Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is Michaman!

“Michaman” is opnieuw op de vingertjes getikt; hij mag ook na hoger beroep De Telegraaf niet langer “De Pedograaf” noemen en elke keer dat hij zich daar toch aan bezondigt verbeurt hij een dwangsom van duizend euronen. Michaman huilde daar, samen met zijn zonderlinge sidekick Hans Vogel, en plein public uitgebreid over uit.

Micha Kat verscheen zonder advocaat bij de Amsterdamse rechtbank en heeft twee uur lang zijn eigen zaak bepleit. Oorzaak van dit al is uiteindelijk het gegeven dat Micha Kat De Telegraaf placht aan te duiden als “De Pedograaf” en dat vonden ze bij TMG (uitgever van De Telegraaf) niet zo leuk. De voorzieningenrechter boog zich eerder over deze zaak en deze stelde dat de aanduiding “De Pedograaf” op de gewraakte wijze inderdaad diffamerend is, deze de reputatie van TMG (onnodig) schaadde en daarmee onrechtmatig is.

Ook in hoger beroep en met twee uur spreektijd heeft Michaman niet hard kunnen maken dat TMG bij pedofilie betrokken is of dat zelfs maar vergoelijkt.

Uit het vonnis:

Het betoog van Kat dat zich een misstand voordoet en dat hij gerechtigd is deze door het gebruik van de aanduiding “(de) pedograaf” op de in dit geding aan de orde zijnde wijze aan de kaak te stellen kan voorshands niet als juist worden aanvaard. 

Samen aan een tafel in een stemmige bibliotheek gezeten, de boeken op de achtergrond moeten hen enig cachet geven, zet het duo een boom op over dat vonnis van het Amsterdamse hof. Het beeld roept een herinnering in me op.
Het duurt even, maar dan weet ik het. Statler en Waldorf!

De heerschappen lijken overigens ‘voorshands’ te verwarren met ‘op voorhand’ en, zeker in een bibliotheek gezeten, is dat jammer. Voorshands betekent echter “vooreerst, voorlopig”.

Sidekick Hans:

Woorden niet mogen gebruiken is fascisme. In een vrije maatschappij moet je eigenlijk alles kunnen zeggen wat je wilt en als een ander zich gekwetst voelt of beledigd of geraakt, ja jammer. Het is een prijs die je betaalt voor de vrijheid, er zijn geen rozen zonder doornen. 


“Woorden niet mogen gebruiken is fascisme”. Ik heb er een poosje op gekauwd. Ik ben fel tegenstander van censuur, maar zie daar zeker nog geen vrijbrief in voor laster, smaad of smaadschrift. Ik heb het recht mijn mening vrijelijk en zonder toestemming vooraf te uiten, maar u heeft het recht op eerbiediging van uw eer en goede naam, zoals men dat pleegt te noemen. Mocht ik mij op zo’n manier uitlaten dat ik daarbij uw eer of goede naam aantast, dan heeft u recht op bescherming daartegen door de wet. Dat is tot in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zo geregeld.

Niemand hoeft zich dus beledigingen of zelfs valse beschuldigingen klakkeloos aan te laten leunen.

Echt grappig wordt het wanneer Sidekick Hans zich boos maakt over het “hofje” in Amsterdam:

Het zijn ook allemaal weer vrouwen die het doen? De feminisering van de rechtspraak duidt ook op een uitholling van de prestige van het vak. 

Weinig verrassend, die misogyne aap uit de mouw. Twee van die belegen, verzuurde mannetjes die zich stukbijten op de autoriteit van vrouwelijke rechters. Koddig!

Statler: Hey, Waldorf. Wake up. Here come the bikinis!
Waldorf: Oh, boy! We better synchronize our pacemakers.

3 gedachtes over “Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is Michaman!

  1. LOL, wat zet je het weer mooi uiteen @Disputax
    En wat blijven ze toch goed die Muppets, dat was ook de sleutel van het succes van de Muppets, de herkenbaarheid in real life. Twee zure mannetjes die tussen hun woordenval hun eigen bekrompenheid ten toon spreiden en hoe! Dit alles in een decor van boeken en meer uiterlijk vertoon bla bla. Wat een schitterende vergelijking, heb ze zelf ook al menigmaal een heerlijk Muppetfilmpje op Swapichou gezet.
    Genieten!!
    teigertje

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s