Virginia Apgar

Op 7 juni 1909 kwam Virginia Apgar ter wereld, het derde kind van Charles Emory Apgar en Helen May Apgar. In huize Apgar stonden muziek en wetenschap centraal. Vader Apgar liefhebberde, naast zijn werk in het verzekeringswezen, als uitvinder en amateurastronoom. Virginia leerde als kind de viool te bespelen en zou dat haar leven lang blijven doen.

De voorliefde voor de wetenschap zat er dankzij vader Apgar bij de jonge Virginia al vroeg in. Tijdens haar jeugd kwam een van haar broers te overlijden aan tuberculose en ook deze trieste gebeurtenis moet er aan bijgedragen hebben dat ze zich geroepen voelde arts te worden.

Virginia Apgar studeerde zoölogie aan het Mount Holyoke College. Tijdens haar jaren daar al bleek ze bepaald hyperactief; niet alleen speelde ze er viool en cello in het studentenorkest, ze sportte in meerdere sportteams, deed aan toneel, werkte bij de studentenkrant en hield er verschillende baantjes op na om zichzelf te kunnen bedruipen.

Virginia studeerde in 1929 af. Daarna schreef ze zich in voor een opleiding chirurgie aan het Columbia University College of Physicians & Surgeons. Daarmee begaf ze zich in een waar wespennest, het bleek een schier ondoordringbaar mannenbolwerk, en haar mentor Allen Whipple ontmoedigde haar in haar ambities chirurg te worden. Met succes: Virginia Apgar week uit naar anesthesiologie, een toen nog onderontwikkeld vakgebied waarop in die tijd werd neergekeken. In 1937 studeerde ze af. In 1938 kreeg het Columbia University College of Physicians & Surgeons een nieuwe afdeling, anesthesiologie, en Virginia Apgar trad aan als (de eerste vrouwelijke) directeur.

In 1949 werd ze de eerste vrouwelijke hoogleraar aan het Columbia University College of Physicians & Surgeons. Ze specialiseerde zich in de verloskunde en werkte daarnaast ook nog in het Sloane Hospital for Women. Ze bemerkte een hiaat tijdens haar werkzaamheden: Er was geen standaardprocedure om de gezondheid van pasgeborenen te evalueren en dus ontwikkelde ze er zelf een. De klinische conditie van een baby bleek te meten te zijn aan de hand van vijf vitale criteria; Appearance (kleur), Pulse (hartslag), Grimace (reactie op prikkels), Activity (spiertonus) en Respiration (ademhaling).

Daarmee is Virginia Apgar feitelijk de grondlegster van de neonatologie.

In 1963 kreeg deze standaardprocedure zijn naam: De apgarscore.

In 1959 nam Virginia Apgar afscheid van het Columbia University College of Physicians & Surgeons. Ze volgde een masterstudie public health  aan de Johns Hopkins School of Hygiene and Public Health. In dat jaar werd ze ook vicedirecteur Medische Zaken bij de March of Dimes Foundation. Ze onderzocht de effecten van anesthesie en pijnmedicatie van moeders op het ongeboren kind en ze zette de problematiek rond vroeggeboorten en geboortedefecten op de kaart in een tijd waarin dat nog een taboe was.

In 1964 brak er een enorme rubella-epidemie uit in Amerika, deze ziekte kennen wij als rodehond. Naar schatting raakten 12,5 miljoen mensen besmet. Wanneer een vrouw vroeg in haar zwangerschap met deze ziekte besmet raakt kan dat tot een miskraam of ernstige aangeboren afwijkingen bij haar kind leiden; grijze staar, glaucoom, doofheid en zelfs hartafwijkingen. Tijdens deze epidemie kwamen twintigduizend kinderen ter wereld met het congenitaal rubella syndroom. Van hen stierven er 2100, 12000 van hen raakten doof, 3580 blind en 1800 waren zwakbegaafd.

Virginia Apgar trok zich dit aan en ze werd een fervent voorvechter van vaccinatie tegen rodehond.

Gedurende haar hele leven bleef Virginia Apgar een hyperactieve duizendpoot. Ze speelde viool, maakte zelf instrumenten, tuinierde, viste, speelde golf en verzamelde postzegels. Nadat ze vijftig werd nam ze vlieglessen. Ze schreef en publiceerde meer dan zestig wetenschappelijke artikelen en was co-auteur van het boek “Is My Baby All Right?”.  Ze gaf lezingen en was actief fondsenwerver voor de March of Dimes Foundation.

Virginia Apgar stierf op 7 augustus 1974. Zij is een van mijn Grote Vrouwen.

“Nobody, but nobody, is going to stop breathing on me.”

Een gedachte over “Virginia Apgar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s