Vieze gedachten

“Waarom schrijf jij nooit over het conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen?”

Heel even voel ik me in een hoek gedrongen. Wanneer ik nadenk over dat conflict zakt me de moed gewoon meteen in de schoenen. De uitzichtloosheid ervan, de onwil van beide partijen om een vreedzame oplossing te zoeken. Er is geen staakt-het-vuren of bestand en een van hen verbreekt het. Daar vind ik altijd weer wat van, maar omdat ik geen bijzondere affiniteit met een van beide partijen heb en ongezouten kritiek op allebei heb levert me dat doorgaans ongemakkelijke discussies op. Daarnaast vind ik dat dit conflict, relatief gezien, te hoog op de agenda staat.

Het is het enige conflict van vele op deez’ aardkloot waar iedereen wat van lijkt te moeten vinden. De ‘zendtijd’ die eraan gegeven wordt is fenomenaal. Over de Rohingya, volgens de Verenigde Naties één van de meest vervolgde minderheden ter wereld, en het racistisch en religieus geweld tegen hen horen we bijna nooit iets. Zo’n 50.000 yezidi’s in nood op een bergtop, op de vlucht voor de strijders van de Islamitische Staat (IS) kunnen op relatief mondjesmaat aandacht rekenen. Meer dan 3 miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht, waar een vreselijke burgeroorlog gaande is, maar op een enkel krantenartikeltje na blijft het stil. Dat de Tibetanen nog altijd snakken naar vrijheid zijn we zelfs al zo goed als vergeten.

Het conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen is het enige conflict van vele op deez’ aardkloot waar iedereen voor een van de strijdende partijen lijkt te moeten zijn, liefst op basis van een misplaatst gevoel van verbondenheid waar ik niets van begrijp.

Ik voel die verbondenheid niet. Niet met Israël, haar geschiedenis of het jodendom. Niet met Gaza, haar geschiedenis of de islam. Vol verwondering zie ik veel Nederlanders zich identificeren met een der strijdende partijen en zie ik hen het conflict importeren. Palestijnse en Israëlische vlaggen aan Nederlandse balkonnetjes, uit de hand lopende demonstraties, antisemitisme en islamofobie.

Dat wil overigens niet zeggen dat het conflict me niet aan het hart gaat. De enigen met ik me verbonden voel echter zijn de burgerslachtoffers aan beide zijden. Bloederige foto’s van omgekomen kinderen breken mijn hart. Ze illustreren de onmacht en de onwil om de vijandelijkheden te staken.

Toen was daar opeens een miniatuur-Gaza op het Amsterdamse Krugerplein, waar een enkel balkonnetje met een Israëlische vlag tussen ettelijke andere balkonnetjes met de Palestijnse bestookt werd met een heuse brandbom. De ironie wil dat die brandbom een balkonnetje te laag terecht kwam, waar een Palestijnse vlag aan hing. De vlaggen van de Tibetanen, de Rohingya en de yezidi’s, die hangen echter niet aan Nederlandse balkonnetjes. Dat alles irriteert me.

Zo solidair als we met de Israëliërs of de Palestijnen kunnen zijn, dat kunnen we kennelijk voor andere groepen helemaal niet opbrengen. Andermans leed doet niemand in ons kikkerlandje radicaliseren, maar begin over Israëliërs en Palestijnen en zelfs meneer Tofik Dibi radicaliseert dat het een lieve lust is. Zijn mams zit in een oer-Hollands trammetje kennelijk liever niet in de buurt van joodse mensen, zijn vriendschappen met vrienden van joodse komaf bekoelen en hij merkt dat hij radicale teksten best vindt – het kan hem allemaal niets meer schelen. Al beseft hij gelukkig wel dat dit vieze gedachten zijn.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken observeerde die geïmporteerde polarisatie ook en had er iets heel zinnigs over te zeggen: “Dit is geen strijd tussen Joden en moslims. Wie dat er in Nederland wel van maakt, trapt niet alleen in de val van radicalen, maar ontneemt ons ook de kans van positieve invloed te zijn in de regio.”

Meneer Wilders radicaliseerde op zijn beurt gezellig nog een potje mee, zij het dan ten faveure van Israël. Het is weinig verrassend, maar hij was het hartgrondig met minister Timmermans oneens. “Dit is geen tijd om evenwichtig te zijn. Dit is een tijd om te kiezen. Dit is een moment dat niet vraagt om evenwicht, want evenwicht is niet nodig.” Daar zit natuurlijk een behoorlijke dosis eigenbelang bij, want meneer Wilders en zijn PVV tieren welig op spanningen tussen bevolkingsgroepen. Bij evenwichtigheid hebben zij geen baat en dus is die “niet nodig”. 

