Mamma Ciociara

Zeventig jaar geleden werd er hevig slag geleverd om het Benedictijner klooster bovenop de rotsachtige bergtop Monte Cassino, ruim honderd kilometer verwijderd van Rome. Het klooster maakte deel uit van de Gustav-linie.

De eerste slag om Monte Cassino begon op 4 januari 1944 en werd door de Amerikanen geleverd. Na hen beten Nieuw-Zeelandse, Britse, Indiase, Canadese en Australische troepen zich stuk op de Duitse verdediging. Pas bij de vierde slag om Monte Cassino, uitgevochten door Poolse troepen, versterkt door Franse hulptroepen uit Algerije en Marokko, slaagden de Geallieerden erin de Duitsers uit de heuvelachtige omgeving van het klooster te verdrijven. De verliezen waren enorm.

Op 18 mei 1944 wisten de Geallieerden eindelijk een doorbraak te forceren. De verovering van Monte Cassino was cruciaal, hij maakte de opmars van Britse en Amerikaanse troepen naar Rome mogelijk. Rome viel op 4 juni 1944 in hun handen, twee dagen voor de landing in Normandië.

Op 15 februari werd het klooster gebombardeerd door de geallieerden en op 15 maart deden zij dat opnieuw. Er was dan ook weinig van over. Na de Tweede Wereldoorlog is het herbouwd.

Vandaag herdachten veteranen uit Polen, Groot-Brittanië en Nieuw-Zeeland de verovering van de Monte Cassino en hun daarbij gesneuvelde kameraden. De Poolse premier Donald Tusk, de Nieuw-Zeelandse minister van defensie Jonathan Coleman en de Britse prins Harry waren daarbij aanwezig. Ze bezochten de graven van de duizenden die er begraven liggen, legden kransen bij de graven. Langs de route naar de begraafplaats stond een erehaag van honderden scouts, allemaal met een grote klaproos in de hand.

Geen woord, geen bloemenkrans, geen enkele klaproos voor de slachtoffers van de oorlogsmisdaden die plaatsvonden ná de vierde slag om Monte Cassino. Geen woord over de duizenden Franse koloniale troepen die na die moeizame en bloederige overwinning uitzwermden over de wijde omgeving. Die plunderend, verkrachtend en moordend van dorp naar dorp trokken en duizenden meisjes en vrouwen, tussen 11 en 86 jaar oud, verkrachtten. Een honderdtal werd zo bruut verkracht dat ze het niet overleefden.

Niets over de Franse bevelvoerder Alphonse Juin, die zijn troepen ophitste met de belofte van een vijftig uur lang durende carte blanche om ongestraft en naar believen te plunderen en te verkrachten.

Au-delà des monts, au-delà des ennemis que cette nuit vous tuerez, il y a une terre abondante et riche de femmes, de vin, de maisons. Si vous réussissez à passer outre cette ligne sans laisser un seul ennemi vivant, votre général vous le promet, vous le jure, vous le proclame : ces femmes, ces maisons, ce vin, tout ce que vous trouverez sera à vous, à votre bon plaisir et votre volonté. Pour cinquante heures. Et vous pourrez avoir tout, faire tout, prendre tout, tout détruire ou tout emmener, si vous avez vaincu, si vous l’avez mérité. Votre général tiendra sa promesse, si vous obéissez pour la dernière fois jusqu’à la victoire.

In Castro dei Volsci staat het monument “Mamma Ciociara” ter nagedachtenis aan deze oorlogsmisdaden. Het lag vandaag niet op de route en dat is schandalig. Daarom neem ik u er vandaag wel heel even mee naartoe.

Verkrachting als oorlogswapen is namelijk nog heel actueel.

Een gedachte over “Mamma Ciociara

 1. Oorlog..
  De wetten van de oorlog zijn eigenlijk dat alles geoorloofd is.
  Het gaat om vernietiging en overmacht.
  Om nu de nakomeling van je verkrachter te baren, op te moeten voeden.
  Vechten voor vrijheid geeft wel een 'heldenstatus'..
  Het zijn de overwinnaars die geschiedenis schrijven.
  Liever geen zwarte bladzijden in de geschiedenisboeken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s