Brandgrens

Vanmiddag rond de klok van half twee is het vierenzeventig jaar geleden dat Duitse Heinkel He 111-bommenwerpers over Rotterdam vlogen en gedurende een klein kwartier hun dodelijke bommenlast op de stad uitstortten. De historische binnenstad werd door 97.000 kilo Duitse brisantbommen verwoest.

Vier dagen eerder waren er ook al bommen boven de stad afgeworpen en waren Duitse parachutisten in Rotterdam geland. Ze bezetten het Noordereiland. Bij de Maasbruggen werden ze echter tegengehouden door de ook toen in Rotterdam gelegerde Mariniers. De Mariniers hielden stand.

De Duitsers, die dachten snel naar Frankrijk door te kunnen stoten, werden daarbij door Nederlandse troepen gedwarsboomd. Verzet bij de Afsluitdijk, op de Grebbeberg en bij de Moerdijkbruggen vertraagde de geplande opmars. Om dat verzet te breken werd Rotterdam gebombardeerd.

Rond kwart voor twee stond de stad in lichterlaaie. Het luchtalarm moet minuten achtereen door de straten geschald hebben, dat mensen in paniek een veilig heenkomen deed zoeken. Het geronk van de vliegtuigen en het gebulder van de bommen en de branden, het gegil van mensen in nood, de sirenes en de luidende klokken, het moet oorverdovend zijn geweest. Hete wolken rook, as en puin pakten zich boven het hart van de stad samen. De branden kleurden de lucht rood.

Het Centrum, de omgeving van het Hofplein en Kralingen werden zwaar geraakt. Zo’n achthonderd mensen kwamen om. Het ziekenhuis aan de Coolsingel brandde uit en meer dan 24.000 woningen werden verwoest. Daarmee werden 80.000 mensen dakloos, in die verwoeste stad. Zonder water, elektriciteit, gas en telefoon.

De Duitsers beloofden de dag erna dat meer steden het lot van Rotterdam zou treffen, te beginnen met Utrecht, als Nederland zich niet zou overgeven. Daarna Den Haag, Amsterdam, Haarlem. Op 15 mei 1940 capituleerde Nederland.

Vanmiddag, van 13.29 tot 13:40 uur, zullen de klokken binnen de Brandgrens luiden ter herinnering aan de duur van het bombardement van Rotterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s