Mimi van den Hurk

Op 24 augustus 1919 kwam Mimi de Jong ter wereld in Rotterdam.

Ze zou trouwen met Peter van den Hurk, geboren in Tiel. Ze ontmoetten elkaar in Rotterdam, waar zij beiden werkzaam waren.

Het stel sloot zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij het Verzet. Ze werden lid van de ondergrondse Binnenlandse Strijdkrachten. In de omgeving van Meppel waren in die jaren meerdere nauw samenwerkende verzetsgroepen actief, die we nu als de Meppelse Knokploeg kennen. Het echtpaar Van den Hurk organiseerde vanuit Meppel onderduikadressen en leverde valse persoonsbewijzen aan onderduikers. Ze hielpen neergehaalde geallieerde piloten aan onderdak. Ze hielpen die piloten en Joodse vluchtelingen het land te ontvluchten, met een boot naar Engeland of via de beroemde Limburgse “pilotenlijn” naar het bevrijde deel van Frankrijk.

Een van hen, de Amerikaanse boordschutter van de bommenwerper True Love Harry Dolph, schreef later een boek, “The Evader” over zijn ervaringen. Hij verbleef acht maanden lang bij de Nederlandse ondergrondse en kreeg een vervalst persoonsbewijs van Peter van den Hurk.

Op 18 december 1944 sloeg het noodlot toe en het echtpaar Van den Hurk werd, samen met vijf anderen, verraden en door de Sicherheitsdienst gearresteerd. Ze werden vreselijk gemarteld, maar lieten beiden niets los. Een agent smokkelde voor Peter van den Hurk een briefje naar buiten, waarin deze om hulp vroeg en schreef te vrezen dat hij en zijn medegevangenen spoedig gefusilleerd zouden worden. Een van de Meppelse verzetsgroepen, die van “Ome Hein”, beantwoordde die noodkreet.

Op 24 december overvielen ze het politiebureau van Meppel, waar het echtpaar Van den Hurk werd vastgehouden. Na een schotenwisseling wist “Ome Hein” hen en enkele anderen te bevrijden. Bij deze actie kwam verzetsman Gerrit de Boer om het leven. Hij werd in de hals geraakt en bezweek op de stoep van het politiebureau aan die verwonding. Hij stierf in de armen van Jan Gunnink, die man achter de schuilnaam “Ome Hein”. Het echtpaar Van den Hurk dook onder.

Een van Jan Gunninks zoons, ook lid van de Meppelse Knokploeg, zou later in zijn boek “De Knokploeg” over zijn belevenissen bij de Meppelse Knokploeg schrijven.

Mimi van den Hurk werd na de oorlog, evenals haar man, geëerd voor haar verzetswerkzaamheden. Ze kregen samen één dochter, Pia, die trouwde met de toneelspeler Ko van Dijk. Ze kreeg in 1947 de Medal of Freedom en later ook het Verzetsherdenkingskruis. Ze stierf in 2001.

Zij is een van mijn Grote Vrouwen.

5 gedachtes over “Mimi van den Hurk

  1. Een mooi artikelt, dank u daarvoor. Ik ben de oudste kleinzoon van Mimi. Ik wilde graag een correctie doorgeven. Zij is niet in Meppel geboren, maar in Rotterdam.

    Like

  2. N.b. Peter van den Hurk was niet geboren in Rotterdam, maar in Tiel. Mijn oma, Mimi, was een geboren Rotterdammer. Zij werkte in Rotterdam en Peter ook en daar hebben zij elkaar ontmoet.

    Like

  3. Bij de bevrijding van zeven verzetstrijders op 24 december 1944 stierf Gerrit de Boer beslist niet in de armen van Ome Hein. Die vluchtte als eerste weg. Toen iedereen er vandoor was gegaan heeft een jongetje, dat daar in de straat woonde, Gerrit de Boer nog iets horen zeggen. Deze wilde nimmer vertellen wat Gerrit zei.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s