Dit is juist een tijd om evenwichtig te zijn. Als we, als Nederland, al een rol in zo’n conflict moeten spelen dan moet dat een positieve zijn. Als we ergens kunnen bijdragen aan een vreedzame oplossing, dan moeten we dat vooral doen. Ons andermans conflict eigen maken hoort daar gewoon niet bij. 

8 gedachtes over “Vieze gedachten

 1. Het is een vreemde gewaarwoording dat “het land” pas vooral in actie komt als het over Joden en Palestijnen gaat.

  In een tiental jaren zijn daar niet zoveel doden gevallen als in Syrië in een week.

  In een tiental jaren zijn daar niet zoveel mensen ontvoerd als Boko Haram de laatste maanden heeft gedaan.

  In een tiental jaren is de bevolking van Gaza vooral gegroeid en toen in 2005 de Israëlische troepen zich terugtrokken heeft Hamas van de goederen die de Gaza strook zijn ingekomen vooral gebruik gemaakt door ze in te zetten voor tunnels.

  Maar zodra en een dode valt in die burenruzie daar, staan de kranten en de sociale media er vol van.

  In Egypte kunnen de Palestijnen niet terecht, daar zijn ze ook al ongewild. De andere Arabische landen werpen zich ook niet op als beschermheer.

  Ook in hun ogen gaat Hamas de laatste tijd echt te ver.

  En ondertussen zal de westerse wereld nooit achter de Palestijnen staan zolang deze Hamas in het zadel laten, een Hamas wat tegenstanders uit de weg heeft geruimd, burgers expres in gevaar brengt en enkel uit is op dood en verderf.

  Israël gaat op het moment met de botte bijl tekeer, zoveel is duidelijk, en als ze ooit in staat zijn om Hamas te verslaan, is het maar de vraag of er dan niet een nog ergere organisatie voor in de plaats komt.

  Er is nog veel meer te zeggen over die kwestie, je kan er uren over doorgaan. Er zijn geen goeden meer over in dat conflict.

  Maar de gewone mensen hebben er geen fuck aan…

  Like

 2. Ik ben het niet alleen grondig met je eens @Disputax, maar ben ook aangenaam verrast door het evenwicht maar tegelijkertijd humane felheid dat in je artikel naar voren komt. Het is juist zo dat het evenwicht moet komen uit landen als Nederland, want van ons kan en mag je dat niet verwachten. Daarmee geef ik niet aan een vrijbrief te willen om zoals de reageerder boven mij stelt “met een botte bijl tekeer te gaan'. Integendeel. De moraal en de ethiek van ieder land in oorlog ligt bij de bevolking zelf, en ultiem bij de soldaat aan het front. Bij voorbaat dat moraal bekritiseren of toejuichen vanuit de positie van buitenstaander en onwetende is per definitie een verloren weg. Tijdens oorlog verschuift de ethiek: waar het doden van een medemens in vredestijd zonder twijfel immoreel is, is het in tijd van oorlog een 'heldendaad'. Niet voor het individu, wel voor de samenleving. Je als buitenstaander roekeloos mengen in dit soort complexe ethische verschuivingen of morele herijking is niet alleen nutteloos, maar brengt bijna per definitie de 'oorlog' naar je toe: zie de straten van Europese steden de laatste weken. De 'strijd' is aangekomen en een ieder in Europa of elders (VS, Canada, Australië all with similar fights) mag hopen dat deze nog onder controle te houden is of bijtijds geneutraliseerd kan worden.

  Het is wellicht tijd dat Nederland vooral eens naar zichzelf kijkt voor het zich een grote broek wenst aan te trekken. Maar vooral zich hervindt, mensen als Minister Timmermans niet bekritiseert maar beloont, en vanaf daar weer de morele voorbeeldfunctie herneemt. Wellicht luisteren er dan meer mensen.

  Like

 3. Overigens, Ziva, is hoe men oorlog voert ook nogal afhankelijk van het tijdsbeeld.

  Anno nu is een burgerslachtoffer een ramp terwijl men in WOII niet moeilijk deed hele steden plat te bombarderen.

  Like

 4. Ik heb ook niets met dat conflict wat al jaren speelt en ook zonder twijfel nog jaren slachtoffers blijft produceren.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Gazastrook
  Ook heb ik niets met beide bevolkingsgroepen.
  Ik heb zeker niets met moord en misdaad 'in naam van de religie'.

