Lief Nederland

Tijdens een zakenlunch vleide ik me naast een vrouwelijke collega neer, met wie ik na de lunch een presentatie aan de rest van het gezelschap zou geven. Nadat iedereen zich had geïnstalleerd en elkaar ‘eet smakelijk’ gewenst had bogen we ons nog even over die presentatie. Tikkeltje onzeker, want we maakten deel uit van een relatief nieuw team mensen. We waren de eerste fase van elkaar aftasten nog niet voorbij.

We werden direct onderbroken. Door de relatief nieuwe ‘tiemlieder’, zoals hij zich graag voorstelde. Beetje bazig type maar dan zonder het talent van het natuurlijk overwicht, stropdasje, lunchdoosje met bammetjes van thuis die hij normaliter samen met het hoger echelon placht te nuttigen. Ik had hem graag sympathiek willen vinden, maar dat lukte me maar niet. Enfin, hij wilde graag bidden voor het eten. “O, sorry” zei ik en waarom ik dat zei weet ik nog altijd niet. Mijn collega en ik overlegden voort – op gedempte toon. 
We werden weer onderbroken. Of we maar even stil wilden zijn en mee wilden doen, mopperde onze tiemlieder. Tot zijn verbazing sloeg ik zijn aanbod af, ik heb persoonlijk niet de behoefte te bidden voor het eten. Ik probeerde ontwapenend te glimlachen, “maar ga jij vooral je gang hoor, daar heb je ons toch niet bij nodig?”  Kennelijk wel. Hij beriep zich op zijn geloof en zijn autoriteit en betichtte me van een gebrek aan respect. Ik schoot hartelijk in de lach.
Ik ben daar namelijk helemaal niet in geïnteresseerd. Het kan me gewoon niet schelen wat u gelooft (nou ja, zo lang u anderen daarbij maar met rust laat natuurlijk), of u een mannetjes- of een vrouwtjesmens bent, welk kleurtje uw snoet heeft, hoe belangrijk u vindt dat u bent, welk pak u draagt en wat het u gekost heeft. Dat wil zeker niet zeggen dat ik u niet respecteer, overigens, en het is zeker niet dat mensen me in beginsel al niet boeien. U krijgt bij mij van meet af aan zelfs respect cadeau, dat kunt u kwijtspelen en u kunt er respect bij verdienen. 
Geen mens is meer dan een ander en dat is dat. 
Juist waar we dat uit het oog verliezen gebeuren de vreselijkste dingen. Waar mensen, individueel of groepsgewijs, als ongelijk gezien worden. Van huiselijk geweld, geweld op straat, discriminatie tot slavernij en genociden. 
Soms zie ik het zelfs voor ons en ons kleine kikkerlandje somber in. Wanneer meneer Wilders weer eens uit de bocht vliegt, bijvoorbeeld. Of wanneer blijkt dat we het voor wat Mensenrechten betreft eigenlijk zo goed helemaal niet doen. Dat ook in een uitermate welvarend land als het onze er nog mensen in armoede leven en een derde van alle armen kinderen en jongeren onder de achttien jaar zijn. Wanneer kinderen slachtoffer worden, niet zelden zelfs van hun eigen ouders. Om maar even een paar zijstraten te noemen. 
Maar dan bent u er ook om me tijdens mijn somberste momenten weer op te monteren. 
Foto: Ton Versteeg
U heeft de me laatste dagen massaal ontroerd. Hoe u omgaat met de tragedie van vlucht MH17, hoe de gerepatrieerde slachtoffers ontvangen worden. De erehaag van hele mensenmenigten langs de snelwegen en op viaducten voor de schier oneindige stoet lijkwagens. Het hele land rouwt en het maakt niet uit wie er in die passerende houten kist ligt. Of dat nu iemand van het Vietnamese gezin uit Delft is of een van de Chinese restauranthouders uit Rotterdam of een oer-Hollandse vakantieganger.  
U bent het Nederland dat ik zo liefheb. 
*kus*

5 gedachtes over “Lief Nederland

 1. Een religie dat opgelegd wordt, is een dictatuur.
  Religie als doodsoorzaak komt nog regelmatig voor.
  De zonen van Abraham vechten al jaren onderling.
  En ook dichter bij huis in Ierland kunnen onze christelijke broeders nog niet goed samen.
  (Maar goed..Je tiemlijder wil dat vast niet horen)

  Wat de vliegtuig betreft.
  Er zijn ineens zomaar een massa mensen vermoord, en oorlogsslachtoffer geworden.
  Ik meende altijd dat om dat soort risico te vermijden er in een oorlogsgebied er geen luchtverkeer was, behalve de vijanden, hunzelf, of aan/afvoer voorraad.
  Dat blijkt dus een foute aanname van mij.
  Als deze vlucht vooral Duitsland betrof had ik het ook erg gevonden.
  Er is best wel veel persoonlijke info over de slachtoffers te vinden.
  Of dat prettig is?
  Niet mijn keuze.
  Of we erachter komen wie de raket afschoot,of opdracht gaf?
  Dat is nu aan de Politiek.
  Het zijn nu politieke moorden, of oorlogsdoden.

  *azijn geürineerd, op Disputax haar blog*
  Nederlander.. kenmerkend, uiteraard..

  Like

 2. Zomaar..

  Het Nederlands Indië generatie is aan het uitsterven.
  Na Wo 2 werden vele Nederlandse jongens wel over de evenaar gestuurd,naar onze eilanden.

  Uiteindelijk bepaalde een rechter dat onze Molukse medevechters onder de NL vlag streden.
  Etc.
  Dus ze achterlaten een doodvonnis was.
  Ze kwamen hier, Westerbork kreeg een andere bestemming.
  Ook schandalig.
  Enzo..
  Dus onze militairen dachten ook terug te kunnen naar vaderland.
  Probeerden de gedane beloften ook af te dwingen
  de gijzelingen, de doden..
  Was 'gewoon' politiek.
  Ook een zwarte bladzijde van NL.NL

  De Gaza hoort thuis in de Engelse geschiedenis.
  Of in de religie, zijn het de zonen van Abraham.
  Abraham besneed zich op hoge leeftijd en eiste dat zijn zonen zijn voorbeeld volgden..
  Zou hij dit vandaag de dag opleggen aan zijn zonen, zou hij anders de geschiedenis ingaan.
  Toch zitten we ermee.
  Waarden van Religie en Politiek.
  Gelukkig is er wel kennis..
  Hoop ik.
  We zouden tenminste een dag moeten kunnen invoeren waarbij elke oorlog waar dan ook stopt.
  Een week, een maand.
  Voor elke maand oorlog een half jaar vrede CAO?
  Zoiets..
  En onmiddellijke sluiting van de wapenfabrikanten?
  Aansprakelijk stellen voor hun slechte producten met hoge gezondheidsrisico?
  Zoiets..
  De mens blijft een mens.
  Ook geboren over de grens
  Met moeilijk of mogelijkheden, gewoon een mens.
  ( gods wens)
  FeeX

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s