Europa en de stier

Toro Bravo, Monica Rotgans

Duizenden mensen zijn de afgelopen dagen afgereisd naar Baskisch Spanje. Van over de hele wereld kwamen ze naar het plaatsje Pamplona, waar ze gisteren het begin van een negen dagen durend liederlijk festival met vuurwerk, muziek en dans vierden: Las fiestas de San Fermín. Daarbij vloeiden de champagne en de heerlijke rioja uit de streek rijkelijk.

Vanochtend dromden ze samen, onderaan de heuvel Santo Domingo, allen in het wit gekleed en met een rode cumberband om hun middel en een rode zakdoek om de nek. Veel van hen nog met de nodige alcohol in hun lijf en allemaal vol spanning. Het merendeel had een opgerolde krant in zijn knuisten. De menigte zong en klapte ter ere van een beeltenis van de heilige San Fermin. Drie keer zongen ze de beschermheilige toe om hem om zijn zegen en leiding te vragen in wat komen gaat; de encierro, het stierenrennen van Pamplona.

A San Fermín pedimos,
por ser nuestro patrón,
nos guíe en el encierro
dándonos su bendición.

¡Viva San Fermín!
¡Gora San Fermín!

Om acht uur schoot er een vuurwerkraket de lucht in en werd er een kleine kudde van ossen en zes “woeste” Spaanse vechtstieren in de straatjes van Pamplona losgelaten om ze naar de arena te jagen. Duizenden waaghalzen renden voor, tussen en achter de dieren aan aan, negenhonderd meter door krappe straatjes.

De ster van deze morbide show is de toro bravo, imposant toonbeeld van übermasculine schoonheid, kracht en macht. Op het oog een brok gevaarlijke vechtlust op vier poten, de belichaming van de ontembare dood met horens. Een vat explosief testosteron. Hij heeft dan ook een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vooral jonge mannen die iets te bewijzen hebben, die hem willen bevechten om zo hun moed en vermeende menselijke en vooral mannelijke superioriteit te etaleren. Wie zo’n stier tijdens het stierenrennen weet voor te blijven en dicht te naderen bewijst zijn mannelijkheid. Het mag dan ook geen wonder heten dat het voornamelijk mannen zijn, die met die stierenrennen meedoen.

Dat in werkelijkheid ook de Spaanse vechtstier maar gewoon een goeiige herkauwer is, dat mag de pret niet drukken.

Drank, vreten en blote tieten

Tijdens Las fiestas de San Fermín gaat het publiek zich te buiten aan alles dat god verboden heeft, om maar bij de religieuze oorsprong van dit festijn te blijven. Vooral aan drank. Stomdronken feestgangers overgieten elkaar met wijn, ladderzatte vrouwen ontbloten hun borsten en “horden kerels” vergrijpen zich aan al dan niet blote borsten. Een greep naar vrouwenborsten moet namelijk ook hun mannelijke viriliteit bewijzen.

De gemeente Pamplona, die eerder al eens beschuldigd werd van het in de doofpot stoppen van aanrandingen tijdens de feesten, gaat het groeiend probleem van steeds meer en steeds ergere gevallen van seksuele agressie tegenover vrouwen eindelijk aanpakken door hoge boetes uit te delen.

Het lot van de stier

Maar wat nu met de dodelijke agressie die zich op de dieren richt?

Niet zelden komen mens en dier ten val, de stieren glijden op de keien van het bochtig parcours uit of botsen op elkaar. De stieren worden opgejaagd met het geluid van luide knallen, maar ook met stokken en elektrische koeienprikkers. Ze worden geschopt, geslagen en aan hun staarten getrokken.

Vandaag raakten vier mensen gewond, zo valt in de kranten te lezen. Over de stieren wordt niet gerept, of zij gewond raakten weten we niet. Wat we wel weten is dat voor de stieren het stierenrennen bij lange na nog niet het ergste is; vanavond zullen ze de marteldood in de arena sterven.

Vanochtend was de eerste van in totaal acht stierenrennen. Vanmiddag zullen de eerste zes stieren op gruwelijke wijze worden omgebracht in de corrida. Gesubsidieerd door de massaal toegestroomde toeristen én de Europese Unie.

Mag ik u, heel lief, vragen onderstaande video te delen? En als u dan toch bezig bent, de petitie van PETA tegen die Europese subsidies te tekenen? U vindt hem hier: klikkerdeklik.

Een gedachte over “Europa en de stier

 1. nwendig juich ik wel wanneer ik het bericht lees dat een stier 1 van zijn pestkoppen flink op de hoorns neemt.
  ( Ook leedvermaak, eigenlijk..)
  Ik ken ook de beelden waarbij een stier het paard op de hoorns neemt.
  De paarden kunnen geen geluid maken vanwege hun doorgesneden stembanden of zo.
  Het is.. en blijft gruwelijk 'volksvermaak'
  Rodeo etc, tja het geweld zit hem in de menselijke natuur.
  Soms dus ook vormgegeven in 'het cultuur'
  Berengevechten, hondengevechten, hanengevechten..

  Dan liever de arena van voetbal.
  Of de boksring om uit te vechten.
  Alhoewel voetbal ook wel qua supporters nogal agressief kan verlopen..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s