  Het is ook geen zaak van Nederland om zich daarmee te bemoeien.
  Een land bemoeit zich pas met de oorlog als er 'iets te verdienen valt'
  Wapenverkoop, aanwezigheid olie, grondstoffen, of politieke gevoeligheid.
  Macht dus,
  Niet omdat het om humaniteit gaat.
  Of om mensenrecht.
  Je zou denken dat elke creatie van God/Allah /Jahweh aanboden zou worden door de religieuzen..
  Integendeel..
  Geen respect, geen plek voor anderen.
  Beslissen over leven en dood zou aan God /Allah /Jahweh moeten zijn.
  Niet aan de persoon die de wapens heeft, en gebruikt voor vernietiging.
  Maar goed.. met deze oorlog heb ik niet veel.
  Het zijn de zonen van Abraham, en nakomelingen die nog steeds bezig zijn met hun bloederige erfenis uit te vechten,op leven en dood, vanuit de religieuze benadering.
  Het zou wel de wil zijn van 'Onze vader'
  Of zo..
  Doodsoorzaak 'religie' is anno 2014 nog steeds aan de orde..

  Like

 5. ” De moraal en de ethiek van ieder land in oorlog ligt bij de bevolking zelf, en ultiem bij de soldaat aan het front. Bij voorbaat dat moraal bekritiseren of toejuichen vanuit de positie van buitenstaander en onwetende is per definitie een verloren weg. “

  Ziva, dit is toch wel een vreemde stelling.

  Er zijn tal van situaties waarin het juist de buitenstaanders zijn die een beter beeld hebben of beter in staat zijn om het handelen van de verschillende partijen te beoordelen.

  Het zou de eerste en de laatste keer niet zijn, dat de betrokken partijen last hebben van een tunnelvisie waar anderen enkel van kunnen verschieten.

  Om nog maar te zwijgen op de land-claims aan de hand van oude verhalen.

  Like

 6. De geschiedenisboeken verschillen per land.
  In de tijd dat de heilige geschiedenisboeken werden geschreven,was de aarde plat.
  En de meesten konden niet lezen.
  (Internet was traag.)
  Uiteindelijk komt het erop neer dat mensen eigenlijk kampioen vernietiging gekroond mag zijn, in elk opzicht onverslagen.

  Het lijden is ook een belangrijk deel in de heilige boeken.
  Onze schepper zal blij zijn met onze destructief gedrag.
  'Haat' had nooit uitgevonden moeten worden.
  Het is degene met de wapen die wint, de baas is.
  Niet degene die het verstandigste is.

  Ik heb niets met de zonen van Abraham die nu vechten om een oude erfenis.
  Die erfenis brengt ellende en doden.
  Besnijden, slachtrituelen en eeuwige grafrust zijn gelijk bij de zonen van Abraham.
  Dat wordt wel steeds meer opgedrongen aan de Westerse wereld.
  Dat is geen Religievrijheid.
  Religie is Privé, geen aandoening.

  Like

 7. WO1 ontstond door een moord op Frans Ferdinand.( De vader van Anne Frank vocht mee aan de Duitse zijde)
  Toen werd Duitsland afgestraft, de mensen leden honger nadien.
  Hitler ( ook mogelijk homo,( trouwde net voor zijn eigen uitgesproken doodvonnis, en bracht meer tijd door met zijn uniformkameraden dan met vrouwen, pedo nicht pleegde zelfmoord vanwege,en Hitler zelf uit een oom nicht huwelijk geboren groeide op in een liefdeloos bestaan, enzo..met een tiranieke vader die een bastaard Jood was, of zo)
  In ieder geval uit wo1 werd wo2 geboren.
  Uit wo2 is de Gaza ook ontstaan.
  De slachtoffers van nu zijn de beulen van morgen.
  Dat is niet mijn uitspraak maar wel een zeer toepasselijke.
  Alles dankzij de moord op Frans…
  Dat de aanleiding gaf om te exploderen.
  En de aanleiding is intussen vergeten.
  In de Gaza weten ze zijn naam mogelijk niet.
  Het is 100 jaar geleden dat die man vermoord is.
  Die persoon was niet de oorzaak, maar een aanleiding.
  Raar hoe de geschiedenis doorwerkt.
  In die zin is er wel erfzonde, in zekere zin.
  Onze kinderen moeten onze puin ruimen.
  En ondanks onze kennis, maken we er nog een grotere zooi van.
  https://www.youtube.com/watch?v=aJ-sd8sbWtU

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s