Schandpaal 2.0

Schokkende beelden van een man die zijn kat mishandelt, het beestje kermend van de pijn, brachten me eerder deze week van mijn apropos. De dader heeft de mishandelingen gefilmd en zelfs gedeeld via Facebook. Prompt verscheen een van die filmpjes op de roze pagina’s van GeenStijl. Er ging een golf van walging en woede door me heen en op dat moment sloeg mijn Innerlijke Middeleeuwer toe. Die weet, anders dan haar koosnaam doet vermoeden, namelijk heel goed hoe Het Internet werkt en kon op haar vingers natellen dat de jacht op de kattenkweller daarmee geopend was. 
Ze kreeg gelijk. Het Internet vond er iets van en kwam in actie. 
De dader, Mitchel J., is een 27-jarige man uit Zwanenburg. Al gauw wist Het Internet zelfs waar hij werkt en zijn werkgever schorste hem prompt. Naar zijn adresgegevens wordt nog gespeurd. Mitchel J. begon zich gevoeglijk zorgen te maken en checkte voor de zekerheid in op het politiebureau in Hoofddorp. De kat is inmiddels ook veilig ondergebracht, weg van Mitchel J. Hopelijk blijft dat zo. 
Mijn Innerlijke Middeleeuwer lispelt: “Damnatio ad bestias” en zou misschien zelfs wel willen zien hoe Mitchel J. het aflegt tegen een groter katje. Pick on someone your own size. Ze maakt een huppeltje bij het idee dat Mitchel J. zich angstig achter een celdeur verstopt. Mijn Innerlijke Middeleeuwer hoopt in het geniep dat Mitchel J. nog heel lang last zal hebben van zijn kattenkwellerij. Niets ernstigs natuurlijk, er hoeft uiteindelijk in het geheel geen bloed aan te pas te komen. Je leven lang gekend te worden als de man die een katje martelde is haar meer dan afdoende. Met zijn 27 jaar hoort hij beter te weten en daarnaast was hij er nog trots op ook, hij zette de filmpjes immers zelf online. 
Rationele Ikke schaamt zich er een beetje voor. Wat ònbeschááfd. 
Apart genoeg is er nog een tweede klopjacht gaande op een dierenmishandelaar. In Zwijndrecht stak een verwarde man op een broedende zwaan in. “Ik weet namelijk dat een groepje Zwijndrechtenaren naar hem op zoek is. En als ze hem vinden, zal hij met minimaal een gebroken rug thuiskomen. Wie doet nou zoiets? Zo iemand moet je opsluiten. Nú is het een dier, de volgende keer een mens. Respectloos is het.” Aldus een voorbijganger. 
Kom nou niet aan weerloze beestjes, want dan komme de mense aan jouw
Rationele Ikke is heel principieel tegen geweld en eigenrichting. Sterker nog, Rationele Ikke heeft er een beetje de pee in. Zulke aandacht, die onder meer uit doodsbedreigingen zou bestaan, werkt doorgaans straf verlagend. Wie weet wie er verder nog op het adres van Mitchel J. woont en wat als er straks daar toch een of ander Pistolen Paultje-type voor de deur staat?

Zo’n zelfde tweestrijd had ik bij het zien van de eerste aflevering van Project P. Kinderen die gepest worden verdienen alle hulp die hen maar geboden kan worden. Zo lang ze dat niet van de regen in de drup brengt, that is. Nobele televisie schamperde ik, eerst maar eens zien en dan geloven. De vraag is maar of de schandpaalaanpak überhaupt een positief effect heeft op de pestkoppen en wat de neveneffecten zijn op de gepeste kinderen. Privacy van zowel de dadertjes als de slachtoffertjes vind ik een heet hangijzer. Een programma als dit kan die kinderen nog jarenlang achtervolgen. Het is ook zeker niet gezegd dat het pesten niet opnieuw begint, zodra de camera’s stoppen met draaien.

Verborgen camera’s als journalistiek middel bijten in beginsel al met het open vizier dat de Leidraad van de Raad voor de Journalistiek dicteert. Daarmee begaven de programmamakers van Project P zich meteen al op een hellend vlak. Anders dan bij het ziekenhuisvoyeurisme van VUmc en Eyeworks, waarbij patiënten en hun behandelingen zonder hun voorafgaande toestemming gefilmd werden, had ik weinig medelijden met de pestkoppen die stiekem werden gefilmd. Dadertjes als deze kunnen bij mij, gevoelsmatig, nu eenmaal niet op evenveel sympathie rekenen als argeloze patiënten. Mijn Innerlijke Middeleeuwer ziet deze vorm van schandpaaltelevisie helemaal zitten.

Kom nou niet aan weerloze kindertjes, want dan kommie op televiesie.

Ook als je zelf nog maar een kind bent.

Mijn Innerlijke Middeleeuwer kruipt terug onder haar steen. Liever toch maar niet.

Een gedachte over “Schandpaal 2.0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s