De aalmoestuin, waar we onze eigen boontjes doppen

Drie weken geleden opende Abvakabo FNV een speciaal meldpunt voor medewerkers in de ouderenzorg. Er zijn inmiddels bijna tweeduizend misstanden gemeld en die liegen er niet om.

Onze oudjes moeten lang wachten eer ze eens uit bed geholpen worden, ze kampen met doorligwonden en er worden fouten gemaakt met hun medicatie. Ondervoeding en uitdroging liggen op de loer. Sommigen komen al sinds jaren niet meer buiten, hebben in ernstige gevallen al in geen vijf jaar het zonnetje op hun snoet gevoeld. Bijna een kwart van de meldingen gaat over verregaande vereenzaming. Dat alles omdat er simpelweg niet genoeg mensen zijn die voor hen zorgen. De werkdruk is torenhoog.

“Bewoners komen aandacht tekort. Ze krijgen geen prikkels, vallen in slaap, worden agressief. Je kunt beter in de gevangenis zitten. Treurig.”  

Zorgmedewerkster Lilian

Een andere medewerker vertelt dat ze haar tijd onder meer verdoet aan de werkzaamheden die voorheen door inmiddels wegbezuinigde schoonmakers gedaan werden. Zij poetst de toiletten terwijl haar negen demente patiënten op haar goede zorgen en aandacht wachten.

Opvallende afwezige daarbij is de familie, en de vrijwilliger. Medewerkers geven aan dat ze die wel proberen te charteren, maar mensen hebben het daar tegenwoordig te druk voor. Dat is schrijnend, in so many ways.

Deze signalen van die medewerkers in de ouderenzorg sluiten naadloos aan op het rapport “Verbetering van kwaliteit ouderenzorg gaat langzaam” dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg begin deze maand presenteerde. In het rapport is er lof voor de medewerkers in de intramurale ouderenzorg; zij zijn “voor het overgrote deel zeer betrokken bij hun cliënten”. Maar er wordt erg “weinig geïnvesteerd in voldoende beschikbaarheid en deskundigheid van medewerkers in relatie tot de zorgvragen van de cliënten”.

Dat lijkt me het eufemisme van het jaar. ActiZ, de werkgeversorganisatie in de zorg, liet weten dat door de bezuinigingen van 2,5 miljard euro op de zorg de afgelopen maanden al 11.000 ontslagen zijn gevallen in de zorgbranche. Dat is ontstellend veel, maar de grootste klap moet nog komen: Tot en met 2015 verwacht men dat in totaal 55.000 mensen in de ouderen-, thuis-, en gehandicaptenzorg hun baan kwijt zullen raken. Dat is geen gebrek aan investeringen, dat is kapotbezuinigen.

Tijdens aangekondigde bezoekjes van de de Inspectie voor de Gezondheidszorg had slechts 17% van de 252 bezochte instellingen voldoende en deskundig personeel voorhanden.

Gelukkig hebben we mevrouw Jetta Klijnsma nog, die in de tijd dat ze nu als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkzaam is zich eens echt goed verdiept heeft in de pensioenproblematiek. Nederland vergrijst immers en in de nabije toekomst moeten minder mensen de premie opbrengen van onze gepensioneerden. We worden ook nog steeds maar ouder en ouder. Ze heeft een lumineus idee.

“‘Ik raad mensen wel aan om ook naar andere vormen van oudedagsvoorziening te kijken. Ik ken mensen met een moestuin, dat levert veel groente en fruit op. Of een eigen huis. Als de hypotheek is afbetaald kun je prima van de AOW leven”.

Jette Klijnsma 

Welnu, zo kunnen we twee vliegen in één klap slaan. De ouderen die zo nodig naar buiten willen parkeren we voortaan gezellig met zijn allen in een aalmoestuin. Kunnen ze fijn hun eigen boontjes doppen. Zo hebben ze een leuke aanvulling op hun pensioentje, genoeg groenvoer, aanspraak, prikkels én buitenlucht.

Mijn liefje, mijn liefje, wat wil je nog meer?

6 gedachtes over “De aalmoestuin, waar we onze eigen boontjes doppen

 1. Veel seniorenflats hebben geen tuin.
  En ik denk ook niet dat indien je in staat bent een fatsoenlijke moestuin kunt onderhouden, ook nog recht heb op thuiszorg.
  (De thuiszorg mag niet voor tuin of huisdieren zorgen)

  Wat kost dat eigenlijk.. een volkstuin?
  Of krijgt iedere aow gerechtige nu een volkstuin erbij?

  Like

 2. O, maar dat is natuurlijk de grap. Geef ook de gepensioneerden maar eens de kost die geen tuin bezitten. Als ik zo eens naar de kosten google, dan lijken de kosten voor een volkstuin erg uiteen te lopen. Misschien dat mevrouw Klijnsma dat eerst nog even regel kan, dan. 🙂

  Like

 3. Ook dat stevige stukkie spreekt ware woorden. 😉

  Ah, de politiek… het valt allemaal niet mee. Op de momenten dat ik hoop dat domme “proefballonnetjes” zijn voorbehouden aan de grote blonde doo… eh, kloot, dan komt er weer zoiets voorbij als van Klijnsma. Tenenkrommend treurig, maar tekenend voor de afstand die teveel bewindslieden met de realiteit hebben.

  Like

 4. Tja..
  *Parkeerplaatsen en gemeentebloembakken vorderen gaat voor moestuin*
  Wellicht ook een indoor wietkwekerij overwegen moet om de financiën aan te vullen.
  Er zijn wel mogelijkheden te bedenken..*

  *Bejaarden ronselen gaat*

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s