MH17 en het Groot Eigen Gewin

Vanaf het eerste moment dat ik hoorde van de Boeing 777 van Malaysia Airlines, die boven Oekraïne werd neergehaald, ben ik met stomheid geslagen geweest. Pro-Russische separatisten zouden het vliegtuig neergeschoten hebben met een BUK luchtdoel-raketsysteem van Russische makelij.

Er waren 298 zielen aan boord en niemand overleefde de ramp. Mannen, vrouwen, kinderen. Hele gezinnen.

Ik was er stil van.

Niemand is de situatie in Oost-Oekraïne ontgaan. Er waren al Oekraïense militaire vliegtuigen neergeschoten door pro-Russische separatisten en een deel van het luchtruim boven dat gebied was sinds 1 juli al gesloten. Geen enkel passagiersvliegtuig kan hoog genoeg vliegen om buiten het bereik van radargeleide luchtdoelraketten te vliegen. Ik vind het onbegrijpelijk, maar tientallen luchtvaartmaatschappijen lieten desondanks hun vliegtuigen kennelijk gewoon over Oost-Oekraïne vliegen. Dat is korter en dus goedkoper.

Ik was er stil van.

Op de plek des onheils gebeuren de vreselijkste dingen. Er wordt met lichamen gesleept. Lichamen verdwijnen met onbekende bestemming. Er werd geplunderd en er zouden creditcards van de omgekomenen zijn gestolen. Binnen no time wemelt het op het Internet van de meest schokkende foto’s. Van lichamen, brokstukken, paspoorten. Ze vinden gretig aftrek.

Ik was er stil van.

De strijdende partijen wijzen naar elkaar. Rusland wijst naar Kiev en Kiev wijst naar Rusland. Een staakt-het-vuren om de doden netjes te laten bergen is geen vanzelfsprekendheid, daar moet over onderhandeld worden. Het tegendeel gebeurt, hulpverleners, onderzoekers en journalisten worden gehinderd en in de omgeving gaan de gevechten door. Rebellenleider Igor Girkin laat bij monde van zijn assistent weten dat hij nog twijfelt of hij internationale onderzoekers überhaupt wel toegang geven wil tot de rampplek.

Ik was er stil van.

De ramp wordt al te snel ook misbruikt in geopolitieke steekspelen. De NOS citeerde president Poetin: “Dit zou niet zijn gebeurd als Kiev niet zou zijn doorgegaan met de vijandigheden in Oost-Oekraïne”. Een dag later belt meneer Poetin met onze minister-president om deze te laten weten dat hij een “onpartijdig onderzoek” wil. Alle wereldleiders vinden er wat van en ze bellen heel wat met elkaar af. Daar blijft het uiteraard wel bij, tegen de Russische Beer kun je het best niet al te hard keffen.

Ik was er stil van.

Onze minister-president Rutte laat weten tot op het bot gemotiveerd te zijn om ervoor te zorgen dat de bovenste steen komt en de daders worden berecht. “Eerder zullen wij niet rusten.” Onhandig genoeg laat hij zich daags daarna op het terras van een cafeetje fotograferen. Onderuitgezakt, in een t-shirtje en met een mobiele telefoon aan zijn oor.

Ik was er stil van.

Ook de kleine geesten van mindere importantie zetten de ramp op hun eigen benepen agendaatjes. Quinsy Gario jammerde, naar aanleiding van een persconferentie van de minister-president op Twitter: “White lives matter more than brown ones”.

Ik was er stil van.

Verschillende complottertjes gingen ook los en dat verbaasde me niets. De lucht van ontbindende lijken doet hen over het algemeen watertanden. Opeens zijn ze allemaal weer expert en weten als geen ander hoe een uit de lucht geschoten passagiersvliegtuig erbij hoort te liggen. Om over de doden nog maar niet te spreken. Alleen het gegeven dat MH17 vanaf Schiphol vertrok is volgens sommigen genoeg om tot de lumineuze conclusie te komen dat het vliegtuig in zijn geheel een biologisch wapen was, bedoeld om de wereldbevolking uit te roeien.

Ik was er stil van.

Vandaag wil ik er toch maar even wat over zeggen: Er zijn niet genoeg gestichten op deez’ aardkloot.

4 gedachtes over “MH17 en het Groot Eigen Gewin

 1. Ik ben er stil van het geweld dat dagelijks plaatsvind. En er altijd genoeg reden zijn om het 'goed te praten'. In tussen zijn er teveel slachtoffers. Inderdaad er zijn niet genoeg gestichten op deez' aard.

  Like

 2. Het is erg dat vakantiegangers nu oorlogsdoden zijn.
  Voor de familie niet te bevatten lijkt mij.
  Zelf ken ik er niemand van die in het vliegtuig zat.( Gelukkig)
  Maar ik denk dat ik het vreselijk zou vinden dat geliefde en de dood daarvan het ook nog te volgen is in de Media over de hele wereld.

  Ik weet niet welke politieke gevolgen het heeft.
  Maar het verdriet lijkt me vooral persoonlijk leed voor de nabestaanden.
  Ik weet niet hoeveel doden er vallen in het oorlogsgeweld dagelijks.
  Velen..
  Blijft gruwelijk.
  Zeker nu het politieke gevolgen zou kunnen hebben.
  Beetje 9/11..
  Hopelijk hebben de nabestaanden wel genoeg steun waar ze kracht uit kunnen putten.
  De media aandacht er boven op lijkt me ook erg belastend.
  Leed verkoopt..
  Details dat de lijken ook nog beroofd zijn, vind ik eigenlijk niet in het nieuws thuishoren.
  Voor de nabestaanden al erg genoeg.
  Maar goed, mijn mening.
  Oorlog is erg genoeg daar waar het plaatsvind.
  Het heeft wel de neiging om te verspreiden, daar waar je het niet wil hebben..
  (in je eigen omgeving)
  Mijn mening..
  Maar goed..
  Ik kan me voorstellen dat de nabestaanden deze betrokkenheid nooit hebben gewild, een oorlog dat ook je dierbaren zomaar vernietigd.
  Een rare werkelijkheid voor hun..om er nu in te staan, lijkt mij.
  Er zijn nu ook Nederlandse Oorlogsdoden daar..
  Zomaar..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s