Vrijheid

Wie de vrijheid liefheeft gunt haar ook aan anderen. Dat kost me weleens moeite en het is een principe dat me geregeld in ongemakkelijke spagaten brengt. Vrijheid is een lastig fenomeen en je moet er nog hard voor werken ook. Op de keper beschouwd is vrijheid niet eens absoluut en verschillende vrijheden bijten elkaar met regelmaat.

Ik kan me werkelijk niet druk maken om een blogbericht van GeenStijl, dat om een minuut over acht op de bekende en beruchte roze webstek verschijnt. Over de leden van het platform Bewust Moslim die tijdens de Nationale Dodenherdenking liever rouwen om de stichting van Israël heb ik mijn schouders opgehaald. Ook lieden van overdreven christelijke huize die niet op zondag herdenken willen maken me in principe de pis niet lauw. Je kunt ze betichten van slechte smaak, provocatieve egotripperij of wanstaltig zelotisme, maar dat staat hen vrij, ze gaan hun goddelijke gang maar.

Anders wordt het wanneer zulke lieden andere mensen lastigvallen en zoveel vrijheid nemen dat die van die anderen in de knel komt. Wanneer ze veteranen de gelegenheid ontzeggen wél op zondag te herdenken. Wanneer ze een Hitlergroet brengen aan een stoet mensen die juist op weg is naar de Dodenherdenking of claxonneren tijdens die twee minuten stilte.

Mijn vrijheid houdt op waar die van mijn medemens begint. In die zin is ze niet absoluut. Ik mag zeggen en vinden wat ik wil, ook als u dat onwelgevallig is, maar ik mag niet discrimineren, lasteren of smaden. De intentie waarmee ik gebruik maak van mijn vrijheden telt dus ook. Ik ben vrij me uit te laten over andermans heiligste huisjes, ook wanneer gaat over hete hangijzers als de zondagsrust, abortus, euthanasie, kinderbesnijdenis of de onverdoofde slacht, maar ik mag u daarbij niet opzettelijk beledigen. Dat u aanstoot neemt aan mijn opinies is uw probleem, wanneer ik u opzettelijk beledig dan is dat mijn probleem.

Gisteren mocht GeenStijl dus met een gerust hart om 20:01 een item plaatsen en de Bewuste Moslims mochten hun eigen invulling geven aan de Dodenherdenking. De man die de voorbijgaande stoet mensen beledigde werd aangehouden. De rest van Nederland was vrij er wat van te vinden.

Zo slecht hebben we het toch niet geregeld, in ons kikkerlandje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s