuurlijk. Val me lastig op straat en dan ben ik de trut. Ik schoot in de lach. Goed gebruld hoor, leeuw! Ik lachte hem uit, midden op straat, en wuifde mijn mollige maar evengoed bevallige pink naar hem. Het universele gebaar van welgemeend respect voor ostentatief mannelijk vertoon, zeg maar. Hij blies de aftocht.

Gisteren zapte ik voorbij het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Maxim Hartman met een jankverhaal over zijn zoontje, een schooljuf en een cavia. Hij deed me ogenblikkelijk aan die buurman met zijn nep-Harley denken en ik zapte dus weer door. Dat doe ik van pure ellende soms hele avonden hoor, dat zappen. Met het risico weer voor elitaire snob uitgemaakt te worden, maar kom op zeg, wat is er met Nederlandse televisiemakers gebeurd? Was er een groepskorting op lobotomie?

Goede Tijden, Slechte Tijden, Samantha & Michael Houden Zich Thai, Zon, Seks & Je Ouders In Shock, Boer Zoekt Vrouw, Oh Oh Cherso, Voetbal International, Geer&Goor, Roy Donders, Paul de Leeuw, Patty Brard. Als het niet platvloers is, dan is het wel dommig. Als klap op de vuurpijl kunnen we bij Thuis voor de Buis dan ook nog zien hoe de mense naar al die armoedige rommel kijken.

Dat is voer voor antropologen, wat ik u brom.

Enfin, argeloos zappend trof ik uiteindelijk weer Maxim Hartman. Hij stond inmiddels te keffen tegen een wat oudere mevrouw, klein van stuk, kort kapsel, bril. Ze stond naast een in ruime mate besnorde man, bij een camper. Achter het stuur zat nog een keffertje.

“Mevrouw. Ik haat u. Zoals u daar staat. En niet alleen dat brilletje, ik kan wel kotsen over u heen gewoon. Ik ben er echt helemaal klaar mee. Niet alleen met u, maar met al die vrouwen die ons dagelijks onderdrukken!” 

Nou, hij durft. Zou je denken, maar mevrouw is Duitse en verstond derhalve niets van ’s mans verbale spetterpoep. Goed gebruld hoor, leeuw!

Meneer Hartman gaat voor mannenzender RTL 7 op zoek naar het oermannetje, ook in zichzelf. Er wordt dus obligaat wat gevist, gejaagd en gebarbecued. Er wordt ook afgegeven op lelijke prullaria in vensterbanken, waaraan de overheersing van mannen door vrouwen kennelijk is af te meten.

Wanneer hij een vers geschoten en nog stuiptrekkende gans in de knuistjes geduwd krijgt staat hij alleen wel meteen te gillen als een meisje en wanneer de stoere karpervissers gezellig samen barbecueën ligt er (bij gebrek aan karper) kip op de barbecue. Tot zo ver de veldtocht tegen de “verwijfde samenleving”.

Ik heb in tijden niet zo gelachen. Volgende keer kijk ik ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s