The everyday sexism project

Het is een simpel maar prachtig concept: Een virtueel verzamelpunt (ook te volgen via Twitter) voor seksistische opmerkingen, die meisjes en vrouwen naar het hoofd geslingerd kregen. Journaliste Laura Bates werd zelf nog al eens lastig gevallen, met name in de Londense metro. Ze besloot er een artikel aan te wijden en ging daarvoor op zoek naar de ervaringen van andere vrouwen. Ze zette daar een ideaal medium voor in, de social media.

Laura Bates gaf haar idee in 2012 gestalte met haar blog Everyday Sexism. Ze verwachtte er in eerste instantie niet al te veel van; misschien een paar tientallen reacties maar genoeg voor een artikel. In december 2013 echter, stonden er al vijftigduizend inzendingen op haar site van vrouwen uit een kleine twintig landen. Over een paar dagen verschijnt Bates’ boek Everyday Seksism.

Daarmee treedt Laura Bates in de voetsporen van de Amerikaanse Holly Kearl, die de drijvende kracht is achter Stop Street Harassment. Het heeft daarnaast ook wat weg van het Egyptische initiatief  Harassmap, waar “street harassment” in al zijn vormen letterlijk in kaart gebracht wordt.

Jules
My stepdad refers to my best friend as “the one with the big breasts.” We’re both, oh, twelve.

Em
One of the worst experiences I had as a sexual assault crisis counselor was watching an officer tell an overweight girl that he didn’t believe her because “fat girls don’t get raped”. Broke my heart for her. 

G.
When guy at work said women should dress ‘modestly’ so they don’t get raped. Yes, it’s our clothes & not the rapist, right?

We draaien de rollen nog eens om

Wat gebeurt er wanneer je mannen, gewoon in het wild, confronteert met diezelfde seksistische opmerkingen? Leah Green begaf zich voor The Guardian in de stadsjungle en probeerde dat eens uit. Gewapend met een lijstje ingestuurde opmerkingen stroopte ze de straten van Londen af en slingerde die opmerkingen naar argeloos passerend manvolk. Het is een sappig vervolg op de korte film Majorité Opprimée. De reacties van de heren zijn in veel gevallen epic.

Een gedachte over “The everyday sexism project

 1. Vrouwen die aanranden..
  Hmm, ja
  Ik werd bijna gedwongen, om de spierballen en sixpack te voelen van 17 jarige jongens.
  Tja..
  Maar goed, wellicht dat de vrouwlijke Viagra in het basisverzekering kan worden opgenomen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s