Adolphine Eduardina Kok

Foto: Jacobus Johannes van der Rijk, 1915 

Op 20 april 1903 werd Adolphine Eduardina Kok door de Rotterdamse rechtbank beëdigd als advocaat. Ze werd zo de eerste vrouwelijke advocaat in Nederland.

Drie weken eerder was ze gepromoveerd, te weten op 1 april 1903. Ze promoveerde een fractie eerder dan haar studiegenoot Lizzie van Dorp en was daarmee ook de eerste vrouw in Nederland die afstudeerde als jurist.

Lizzie van Dorp zou de eerste vrouwelijke advocaat in Den Haag worden en de vrouwen bleven bevriend.

Adolphine Eduardina Kok werd geboren in Rotterdam, op 2 augustus 1879 . Haar vader was veearts, haar moeder kwam uit een familie van zakenmensen. Adolphine had twee zussen, waarvan er een op jonge leeftijd kwam te overlijden.

Zoals gebruikelijk in die tijd moet ze de meisjes-hbs gedaan hebben en daarna, veel minder gebruikelijk voor die tijd, volgde ze de studie Rechtsgeleerdheid in Leiden. Adolphine was een de oprichtsters van de Rotterdamse Vrouwenclub Studium Vinculum en ze was de eerste voorzitter van deze vereniging. Die studie moet haar ondanks haar extra-curriculaire bezigheden vlot afgegaan zijn, want ze promoveerde drie jaar nadat ze de studie begon, en wel op het Duitse huwelijksgoederenrecht. Een jaar na haar afstuderen publiceerde ze haar vervolgstudie Het huwelijksgoederenrecht door huwelijkse voorwaarden (1904).

Adolphine en haar verloofde Jan van den Hoek werden tegelijkertijd als advocaat beëdigd en het stel trad in 1904 in het huwelijk. Hun huwelijk zou kinderloos blijven. Ze vestigden samen een advocatenpraktijk, Kok en Van den Hoek, op de Korte Hoogstraat 39 in Rotterdam. Naar verluidt hielp Adolphine in het begin van haar carrière vooral vrouwelijke cliënten en spitste ze zich toe op huwelijkszaken. Behalve voor haar eigen kantoor moet Adolphine Kok ook nog gewerkt hebben voor een ander advocatenkantoor, dat we nu kennen als Nauta Dutihl. Later nam ze daarnaast zitting in de Rotterdamse Voogdijraad.

In 1922 schreef Adolfine Kok een preadvies voor de Broederschap van Kandidaat-Notarissen. Met haar schrijven bleek zij haar tijd ver vooruit: Ze pleitte voor de modernisering van het huwelijksvermogensrecht en deed daartoe het radicale voorstel de mogelijkheid te introduceren om gescheiden van goederen te kunnen huwen (naast de toen nog enige mogelijkheid van het huwelijk in algehele gemeenschap van goederen). Ook bepleitte ze een verplichte winstrekening en een bijdrage van zowel de man als de vrouw in de kosten van de huishouding.

U moet zich daarbij voorstellen dat het tot 1956 zo was dat gehuwde vrouwen handelingsonbekwaam werden geacht. Mannen hadden voor die tijd de beschikkingsbevoegdheid over het vermogen van hun vrouw.

Adolphine van den Hoek-Kok werd slechts 49 jaar oud en ze stierf op 20 augustus 1928. Ze heeft de invoering van haar ideeën dus niet meer mee mogen maken. De deken van de orde van advocaten sprak tijdens haar begrafenis zijn bewondering voor haar uit als baanbreekster voor vrouwen in de advocatuur.

2 gedachtes over “Adolphine Eduardina Kok

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s