Trial by Internet

Dat was me wat, hè, gisteren. Nee, niet dat malle voetbal – dat filmpje.

Het verscheen gisteren op het Internet.

Een groep opgeschoten jongens loopt joelend en jouwend achter een meisje aan. Een van hen filmt. Ze loopt stevig door, en dat is niet voor niets. Opeens valt een van de jongens haar van achteren aan. Hij is twee koppen groter dan zij. Snoeihard trapt hij haar onderuit en ze komt hard ten val. Hij blijft over haar heen gebogen staan, heft een hand en probeert dan haar bij de haren te grijpen. Een van zijn maten roept tegen de dader: “Klaar, klaar! Kuba ga weg!” 
Het meisje weet op te staan. Boos gooit ze haar tas op straat. “Nee, ik wil niks doen, maar jij begint!” Ze schopt naar haar belager en het komt tot een handgemeen, waarbij hij haar weer tegen de grond werkt. Zodra ze languit in het gras ligt ziet hij zijn kans schoon en trapt haar vol op de nek. Toch staat ze weer op en stormt weer op de jongen af. Ze laat zich niet op haar kop zitten. Ik bewonder haar, wat een tijgerin. 
Later blijkt dat het meisje al anderhalf jaar op school gepest wordt. Er is een zogeheten pestprotocol op haar school en eens te meer blijkt dat een buitengewoon gemankeerd middel te zijn. De rector van de betreffende school meent dat de mishandeling, die buiten en na schooltijd plaatsvond, niet door de school te voorkomen was geweest. Er ging echter een incident in de klas aan de mishandeling vooraf. 

Manhunt

Die eerste trap maakte me meteen wee in mijn maag. God, wat gaat dat hard. De beelden maken meteen het slechtste in me los, ik word er onnoemelijk kwaad van. Ik ben niet de enige, zo blijkt direct. De jacht begint, want zo werkt dat met verontwaardigd Internet: Cry havoc and let slip the dogs of war
Al gauw circuleerden namen, foto’s adressen en zelfs een telefoonnummer. De dolle meute pikte het spoor op, rook bloed en zinde op wraak. Die meute is niet te stoppen, de jacht ging door ook nadat het nieuws naar buiten kwam dat de galbak was aangehouden. Mijn innerlijke middeleeuwer was in haar nopjes, dat moet ik eerlijk toegeven, en ze hoopt dat hij nog lang zeven kleuren mag schijten.
Rationele ikke slaakt teleurgesteld een diepe zucht en maakt een facepalm. Niet omdat ze nou medelijden heeft met de jonge geweldpleger, dat zeker niet. We weten echter al dat zulke wijdverbreide aandacht via social media eenmaal bij de rechter een straf verminderende factor is. Dat hebben we immers al gezien bij de zaak van de “Eindhovense kopschoppers”. Ik citeer: 

Een andere grond voor strafvermindering is gelegen in de gevolgen die de buitengewoon grote media-aandacht voor verdachte heeft gehad. De camerabeelden, waarop verdachte goed herkenbaar in beeld te zien is, zijn veelvuldig uitgezonden en nog steeds op elk gewenst moment te bekijken via internet. Verdachte heeft de voortdurende media-aandacht als zeer belastend ervaren. Nadat door de officier van justitie het beeldmateriaal van de mishandeling was vrijgegeven en de identiteit van verdachte bekend was geworden, is verdachte door bekende en onbekende personen benaderd. Verdachte is behalve voor zijn aandeel in de mishandeling ook verantwoordelijk gehouden voor veel verdergaande handelingen die hij niet heeft verricht. Hij heeft zijn baan verloren en zijn relatie is beëindigd. Zijn naam, telefoonnummers en adressen stonden op internet. Hij is op straat herkend en achtervolgd. Men heeft voor zijn huis gepost. Hij is enkele dagen ondergedoken bij vrienden. Hij is zelfs enige tijd beveiligd door de Belgische politie. In de gevangenis is hij zodanig bedreigd dat hij, om zijn veiligheid te kunnen garanderen, moest worden overgeplaatst. Verdachte verwacht dat de beelden hem ook in de toekomst nog zullen achtervolgen en verstrekkende gevolgen zullen hebben voor zijn verdere leven. 

Erger, in datzelfde vonnis is ook te lezen dat ook de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer daardoor werd aangetast. Daarnaast moet je er toch niet aan denken dat mensen het recht in eigen hand nemen. Zich daarbij misschien wel vergissen en iemand die niets met zo’n zaak te maken heeft op de korrel nemen. 
Rationele ikke kreeg nog gelijk ook. Een van de circulerende adressen en het telefoonnummer blijken bij een volstrekt onschuldige meneer te horen, die nu politiebewaking behoeft. Het jonge slachtoffer dat zo gruwelijk werd onderuit getrapt heeft laten weten dat ze nu op straat herkend wordt en dat ze dat niet leuk vindt. 
Daar moeten we wat mee. ‘We’ als in ons allemaal. Gebruikers van social media die berichten verspreidden, waarin adressen en telefoonnummers genoemd staan, zouden de verantwoordelijkheid moeten nemen die te rectificeren en te verwijderen. Wie het filmpje nog aanbiedt zou in elk geval het slachtoffer onherkenbaar moeten maken. 
Ik hoor u wel brommen hoor; dat zijn druppels op een roodgloeiende plaat en eenmaal op Internet geplaatst is er geen redden mee aan… maar dat is al te gemakkelijk. 
Het meisje staat al anderhalf jaar in de kou en daar moet je niet aan mee willen werken. 
Ook niet in het klein. 

Een gedachte over “Trial by Internet

 1. Uit het filmpje lijkt het ook vooropgezet.
  'Happy slapping'
  Ik schrok van het 'gemak' waarmee dit geweld plaatsvind.
  Tuurlijk ben ik het ermee eens dat het laffe ventje en zijn meeloopvrienden geen aanwinst zijn.
  Maar de reacties op deze manhunt zijn net zo agressief.
  Het meisje is er ook niet mee geholpen.
  Bij mishandeling grijpen passanten weinig in, in de praktijk.
  Ik vrees dat dit soort gevechten dagelijkse kost is.
  Maar het filmpje is wel hard bewijs.
  Het meisje toont karakter om tegen laffe aanval in te gaan.
  Hij had zijn vriendjes bij zich ( om zijn laffe gedrag te bevestigen)
  Die 'vrienden' leken ook niet zo heel erg onder de indruk van het gebruikte geweld.
  Ik snap ook niet dat je zoiets 'gewoon' gaat filmen..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s