Homo insanus

Crisis in de Oekraïne, de vondst van honderden babylijkjes in een put bij een Iers nonnenklooster, weerloze paarden die met messen worden toegetakeld en het juichpak van Roy Donders. Er gaan weinig dagen voorbij waarop me ik me niet op enig moment schaam een mens te zijn.

Zo las ik zojuist het bericht van ActiZ, de werkgeversorganisatie in de zorg, dat door de bezuinigingen van 2,5 miljard euro op de zorg de afgelopen maanden al 11.000 ontslagen zijn gevallen in deze branche. Dat vind ik al zo ontstellend veel, maar de grootste klap moet nog komen. Tot en met 2015 verwacht men dat in totaal 55.000 mensen in de ouderen-, thuis-, en gehandicaptenzorg hun baan kwijt zullen raken. Het roept schrikbeelden op van pyjamadagen, oudjes die dagenlang in vieze luiers moeten zitten en vastgetekende psychiatrische patiënten.  Zelfs de zorg mag niets meer kosten. Mensen zijn wat dat betreft gewoon een beetje achterlijk.

Gisteren bereikte me het bericht van de met gifpijlen gedode olifant Satao, een van de laatste grote tuskers en waarschijnlijk de grootste olifant ter wereld. Ondanks het internationale handelsverbod op ivoor tiert de handel erin, en dus de stroperij, welig. Gewoon omdat het bezitten van ivoren hebbedingetjes statusverhogend is, men er graag religieuze beeldjes uit snijdt en het stupide bijgeloof dat ivoor een probaat middeltje tegen kwade geesten en zwarte magie zou zijn maar niet wil wijken voor de rede. Mensen zijn wat dat betreft gewoon een beetje achterlijk.

Gisteren ook deelden extremisten van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) hun kiekjes van massa-executies. Gewoon, via Twitter. Foto’s van vrachtwagens met een laadbak vol ineengedoken mensen. Van tientallen mensen die in greppels liggen en afgeschoten worden, van bebloede doden. Foto’s van de strijders zelf, in heldhaftige en stoere poses, zwaar bewapend. Leuk voor het thuisfront. Mensen zijn wat dat betreft gewoon een beetje achterlijk.

Eergisteren las ik over een dame van 85 jaar die zwaar werd mishandeld omdat een fietser voor haar moest remmen toen zij over het zebrapad overstak. Scheldend greep de man haar bij de keel en sloeg haar met een vuist in het gelaat. Terwijl het oude mensje op probeerde te krabbelen sprong de agressieveling weer op zijn fiets en ging er vandoor. Mensen zijn wat dat betreft gewoon een beetje achterlijk.

De dag daarvoor las ik over een vrouw, die in India hangend aan een boom werd aangetroffen. Net als vele andere vrouwen daar werd ze slachtoffer van seksueel geweld. Babulal Gaur, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Madya Pradesh, noemde verkrachting kortgeleden een “sociaal vergrijp” en niet meer dan dat. “Soms is het goed en soms verkeerd” – aldus meneer de minister. Mensen zijn wat dat betreft gewoon een beetje achterlijk.

“Homo sapiens” – dat was toch een beetje voorbarig van meneer  Linnaeus vrees ik.

Een gedachte over “Homo insanus

  1. Rillingen over mijn rug. Wat moet je nu met zo'n opsomming?

    Overigens las ik recent dat het ivoor wat gewonnen kan worden van dode dieren, gestorven door natuurlijke oorzaak, de hoeveelheid geroofd ivoor kan overtreffen. Maakt dat het niet nog extra erg?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s