Week van de Alfabetisering

Feiten & Cijfers 2014

Wist u dat vandaag de Week van de Alfabetisering is begonnen? Nee? Dan weet u dat nu.

Nederland telt, naar schatting, 250.000 mensen die niet kunnen lezen of schrijven. Dat is 1,5% van de bevolking. Daarnaast zijn er 1,3 miljoen laaggeletterden, die wel losse woorden kunnen lezen maar een wat langere tekst niet kunnen behapstukken. Laaggeletterdheid kost de maatschappij 556 miljoen euro per jaar. Wat u daarbij wellicht niet zult verwachten is dat twee derde van die 1,3 miljoen laaggeletterden van Nederlandse afkomst is. Tien procent van onze 15-jarigen is een zogeheten zwakke lezer.

Nu verbaas ik me inderdaad geregeld over de geringe woordenschat van vooral de jeugdigen om me heen. Dat is een handicap, want bijna alles van waarde wordt overgedragen middels het geschreven woord. Niet alleen de literatuur, maar de wetenschap, het recht, de filosofie, de geschiedenis – noem ze allemaal maar op.

Niet kunnen lezen. Mijn hemel wat lijkt me dat vreselijk, voor mij is lezen bijna net zo belangrijk als ademhalen. Ik zou niet zonder kunnen. Ik heb zelfs moeite me dat voor te stellen, helemaal niet kunnen lezen. Hoe moeilijk moet het leven zijn wanneer je niet kunt lezen wat er in een contract staat, in een huurovereenkomst, een partijprogramma, een bijsluiter van medicijnen of zelfs op een straatnaambord?

Kinderen en jongeren die veel jeugdliteratuur lezen belanden zelfs hoger op de maatschappelijke ladder dan hun niet-lezende evenknieën. Mevrouw Suzanne Mol keek naar niet minder dan 146 internationale, wetenschappelijke studies over meer dan 10.000 kinderen en studenten van 2 tot 22 jaar. Wat bleek? De boekenlezers scoren hoger op taal- en leesvaardigheid, schoolsucces en intelligentie.

Wilt u meer weten? Of misschien zelfs wat doen? Neem dan eens een kijkje bij de Stichting Lezen & Schrijven.

De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry, dat vind ik nog altijd het mooiste kinderboek ooit geschreven. Wat was uw favoriet?

5 gedachtes over “Week van de Alfabetisering

 1. Kom ik al snel bij Roald Dahl uit en dan denk ik Mathilda, wat overigens ook heel mooi verfilmd is.
  Van Annie M.G. Schmidt 'misschien wel echt gebeurd'- dat is een bundel van haar beste verhalen en ten slotte voor de kleintjes: 'Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept', heeft van Werner Holzwarth en Worl Erlbruch.

  Verder iedere week de nieuwste Donald Druk en vergeet niet de schitterende sprookjes van Andersen.

  Mijn kasten staan er vol mee, vergeet ook niet de schitterende illustraties van bijvoorbeeld een Sieb Posthuma , wat een talent had die man. Beeldend denken en fantasie en humor is ook belangrijk voor je ontwikkeling (mijn mening).

  In het kinderboekenmuseum, Prins Willem-Alexanderhof 5 te Den Haag zijn vaak schitterende tentoonstellingen te zien.
  In huize Teigert is het hele gezin gek op prenten, kinderboeken en strips.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s